Στενοχωρήθηκαν ναι, προβληματίστηκαν ναι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδειξαν ότι απογοητεύτηκαν από το κακό ξεκίνημα κόντρα στη Μαρσέιγ.

Ισα ίσα, που μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, αρκετοί απ’ αυτούς έμειναν στη θέση τους στο Καραϊσκάκη και χειροκρότησαν τους παίκτες για την προσπάθεια που έκαναν. Ηταν σημάδι αναγνώρισης των δυσκολιών του συγκεκριμένου αγώνα αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα ότι στηρίζουν την ομάδα τους, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να παρασυρθούν σε μια εφ’ όλης της ύλης εύκολη κριτική για όσα πήγαν στραβά. Αυτό πιθανολογώ το άφησαν στον κυρ-Νίκο Αλέφαντο. Επισημαίνω αυτά τα απλά πράγματα, διότι θεωρώ τις αντιδράσεις του κόσμου μια πολύ σοβαρή παράμετρο στην πρόοδο που προσπαθεί να κάνει, όχι μόνο ο Ολυμπιακός αλλά όλες οι ομάδες του κόσμου.

Διότι δυστυχώς, καμία ομάδα του κόσμου δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν εκείνοι που έχουν απόλυτη ελευθερία στην έκφραση και στην ένταση της φωνής (στις κερκίδες ή τα φιλόξενα ΜΜΕ) δεν σταθούν δίπλα στο σύλλογο που αγαπούν, ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, αν οι οπαδοί δεν γίνουν θεματοφύλακες της ηρεμίας που πρέπει να έχουν παίκτες και προπονητής ώστε να βελτιώσουν τις αδυναμίες που πάντα θα προκύπτουν. Εκείνο που αποδεικνύεται με έμφαση είναι ότι ο κόσμος του Θρύλου είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την ομάδα του, ακόμη και τις στιγμές που υπάρχουν αφορμές για σκληρή κριτική.

Κοιτώντας γύρω, δεν ξέρω πόσες άλλες ομάδες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν ανάλογη αντιμετώπιση από τους δικούς τους οπαδούς. Και δεν μπορώ να ακούω ως αντεπιχείρημα ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι Ερυθρόλευκοι έχουν κατακτήσει ένα σκασμό τίτλους και οι οπαδοί τους είναι «χορτασμένοι». Αυτό δεν ισχύει ούτε μία στο εκατομμύριο και μπορούν να το λένε μόνο εκείνοι που προφανώς δεν ξέρουν τα συνθήματα που ακούγονταν πρόπερσι επί Κόκκαλη ή σε ακόμη παλιότερες εποχές. Δεν ισχύει λοιπόν κάτι τέτοιο.

Το αντίθετο μάλιστα: Επειδή «τα έχουν δει όλα», έχουν την ευχέρεια να είναι πιο αυστηροί στις κρίσεις τους, διότι ξέρουν να συγκρίνουν το καλό με το καλύτερο. Δεν το κάνουν όμως, διότι εκτιμούν ότι το συνολικό έργο που γίνεται στον Ολυμπιακό είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Εστω και με λάθη (πώς μπορεί να γίνει αλλιώς;) η διοίκηση και ο προπονητής δημιουργούν βήμα βήμα μια σύγχρονη ομάδα και εμπεδώνουν μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία που θα κρατήσει χρόνια. Αυτό λοιπόν, μόνο άμυαλοι θα επιχειρούσαν να το παρεμποδίσουν με αφορμή μια ήττα από μια καλή ευρωπαϊκή ομάδα ή επειδή διαφώνησαν με τους παίκτες που έβαλε στην ενδεκάδα ο προπονητής. Και οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν είναι άμυαλοι. Βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους και προστατεύουν όσο καλύτερα μπορούν τις καλές μέρες που διανύει ο σύλλογος σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: Εξέδρα