ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας: Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση όχι μόνο πανηγύρισε τη νίκη επί της Μπεσίκτας (3-1) και την πρόκρισή του στον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά σε μεγάλο βαθμό… έσωσε οικονομικά και τη σεζόν.

Ο Δικέφαλος το βράδυ της Τρίτης «κλείδωσε» την απευθείας πρόκριση του σε όμιλο του Europa League, άρα και εξασφαλισμένο ένα ποσό της τάξης των 2,92 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, το ποσό αυτό μπορεί να πλησιάσει και στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, αυτομάτως θα… αφαιρέσει και ένα ποσό από το market pool των άλλων ελληνικών ομάδων και συνεπώς και του Ολυμπιακού.

Επίσης, εάν καταφέρει τελικά ο ΠΑΟΚ και μπει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε όμιλο του Champions League, τότε θα… απογειωθεί οικονομικά, αφού τα έσοδά του θα ξεπεράσουν το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Θυμίζουμε, πως οι «ασπρόμαυροι» έχουν τεράστιο πρόβλημα με το Financial Fair Play της UEFA και για αυτό η πρόκριση κόντρα στους Τούρκους ήταν… μονόδρομος. Πλέον, η κατάσταση θα είναι πιο άνετη και ο ΠΑΟΚ θα… φορτσάρει για τουλάχιστον δύο πολύ δυνατές μεταγραφές.

Αναλυτικά τα… κέρδη:

1) 2.920.000€ από την ήδη εξασφαλισμένη είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

2) 2.777.130 από το ελάχιστο «coefficient payment» που δικαιούται εισερχόμενος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.  

Στο ποσό των 5.697.130 ευρώ θα έρθουν να προστεθούν τα χρήματα από το market pool (θα προκύψει από τον συνολικό αριθμό των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και συνήθως είναι 2-3 εκ. ευρώ), ενώ παράλληλα θα παραμένει ανοικτός ο δρόμος για τα 5.000.000 ευρώ (σε περίπτωση πρόκρισης από τον γ' προκριματικό γύρο) από την συμμετοχή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Εφόσον φτάσει να προκριθεί στους ομίλους, τότε θα βάλει στα ταμεία του ακόμη 15,25 εκατ. ευρώ

Στα έσοδα των αγώνων από τις δύο προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ (προκριματικά και πλέι οφ) δεν υπολογίζονται πιθανά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζονται οι ομάδες, αλλά φέτος, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη.