ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας: Η FORZA «διαβάζει» τον τρόπο παιχνιδιού της Μπεσίκτας και σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα

ΠΑΟΚ και Μπεσίκτας έχουν μπει στην τελική ευθεία με φόντο τη μεταξύ τους αναμέτρησης της 25ης Αυγούστου που θα γίνει στο στάδιο της Τούμπας, από την οποία η νικήτρια ομάδα θα αποκτήσει το «μαξιλαράκι» τις παρουσίας στους ομίλους του Europa League και θα διεκδικήσει τον Σεπτέμβριο ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα εισιτήρια για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με την αυλαία του τουρκικού πρωταθλήματος να πέφτει λίγο αργότερα από ότι αυτή του ελληνικού, η Μπεσίκτας έκανε την πρώτη της προπόνηση τη μέρα που οι «ασπρόμαυροι» ολοκλήρωναν το (κουτσουρεμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές) βασικό στάδιο της προετοιμασίας, που έλαβε χώρα στο Πήλιο. Από εκείνη τη μέρα και μετά, ο Δικέφαλος άρχισε να ασχολείται επισταμένα με τη Μπεσίκτας, με τις πρώτες καταγραφές να έχουν γίνει νωρίτερα καθώς είχαν γίνει γνωστοί οι τρεις υποψήφιοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ.

Αν υπήρχε ένα σημείο στο οποίο ο ΠΑΟΚ μπορούσε με σιγουριά να σταθεί για να καταγράψει τον τρόπο σκέψης της Τουρκικής ομάδας σε αγωνιστικό επίπεδο, αυτό δεν ήταν άλλο από τον προπονητή της ομάδας, Σεργκέν Γιαλτσίν, καθώς εκείνος είναι που χαράζει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ήταν κατανοητό πως για την Μπεσίκτας θα καταγραφόταν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, καθώς οι «ασπρόμαυροι» της Κωνσταντινούπολης είχαν μια σειρά ποδοσφαιριστών που ήταν δανεικοί, ενώ υπήρχαν και συμβόλαια που έληγαν και οι «κρούσεις» από τους εσωτερικούς αντιπάλους είχαν ήδη γίνει.

«ΖΕΙ» ΑΠΟ ΤΟ «ΔΕΚΑΡΙ» ΤΗΣ

Ο Σεργκέν Γιαλτσίν έστησε την Μπεσίκτας με τη λογική της εμπειρίας στην άμυνα και τον άξονα και τις ταχύτητας στα άκρα. Ο Άντεμ Λιάιτς είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο ο προπονητής των Τούρκων έστησε την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας. Ο Σέρβος, μετά από θητεία στο Καμποιονάτο, βρέθηκε στη Μπεσίκτας και ορίζει το τέμπο και τον τρόπο δράσης της ομάδας στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Η Μπεσίκτας έχει μάθει να παίζει κάθετο ποδόσφαιρο, με στόχο τον Λιάιτς, που αναλόγως είτε μοιράζει στα (γρήγορα) άκρα, είτε κινείται κατά μέτωπον. Το τι συμβαίνει με τον Λιάιτς είναι ένα μυστήριο, καθώς η Μπεσίκτας έκανε λόγο για τραυματισμό που θα τον άφησε για μια εβδομάδα εκτός δράσης, και στη συνέχεια εμφανίστηκε πληθώρα δημοσιευμάτων που έκανε λόγο για «αποχή» του Σέρβου λόγω οικονομικών θεμάτων που υπάρχουν.

Ακόμα και με την απουσία του Λιάιτς, δύσκολα θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης στην ανάπτυξη της Μπεσίκτας, καθώς ο παίκτης που θα τον αντικαταστήσει, θα κληθεί να αναλάβει τον ρόλο και τα καθήκοντά του εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

Δεν αποκλείεται αυτόν τον ρόλο να τον επωμιστεί ο Μπερνάρντ Μενσά. Ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκε, κινήθηκε αλλά αποφάσισε να «φρενάρει» με την Μπεσίκτας να ενεργοποιείται και να τον αποκτά από την Καϊσερίσπορ, με την οποία αγωνιζόταν τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι αριθμοί του Αντέμ Λιάιτς να μη «ζαλίζουν» (7 γκολ και 7 ασίστ είχε πέρυσι) όμως ο βαθμός συμμετοχής του στο δημιουργικό κομμάτι είναι τέτοιος που δικαιολογεί τον ντόρο που έγινε για τι θέμα που προέκυψε με την ενδεχόμενη απουσία του από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Στην επιθετική φάση, επιδιώκει το κάθετο παιχνίδι περνώντας τη μπάλα στο μεσοδιάστημα κυρίως το Λιάιτς, και από εκεί ψάχνουν κάθετη πάσα στο χώρο για τους εξτρέμ ώστε να εκμεταλλευτούν την ταχύτητά τους. Για τον ίδιο λόγο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι στην κόντρα επίθεση.

Οι λύσεις κάτω από την εστία

Η αποχώρηση του Λορίς Κάριους δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από την εστία της Μπεσίκτας, με τον Σεργκέν Γιαλτσίν να έχει να επιλέξει ανάμεσα στον19χρονο Ερσίν Ντεστάνογλου και τον 22χρονο Ουτκού Γιουβακουράν. Οι αναφορές στον τουρκικό Τύπο κάνουν λόγο για προβάδισμα του Ντεστάνογλου παρά του νεαρότερου της ηλικίας, κάτι που μένει να ξεκαθαρίσει. Η αλήθεια είναι πως στο μπαράζ δημοσιευμάτων για τις μεταγραφές της Μπεσίκτας, η απόκτηση τερματοφύλακα ήταν στα πλάνα δεν φαινόταν να αποτελεί προτεραιότητα για την τουρκική ομάδα.

Έχει... θεματάκια στα μετόπισθεν 

Η Μπεσίκτας είχε καταφέρει την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος να βρεθεί στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας και να αρχίζει να κάνει σκέψεις για τίτλο, τις οποίες είχε εγκαταλείψει λόγω του μέτριου ξεκινήματος που είχε. Τότε, η Αχίλλειος πτέρνα την ήταν η άμυνά της, καθώς είχε τη χειρότερη άμυνα από την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Το... μαρτυρούσε ακόμα και η νίκη που την είχε φέρει στην δεύτερη θέση, καθώς ήταν με σκορ 3-2. Ακολούθησαν πέντε αναμετρήσεις στις οποίες οι «αετοί» είχαν απολογισμό μια νίκη και τέσσερις ήττες, έχοντας δεχθεί συνολικά 10 γκολ. Ο Ντομαγκόι Βίντα είναι ο ένας εκ των δυο κεντρικών αμυντικών της Μπεσίκτας, ο οποίος μπαίνει στην τέταρτο χρόνο παρουσίας του στην Τουρκική ομάδα. Ο Βίκτορ Ρουίς ήταν ο παίκτης με τον οποίο πέρσι έγραψε τα περισσότερα παιχνίδια στο κέντρο της άμυνας, έχοντας αλλάξει αρκετούς παρτενέρ στην προσπάθεια αναζήτησης εκείνου με τον οποίο οι επιδόσεις της ομάδας θα βελτιωθούν. Η Μπεσίκτας υστερεί στην άμυνα σε αυτό στο οποίο υπερτερεί στην επίθεση, και δεν είναι άλλος από την ταχύτητα. Η Τουρκική ομάδα αρέσκεται στο να πιέζει ψηλά να κλέβει τη μπάλα και αυτό την βοηθά και να κρύβει τις αδυναμίες της διότι αν ανέβει απέναντι σε μια ομάδα που περιμένει στο δικό της γήπεδο και ψάχνει την αντεπίθεση, τότε οι πιθανότητες να της γίνει η ζημιά είναι μεγάλη. Τα ρεπορτάζ από την Τουρκία αναφέρουν πως ο Σεργκέν Γιαλτσίν έχει ως πρώτες επιλογές για το κέντρο της άμυνας τους Βίντα και Ισιμάτ. Όσον αφορά τα άκρα της, σε αυτά υπάρχει ταχύτητα, καθώς στο τακτικό πλάνο είναι... άρρηκτα συνδεδεμένα με τους εξτρέμ.

Ουσιαστικά, ο Γιαλτσίν έχει «χτίσει» το πλάνο του και πάνω στις αδυναμίες της ομάδας του. Γνωρίζοντας πως στα παιχνίδια στα οποία ο αντίπαλος θα κλειστεί, ψάχνει τον τρόπο να σπάσει γρήγορα την άμυνά του, καθώς δεν θέλει να μπαίνει στη διαδικασία να βλέπει την αμυντική του γραμμή ανεβασμένη πολύ ψηλά. Στις μεταγραφές, και ειδικά σε αυτές που θα έκανε πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ, αυτό που τον «έκαιγε» περισσότερο δεν ήταν τόσο να διορθώσει την εικόνα της άμυνάς του, όσο να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της μεσοεπιθετικής του γραμμής. Ξέρει πως αυτό είναι το μεγάλο ατού της ομάδας του, και βλέποντας τις ανακατατάξεις στο ρόστερ, ζήτησε από τους ανθρώπους της ομάδας να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές αυτής της φιλοσοφίας.

Πηγή : FORZA