Η ΑΕΚ επέστρεψε στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 12 χρόνια και βρίσκεται σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο κόντρα σε Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και Άγιαξ! Ας δούμε κάποιες έξτρα πληροφορίες για τις αντιπάλους της Ένωσης...

Η μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου

Mε τον Νίκο Κόβατς πλέον στον πάγκο της η Μπάγερν Μονάχου δεν μπορεί παρά να έχει στόχο όπως κάθε χρόνο την κορυφή. Οι Βαυαροί που είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι εντός Γερμανίας τα τελευταία χρόνια κατέκτησαν το πέμπτο Τσάμπιονς Λιγκ ή Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους το 2013. Την περσινή σεζόν έφτασαν ως τα ημιτελικά όπου και αποκλείστηκαν από την Ρεάλ Μαδρίτης στην πορεία της για το τρίτο σερί τρόπαιο.

Το φετινό της πρόσωπο

Η Μπάγερν Μονάχου δεν φάνηκε ιδιαίτερα δραστήρια στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Απέκτησε τον Λεόν Γκορέτσκα το συμβόλαιο του οποίου με την Σάλκε ολοκληρώθηκε αλλά και τον Αλφόνσο Ντέιβις από την Βανκούβερ του Καναδά. Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει εκείνη του Αρτούρο Βιντάλ που μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα.

Το καλοκαιρινό Πάρε – Δώσε

Μικρές αλλαγές στο ρόστερ της Μπάγερν το φετινό καλοκαίρι καθώς απέκτησε τους Αλφόνσο Ντέιβις (Βανκούβερ), Λέον Γκορέτσκα (Σάλκε), Ρενάτο Σάντσες (Σουόνσι – ολοκλήρωση δανεισμού) και Σέρτζ Γκνάμπρι (Χοφενχάιμ – ολοκλήρωση δανεισμού), ενώ αποχώρησαν από το Μόναχο οι Ντάγκλας Κόστα (Γιουβέντους), Αρτούρο Βιντάλ (Μπαρτσελόνα), Σεμπάστιαν Ρούντι (Σάλκε), Νίκλας Ντορς (Χάιντενχάιμ), Φέλιξ Γκέτσε (Άουγκσμπουργκ), Φάμπιαν Μπένκο (ΛΑΣΚ) και Τομ Στάρκε.

Φυσικά πρόκειται για μία ομάδα με ουκ ολίγα αστέρια, αλλά σίγουρα την προσοχή τραβά πάντα ο Πολωνός επιθετικός, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Μετά από ένα καλοκαίρι με αρκετά μεταγραφικά σενάρια στα οποία και μπλέχτηκε τελικώς παρέμεινε στην Μπάγερν με σκοπό να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Φυσικά ξεχωρίζει η παρουσία του Μάνουελ Νόιερ κάτω από τα δοκάρια και των παλιοσειρών Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί.

Ο προπονητής

Στον πάγκο των Βαυαρών κάθεται πλέον ο 46χρονος Κροάτης, Νίκο Κόβατς. Έχοντας μία άκρως επιτυχημένη παρουσία στον πάγκο της Αϊντράχτ Φρανκφούρτης στον οποίο και βρέθηκε από τον Μάρτιο του 2016 ως και τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και εμπειρία από τον πάγκο της εθνικής του ομάδας ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Η έδρα

Έδρα της Μπάγερν είναι το «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου χωρητικότητας 70.000 θεατών. Άνοιξε τις πόρτες του στις 30 Μαίου του 2005, ενώ φιλοξένησε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 αλλά και αγώνες για το Μουντιάλ του 2006. Θεωρείται και όχι άδικα μία από τις πιο ποδοσφαιρικές έδρες της Ευρώπης, ενώ εντυπωσιάζει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Η Μπενφίκα που είδαμε στην Τούμπα

Οι… αετομαχίες συνεχίζονται. Μετά το… ξεπουπούλιασμα με τον ΠΑΟΚ, οι «αετοί» της Λισσαβόνας φτερουγίζουν και πάλι για τον ελληνικό εναέριο χώρο για να κοντραριστούν με έναν άλλον Δικέφαλο, ο οποίος φορά κιτρινόμαυρα.

Την Μπενφίκα την μάθαμε για τα καλά κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Μία ομάδα με 10 ευρωπαϊκούς τελικούς (οι 8 τελευταίοι χαμένοι), μία ομάδα με 45.000 διαρκείας και χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Μία ομάδα, που έκανε 6 ήττες στους περσινούς ομίλους (με τέρματα 1-14), μα η οποία συνήλθε άμεσα και χτίστηκε ξανά με πιο στέρεα και συμπαγή ανανεωμένα υλικά.

Μία ομάδα, που μετρά πια 5 συνεχόμενες παρουσίες στην φάση ομίλων του Champions League, στο οποίο πάντα συμμετέχει για να φτάσει ψηλά, όχι για να είναι απλώς στους ομίλους.

Μία ομάδα, ποδοσφαιρικό σχολείο που δεν σταματά να παράγει και να εξελίσσει ποδοσφαιριστές, δίχως να ξεχνάει να παίρνει τίτλους και να κάνει σκληρό πρωταθλητισμό.

Μία ομάδα με ευρωπαϊκή φανέλα που ζυγίζει τόνους.

Το φετινό της πρόσωπο

Αυτό που προσπάθησε να κάνει το καλοκαίρι ήταν να ανανεώσει τα κύτταρα και το ρόστερ της. Οι γερόλυκοι Ζούλιο Σέζαρ, Ελισέου αποσύρθηκαν, ο 37χρονος Λουιζάο δεν είναι πια βασικός, ενώ ο εύθραυστος Ζονάς δεν είναι πια πρώτο βιολί. Ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε στα 26 χρόνια, αφού όλοι όσοι αποκτήθηκαν είναι νεαροί σε ηλικία και εξελίξιμοι.

Εσωτερική μεταγραφή λογίζεται και ο 19χρονος Ζέντσον, ο οποίος ανέβηκε από την ομάδα νέων, ενώ σε σχέση με τα ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ, οι Λουζιτανοί θα έχουν (τουλάχιστον) τέσσερα νέα πρόσωπα. Τον Γάλλο δεξιό μπακ Κορσιά που ήρθε δανεικός από την Σεβίλλη, τον Βραζιλιάνο μπαλαντέρ Γκάμπριελ Πίρες, ο οποίος αποκτήθηκε έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ από την Λεγανές, αλλά και το επιθετικό δίδυμο των Καστίγιο - Ζονάς, που έχασαν λόγω τραυματισμού τις αναμετρήσεις με τους Θεσσαλονικείς.

Στο εγχώριο πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει με δύο νίκες και μία ισοπαλία, ενώ το ηχηρό 1-4 στην Τούμπα, ήταν η πιο επιβλητική της εμφάνιση φέτος, μετά το 1-1 στην Λισσαβόνα απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το καλοκαιρινό Πάρε – Δώσε

Στόχος ήταν η ανανέωση και η επιπλέον ποιότητα, κάτι που το κατάφερε, έχοντας μάλιστα θετικό πρόσημο σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι.

ΉΡΘΑΝ: Γκάμπριελ Πίρες (Λεγανές), Νικολάς Καστίγιο (Πούμας), Χερμάν Κόντι (Κολόν), Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Παναθηναϊκός), Άλφα Σεμέδο (Μορεϊρένσε), Σεμπαστιάν Κορσιά (Σεβίλλη, δανεικός), Τσικίνιο (Ακαδέμικα), Τάιρον Εμπουεχί (Ντεν Χάαγκ), Φακούντο Φερέιρα (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Κρίστιαν Λέμα (Μπελγράνο)

ΕΦΥΓΑΝ: Ζοάο Καρβάλιο (Νότιγχαμ Φόρεστ), Αντρέ Όρτα (Los Angeles F.C.), Μπράιαν Κριστάντε (Αταλάντα), Ραούλ Χιμένες (Γουλβς), Ζοάο Αμαράλ (Λεχ Πόζναν), Λισάντρο Λόπες (Τζένοα, δανεικός), Ταλίσκα (Γκουάνγκζου, δανεικός), Ντιόγο Γκονσάλβες (Νότιγχαμ Φόρεστ, δανεικός), Όσκαρ Μπενίτες (Αρχεντίνος Τζούνιορς, δανεικός).

