Το άρθρο του Σάββα Λιβάνιου στο sport24.gr:

Η Οντένσε με την ταπεινωτική «σφαλιάρα» που έδωσε στους «πράσινους» μέσα στο ΟΑΚΑ έδειξε ότι η συγκεκριμένη πολιτική απέτυχε παταγωδώς και έξυσε κι άλλο τις ανοιχτές πληγές του συλλόγου που χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Στέργος Μαρίνος, ο Αντώνης Πετρόπουλος και ο Σίλβα Κλέιτον δεν πάει πουθενά ο Παναθηναϊκός...

Τη μεγάλη ζημιά βέβαια στη ρεβάνς με τους Δανούς την έκαναν τρεις από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» που είναι και διεθνείς. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Τζόρβα, τον Λουκά Βύντρα και τον Νίκο Σπυρόπουλο. Ειδικά ο τελευταίος έχει κάνει ελάχιστα καλά παιχνίδια με τους «πράσινους», αλλά με εναλλακτική λύση τον Γιώργο Ιωαννίδη δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την ενδεκάδα, παρά μόνο αν τιμωρηθεί ή τραυματιστεί.

Ο Παναθηναϊκός δεν θα διεκδικήσει την συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και γι’ αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο Τζόρβας, ο οποίος φταίει στο γκολ της ισοφάρισης του πρώτου αγώνα, αλλά και στο 0-1 του ΟΑΚΑ. Χειρότερη αρχή δεν μπορούσε να κάνει ο 29χρονος τερματοφύλακας και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στην πορεία θα τον στηρίξει και πόσο ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Αστοχη επιλογή

Ο Πορτογάλος προπονητής έβαλε κι αυτός τις πινελιές του για να αποκλειστεί το «τριφύλλι» από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Το φαβορί άλλωστε ήταν η ομάδα του που έχει καλύτερους ποδοσφαιριστές σαν μονάδες από την Οντένσε.

Ηταν εντελώς άστοχη και ακατανόητη η επιλογή του Φερέιρα να ξεκινήσει τον Κλέιτον στην επίθεση. Ο Βραζιλιάνος έχει δείξει αρκετές φορές ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πράσινης φανέλας και όσες ευκαιρίες κι αν πήρε τις κλώτσησε. Η φάση που φάνηκε ο Κλέιτον ήταν αυτή στο 52 λεπτό στην εξαιρετική μπαλιά του βγάζει στον Σωτήρη Νίνη, ο οποίος «σημάδεψε» το δοκάρι. Αν είχε μπει αυτό το γκολ, τότε ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός να μην είχε αποκλειστεί. Με τα «αν» όμως δεν κερδίζονται αγώνες και προκρίσεις. Και στην ιστορία έμεινε ότι μία μέτρια ευρωπαϊκή ομάδα, η Οντένσε, «έριξε» τέσσερα γκολ στο «τριφύλλι» μέσα στην έδρα του.

Εχει μεγαλομέτοχο

Στη διάρκεια του αγώνα ο Φερέιρα χρησιμοποίησε δύο φορ (Τοτσέ, Πετρόπουλο), οι οποίοι δεν είχαν παίκτες να τους τροφοδοτήσουν. Και εδώ μπαίνει η παράμετρος των μετόχων. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εξακολουθεί να είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και πρέπει να λειτουργεί ως κάτοχος του 54%, αφού δεν έχει παραχωρήσει ακόμα το 25% των μετοχών του που έδινε τσάμπα στους Βγενόπουλο, Πατέρα. Και όσο παραμένει μεγαλομέτοχος πρέπει να ενισχύει την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει ρόστερ με πολλές ελλείψεις και ο Τζίγγερ πρέπει να δώσει λεφτά για να έρθουν ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά.

Ο 65χρονος τεχνικός στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την βασική προετοιμασία της ομάδας είπε ότι δεν έχει ποδοσφαιριστές επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας, κι αν δεν ανέβει η ποιότητα του, τότε δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι στο πρωτάθλημα. Με αυτούς τους παίκτες θα είναι δεύτερος ή τρίτος, εκτός κι αν μεταμορφώσουν την ομάδα προς το καλύτερο οι Κουίνσι, Ζέκα και Τοτσέ. Σενάριο που δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Ο Ισπανός επιθετικός πέτυχε το παρθενικό του γκολ με το «τριφύλλι», ήταν όμως αργός, αλλά ακόμα δεν μπορεί να κριθεί γιατί είναι ανέτοιμος.

Σε μία επαγγελματική ομάδα σαφώς χρειάζεται μία τάξη στο λογιστήριο της ΠΑΕ για να μην χαθεί η μπάλα, όπως χάθηκε επί πολυμετοχικότητας, αλλά πρέπει να υπάρχει οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε για τον Παναθηναϊκό με τον Δημήτρη Γόντικα να είναι ο άνθρωπος για… χίλιες δουλειές. Αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρής ομάδας και είναι λογικό ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ να μην τα προλαβαίνει όλα όσες γνώσεις και διάθεση για δουλειά κι αν έχει.

Υ.Γ.1 Το πράσινο καράβι έχει αρχίζει να… βουλιάζει από τον Δεκέμβριο του 2010 όταν αποχώρησαν από την ΠΑΕ οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας. Το όνομα του Αδαμάντιου Πολέμη «έπαιξε» για την προεδρία, αλλά έπρεπε να βάλει λεφτά, πολλά λεφτά στην ομάδα για να αποκτήσει μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό στην ΠΑΕ. Δεν το έκανε και πλέον δεν θα μετέχει ούτε στο δ.σ. Μέτοχοι- αμέτοχοι σε μία ομάδα που πήρε τον κατήφορο και η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό…