Ο μικρός, ο άμεσος, περί τη Μπαρτσελόνα κύκλος είναι ο αθλητικός. Ο απείρως ευρύτερος, εκείνος που περικλείει τον αθλητικό, είναι ο τουριστικός. Αν, ως τώρα, αυτός βασικά αποτυπωνόταν στον αμέσως αναγνωρίσιμο τυπικό επισκέπτη της Απω Ανατολής με την κάμερα στο χέρι και το μόνιμο χαμόγελο της καλοσύνης, πλέον είναι και άλλοι. Από (νέα) μέρη όπου "λεφτά υπάρχουν". Εστω, για τους λίγους. Την Τρίτη, ύστερα από μερικές δεκάδες μεταδόσεις εκεί, πρώτη φορά είδα στο Καμπ Νου τόσες (επίσης αμέσως αναγνωρίσιμες) φάτσες Ρώσων. Το κλασικό σετ, ο λεφτάς και η Μπάρμπι δίπλα. Μέχρι και ρωσική σημαία κυμάτισε, κάπου στην κερκίδα. Ενας must προορισμός, όσο η Ιμπίθα ή η Αγία Νάπα, για τα γεμάτα πορτοφόλια.
Ο μικρόκοσμος παίρνει την τροφή του από τον αγωνιστικό χώρο, συζητά, αναλύει, καμιά φορά βγάζει και ένα κάποιο "πατριωτικό" φανατισμό. Δύο σερί 2-2 τώρα, δύο νίκες χαμένες μες απ' τα χέρια με Ρεάλ Σοθιεδάδ και Μίλαν από Σάββατο σε Τρίτη, είναι καινούργιο υλικό στον μύλο. Σπάνιο, για Μπάρτσα, υλικό. Αρα, είδηση μ' όλη τη σημασία. Η ανάλυση μπορεί να είναι από υψηλού επιπέδου, π.χ. αρθρογραφία Κρόιφ στον σοβαρό καταλανικό Τύπο, έως...φοβήθηκε ο Ζλάταν να έρθει και προφασίστηκε τραυματισμό, ένα σενάριο που βρήκε χώρο στις τοπικές αθλητικές εφημερίδες. Αδιάφορο αν, απ' ό,τι φαίνεται, ο Ιμπραχίμοβιτς θα λείψει, ακριβώς λόγω του αληθινού τραυματισμού, και απ' τα επόμενα ματς της Μίλαν. Ολα παίζουν.
Γύρω-γύρω, ουδείς δίνει δεκάρα. Η πλήρης αποσύνδεση του αποτελέσματος, ή και της απόδοσης της ομάδας-θίασος, απ' το τουρ. Βρέξει-χιονίσει ο τουρίστας θα ξεναγηθεί, θα φωτογραφηθεί, θα ψωνίσει. Και κανένα κέφι δεν πρόκειται να το χαλάσει μια εν ψυχρώ ιταλική ισοφάριση στο 90'+2'. Η παιδική φανέλλα-Μέσι θα εξακολουθήσει ν' αγοράζεται στη, χυδαία θεωρώ, τιμή των 84 ευρώ. Σε όλα τα ταξιδιωτικά προγράμματα, δεν νοείται Βαρκελώνη δίχως να 'χουν μέσα για δέλεαρ και "κάτι από" Μπαρτσελόνα. Πολλά πακέτα, πάλι, μπορεί να είναι βασισμένα μόνον ή κυρίως στη Μπαρτσελόνα. Και φεύγουν. Ξεκούραστα. Ενα φαινόμενο, μοναδικό. Πουθενά, αν σκεφτούμε άλλα hot κλαμπ, δεν απαντάται όμοιό του. Μάντσεστερ, Μαδρίτη, Μόναχο, Μιλάνο.
Πίσω, στον μικρόκοσμο. Αν παίζεις με τον Μπουσκέτς έκτακτο στόπερ, το κακό θα έρχεται και θα επανέρχεται. Εχει επαναληφθεί τόσες φορές που δημιούργησε, ήδη, στατιστική. Πόσες φορές έχει νικήσει η Μπαρτσελόνα, ή πόσα γκολ δέχεται, με στόπερ τον Μπουσκέτς. Οσο φαεινή ήταν η εξ ανάγκης ιδέα, που ξεκίνησε από μια χειμωνιάτικη νύχτα προ μηνών στο Ντόνετσκ, με τον Μασκεράνο στους σέντερ-μπακ, άλλο τόσο έχει γίνει ακατανόητη η εμμονή με τον Μπουσκέτς όταν μπορείς να βάλεις τον Αμπιντάλ και να καλύψει αριστερά ο Αντριάνο. 'Η ο Μάξουελ.
Μετά, το ισχνό ρόστερ. Η πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα έχει, μετρημένους, 21 ποδοσφαιριστές. Σήμερα, με τους τρεις τραυματίες, οι διαθέσιμοι είναι οι, οριακά, 18. Φυσικά, ανά πάσα στιγμή αντλούνται λύσεις απ' τη δεύτερη ομάδα που, με τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Segunda, συντηρούνται σε νορμάλ ρυθμό αγώνων. Κι ο Λορένθο Μπουεναβεντούρα, που η Ισπανία τον θεωρεί αυθεντία του fitness, προφανώς θα 'χει κάνει τα κουμάντα του. Η Μπαρτσελόνα είναι...προγραμματισμένα αροντάριστη, φάνηκε και στα Σούπερ Καπ, φαίνεται και μετά τα Σούπερ Καπ, θα φανεί (όσο θ' ανεβάζει ρυθμούς) στη ροή των αγώνων.
Εχουν αξία, όλες αυτές οι τρέχουσες συζητήσεις; Σχετική. Γιατί κανένας "τουρίστας του ποδοσφαίρου" δεν ξενερώνει. Η μαγεία του ταξιδιού, η ισχύς του brand, είναι ακαταμάχητα πράγματα. Λειτουργούν, εις βάθος. Εχουν εδραιώσει τη λεγόμενη μακρά πνοή. Σε μια βόλτα μισής ώρας στη μπουτίκ, μπορείς ν' ακούσεις την ποικιλία διαλέκτων του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης. Και, ναι μεν εάν ο μικρόκυκλος συμβεί ν' αρρωστήσει τότε θ' ατονήσει σταδιακά και ο μεγάκυκλος, αλλά (με τόση "κεκτημένη ταχύτητα") ακόμη και κάτι τέτοιο, το κακό σενάριο δηλαδή, θα έπαιρνε πολύν χρόνο για να γίνει πραγματικότητα...
Πηγή: contra.gr