Αξίζει να δείτε

Όπως έδειξε και από τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, οι εσωτερικοί της μέσοι, ο Πίτσι και ο Ζέντσον Φερνάντες είναι όλα τα λεφτά για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος εκτός από εγκέφαλος είναι και ένας δεινός εκτελεστής με 6 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια. Ο δεύτερος είναι ο νέος «Πορτογάλος Πογκμπά». Όχι πως η Μπενφίκα στερείται αστεριών. Οι Αργεντινοί Σέρβι, Σάλβιο, οι γνωστοί μας Φέισα, Βλαχοδήμος και οι φοβερά ταλαντούχοι Γκριμάλντο, Ρουμπέν Ντίας φτιάχνουν μία ιδιαίτερα ποιοτική ομάδα.

Ο προπονητής: Ρούι Βιτόρια

Είχε το δύσκολο ρόλο να διαδεχθεί τον ιδιαίτερα πετυχημένο Ζόρζε Ζεσούς, όμως μέσα σε τρία χρόνια τον έκανε μακρινή ανάμνηση στο μυαλό των οπαδών της Μπενφίκα. Με δύο σερί πρωταθλήματα άφησε το αποτύπωμα του και παρά την αποτυχημένη περσινή σεζόν ο 48χρονος τεχνικός που εμπιστεύεται το 4-3-3 και το ποδόσφαιρο κατοχής είναι ανέγγιχτος στο «Ντα Λουζ».

Η έδρα: «Ντα Λουζ»

Θεωρείται και είναι το σημαντικότερο ξένο γήπεδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού στο δικό του γρασίδι, η Εθνική Ελλάδας έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2004. Χωράει 64.642 θεατές και μοιάζει περισσότερο με θέατρο αφού παρά τα 45.000+ διαρκείας ο κόσμος της Μπενφίκα δεν δημιουργεί καυτή ατμόσφαιρα. Χάι-λάιτ το τελετουργικό πριν από την σέντρα, όπου ένας αετός κάνει τον γύρο του γηπέδου πριν προσγειωθεί στην σέντρα.

Ο ιστορικός Άγιαξ

Ξεχάστε τον μέτριο Άγιαξ του 2016 που παρόλα αυτά κατάφερε να αποκλείσει ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό: η ομάδα του Έρικ τεν Χαγκ, «αγριεμένη» από την απώλεια του περυσινού πρωταθλήματος Ολλανδίας, έχει ξεκινήσει με άγριες διαθέσεις τη φετινή σεζόν και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον έναν από τους δύο συλλόγους που μπήκαν στους ομίλους από το «μονοπάτι» των μη πρωταθλητών. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή Ιστορία του, χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο, οπότε ενδεικτικά ας αναφερθεί ότι έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις στις αρχές της δεκαετίας του '70, στην εποχή του μέγα Γιόχαν Κρόιφ, και μια τέταρτη το 1994-95, όταν μάλιστα είχε συναντήσει την τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ στον όμιλο.

Το φετινό του πρόσωπο

Έκανε... παρέλαση στα προκριματικά: πρόκριση με δύο νίκες επί της αυστριακής Στουρμ Γκρατς (2-0, 3-1), άνετα την Σταντάρ Λιέγης (2-2 ενώ είχε προηγηθεί με 2-0 στο Βέλγιο, 3-0 στο Άμστερνταμ), «καθάρισε» επίσης χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα την Ντιναμό Κιέβου με 3-1 εντός και 0-0 εκτός έδρας, χάνοντας μάλιστα πέναλτι. Η μοναδική μεγάλη απώλεια σε σχέση με πέρυσι είναι ο Ολλανδός διεθνής επιθετικός Τζάστιν Κλάιφερτ, ο οποίος πωλήθηκε στην Ρόμα έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ, αποκτήθηκαν όμως οι Χασάν Μπαντέ, Ζακάρια Λαμπιάντ, Ντούσαν Τάντιτς και βέβαια ο αγαπημένος της εξέδρας, Ντάλεϊ Μπλιντ, ο οποίος επέστρεψε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το καλοκαιρινό Πάρε – Δώσε

Εκτός από τον ταλαντούχο Κλάιφερτ, ο «Αίαντας» άφησε ελεύθερο τον 25χρονο Γερμανό επιθετικό Αμίν Γιουνές (πήγε στην Νάπολι) και αποδέσμευσε αρκετούς Ολλανδούς οι οποίοι δεν υπολογίζονταν από τον Έρικ τεν Χαγκ και δύσκολα θα έμπαιναν στην ευρωπαϊκή «λίστα» του. Η μεγάλη μεταγραφή δεν είναι άλλη από εκείνη του Σέρβου διεθνή μεσοεπιθετικού Ντούσαν Τάντιτς, ο οποίος επέστρεψε στην Ολλανδία έπειτα από μια τετραετία στην Premier League με την Σαουθάμπτον, ενώ η «ενσωμάτωση» του Ντάλεϊ Μπλιντ, ικανότατου μεσοαμυντικού που μπορεί να μην «έπιασε» στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά για τον Άγιαξ αποτελεί πολυτέλεια, βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο. Αξιόλογος ποδοσφαιριστής είναι και ο 25χρονος Μαροκινός επιτελικός μέσος Ζακάρια Λαμπιάντ, τον οποίο ο σύλλογος αγόρασε από την Ουτρέχτη έναντι επτά εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ταλαντούχος Αφρικανός στράικερ Χασάν Μπαντέ (μόλις 20 ετών αλλά διεθνής με την Μπουρκίνα Φάσο) αποτελεί «επένδυση» για το μέλλον.

Τον καταπληκτικό 19χρονο κεντρικό αμυντικό Μάτις ντε Λιχτ, το next big thing της θέσης του στόπερ για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ήδη αρχηγό του ιστορικού Άγιαξ. Τον μεγάλο γκολτζή Κλάας-Γιαν Χούντελααρ, ο οποίος στα 35 του «γαζώνει» ακόμα τις αντίπαλες άμυνες. Τον φαντεζί αλλά παράλληλα ουσιαστικό Μαροκινό μεσοεπιθετικό Χακίμ Ζιγιέκ, με το πληθωρικό παιχνίδι, τους Ολλανδούς Λαρς Σένε - Ντόνι φαν ντε Μπικ και τον θαυματουργό πιτσιρικά Φρένκι ντε Γιονγκ, «πόθο» της Μπαρτσελόνα στα 21 του χρόνια. Στο ρόστερ υπάρχει και ένα... πατριωτάκι μας, ο τερματοφύλακας Κώστας Λάμπρου, «ρεζέρβα» του 22χρονου Καμερουνέζου διεθνή Αντρέ Ονανά.

Ο προπονητής: Έρικ τεν Χαγκ

Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1970, μέτριος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του '90 (κεντρικός αμυντικός σε Ντε Γκράαφτσαπ, Τβέντε, Βάαλβαϊκ, Ουτρέχτη) αλλά σοβαρός και μεθοδικός προπονητής με ανοδική πορεία. Εργάστηκε μια διετία (2013-15) στην δεύτερη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου και στη συνέχεια ανέλαβε... εξ ολοκλήρου την Ουτρέχτη (προπονητής και αθλητικός διευθυντής), οδηγώντας την δύο φορές στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας, στην έξοδο στην Ευρώπη και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ολλανδίας το 2016. Τις τελευταίες ημέρες του 2017 ήρθε η πολύ μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα του, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Μαρσέλ Κάιζερ στην τεχνική ηγεσία του Άγιαξ. Δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, έμεινε 2ος πίσω από την Αϊντχόφεν, ωστόσο πήρε πολλούς «πόντους» με την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η έδρα: Johan Cruyff Arena

Πρόκειται για το μεγαλοπρεπές «Amsterdam Arena», το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1996, με τον Παναθηναϊκό να είναι η τελευταία ομάδα που κατάφερε να νικήσει τον Άγιαξ στο «Ντε Μέερ» πριν την αλλαγή της έδρας. Φέρει πλέον το όνομα του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ, έχει χωρητικότητα 55.000 θέσεων και αποτελεί επίσης την έδρα της Εθνικής Ολλανδίας, αλλά και χώρο όπου φιλοξενούνται συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών. Εκεί έγινε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους το 1998 (1-0), αγώνες για το Euro 2000 και ο τελικός του Europa League το 2013, επιβλητικό, όμορφο γήπεδο με όλα τα «κομφόρ» αλλά σε καμία περίπτωση... καμίνι για τον αντίπαλο.