Αυτό όμως που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του παράλογου – αν μπορεί κάποιος να τα ορίσει αυτά – είναι η απουσία ευθυνών από προπονητή και ποδοσφαιριστές. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή η απουσία περιορίζεται μόνο στον Ερνέστο Βαλβέρδε.
Ανέτοιμος ο Ολυμπιακός; Δεκτό. Χωρίς αγωνιστικό ρυθμό ο Ολυμπιακός; Δεκτό. Όμως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Ο Βαλβέρδε και ο Ολυμπιακός προετοιμάζονται από τις αρχές Ιουλίου. Περίπου 80 γεμάτες ημέρες για να χτίσει ο Ισπανός την ομάδα όπως ακριβώς την θέλει.
Με τη διοίκηση να του προσφέρει όσες περισσότερες λύσεις ζήτησε αλλά και να προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα έστω και στο νήμα των μεταγραφών με την πώληση του Αλμπερτ Ριέρα. Αν τα προσθέσεις και τα αφαιρέσεις δεν θα βγάλεις συν και πλην. Στο κάτω-κάτω ο Ριέρα δεν καθόρισε σε κανένα ματς πέρυσι με την παρουσία, ένα αποτέλεσμα του Ολυμπιακού.
Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν για ποιό λόγο ο Βαλβέρδε δεν έχει την ευθύνη της χθεσινής εικόνας του Ολυμπιακού. Οι Τζεμπούρ και Ιμπαγάσα προέρχονταν από τραυματισμούς και είχαν χάσει προπονήσεις, οπότε για αυτούς τους δύο ο Βαλβέρδε έχει τη δικαιολογία έτοιμη. Πως όμως ο Μακούν είναι λιγότερο έτοιμος από τον Φέισα, καλό είναι να το εξηγήσει κάποιος από το τεχνικό επιτελείο.
Ο Καμερουνέζος έκανε προετοιμασία με την Αστον Βίλα όλο το καλοκαίρι και ο Φέισα, ο οποίος προερχόταν από επτάμηνη απουσία κρίθηκε περισσότερο έτοιμος. Ακόμη και αν ισχυριστεί κάποιος ότι ο Σέρβος αφομοίωσε καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας του αφού ήρθε στην αρχή του καλοκαιριού, η εμπειρία του Μακούν από παιχνίδια υψηλού επιπέδου διαγράφει σε χρόνο dt, την όποια ικανότητα υπολογιστή ενδεχομένως έχει ο Φέισα, για να διαβάζει τον τρόπο λειτουργίας μιας 11αδας.
Εκτός από τη μεσαία γραμμή, ο Βαλβέρδε θα μπορούσε μια απλή αλλαγή πλάνων να δυναμώσει και επίθεση αλλά και κέντρο. Ο Μάρκο Πάντελιτς δεν είναι τεχνίτης, είναι αργός και σε προχωρημένη ηλικία. Όμως η παρουσία του στα δύο παιχνίδια της Σερβίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έδειξε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Με τον Σέρβο στην κορυφή, άφηνες στα άκρα τον Μιραλάς και το σημαντικότερο, δεν εμπιστευόσουν θέση βασικού στον Αμπντούν, ο οποίος από την Καβάλα βρέθηκε ξαφνικά να κουνάει το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αν δεχθούμε ότι όλοι όσοι δεν χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανέτοιμοι, τότε γιατί ο Ολυμπιακός παρουσίασε καλύτερη εικόνα από το 65΄και μετά. Αφού ήταν γνωστό ότι δεν θα αντέξουν, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή για να πιέσουν την Μαρσέιγ από τα πρώτα λεπτά, όταν και οι υπόλοιποι συμπαίκτες των «ανέτοιμων» θα ήταν πιο ξεκούραστοι και στη συνέχεια να αντικατασταθούν οι πιο κουρασμένοι για να προστατέψει ο Βαλβέρδε το προβάδισμα που ίσως είχε αποκτήσει.
Δεν υπάρχουν ανέτοιμες ομάδες αλλά κακοδουλεμένες. Ο Ολυμπιακός από το 30’ έδειχνε να μην έχει αρχή και τέλος, να μην έχει τρεξίματα και να μη γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί στο γήπεδο. Απέναντί του είχε μια άμυνα που θύμιζε λούνα παρκ αλλά και κάποιους εξαιρετικούς και πανέξυπνους παίκτες. Αντίθετα το 1999, στην πρεμιέρα της 15ης Σεπτεμβρίου στο Τσάμπιονς Λιγκ και χωρίς παιχνίδι επίσημο (το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου), ο Ολυμπιακός ανάγκαζε τη Ρεάλ σε ισοπαλία 3-3 στο ΟΑΚΑ παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο απέναντι σε Ραούλ, Μοριέντες, Ρεδόνδο, Σάβιο, ΜακΜάναμαν, Ρομπέρτο Κάρλος. Τότε δεν ήταν ανέτοιμος;
Πηγή: sport-fm.gr