ΠΑΟΚ: Όλα τα λεφτά το υπερσύγχρονο γήπεδο-στολίδι της Κράσνονταρ, το οποίο θεωρείται ένα από τα αξιοθέατα της πόλης και κόστισε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σεργκέι Γκαλίτσκι, «προίκισε» το ποδοσφαιρικό του «παιδί» και με ένα πολυτελέστατο γήπεδο. Το «Κράσνονταρ», με τέσσερα αστέρια ΟΥΕΦΑ, χωρητικότητας 35.179 θεατών, από τις οποίες οι 3.273 είναι VIP και σουίτες.

Ανοιξε τις πύλες του το 2016 και παρότι δεν φιλοξένησε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο χρόνια αργότερα, θεωρείται top αξιοθέατο της πόλης. Στη σελίδα του έγκυρου «tripadvisor.com» (ιστοσελίδα με ταξιδιωτικές πληροφορίες) είναι το Νο 1 από 168 δραστηριότητες στο Κράσνονταρ!

Η κατασκευή του κόστισε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρηματοδότησε πλήρως ο ιδιοκτήτης και χτίστηκε σύμφωνα με το «όραμά» του, για να μοιάζει εξωτερικά με το Κολοσσαίο της Ρώμης! Το γήπεδο προκαλεί δέος και αποτελεί ίσως το εντυπωσιακότερο ρωσικό στάδιο, καθώς χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και υλικά με υψηλό κοστολόγιο. Ο Γκαλίτσκι κουβάλησε από διάφορες χώρες μάρμαρα για να τοποθετηθούν στα περισσότερα σημεία του γηπέδου.

Το «Κράσνονταρ», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κοντά στα «στάνταρ» του νέου γηπέδου που θέλει να χτίσει ο Ιβάν Σαββίδης στην Τούμπα και ο αγώνας της Τρίτης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ (η αναμέτρηση του 2015 είχε γίνει στο παλιό στάδιο της πόλης, «Κουμπάν») για να μάθουν λεπτομέρειες που αφορούν το τρόπο σχεδίασης και κατασκευής και να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία των γηπέδων που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια ανά την Ευρώπη, στη «Νέα Τούμπα».

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΛΙΤΣΚΙ

Ο Σεργκέι Γκαλίτσκι με το που ανέλαβε την ομάδα έθεσε στόχο την κατασκευή νέου γηπέδου. Η ιδέα ωρίμασε το 2010 και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του. Και δεν πρόκειται για ένα απλό γήπεδο. Μιλάμε για μια έκταση στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα πανέμορφο πάρκο, κάτι καινούριο για την αρχιτεκτονική του Κρασνοντάρ. Το ύφος του είναι μάλλον μεσογειακό και φέρει την ονομασία του προέδρου της ομάδας: πάρκο Γκαλίτσκι. 

Είναι ένα πανέμορφο μέρος για να ξεκουραστείτε με την οικογένειά σας. Είναι ασφαλές για το περπάτημα με τα παιδιά γιατί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, τα οποία παρκάρουν (δωρεάν) σ' ένα τεράστιο χώρο στάθμευσης πίσω από το πάρκο. 

Άνθρωποι που είχαν την τύχη να επισκεφτούν από το Μαρακανά μέχρι το Πιερ Μορουά στο Λιλ και την «Donbass Arena» στο Ντόνετσκ τοποθετούν στην κορυφή το «Κράσνονταρ» θεωρώντας το ένα έργο τέχνης, που ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια. Η οροφή του γηπέδου καλύπτει όλες τις θέσεις των θεατών, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης για μέγιστη άνεση προς τους φιλάθλους στη διάρκεια του ρωσικού χειμώνα.  

Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΘΟΝΗ ΤΩΝ 360 ΜΟΙΡΩΝ, ΕΚΤΑΣΗΣ 4,700 ΤΜ.

Αυτό το φουτουριστικό στάδιο με την οθόνη των 360 μοιρών που έχει έκταση 4,700 τετραγωνικών μέτρων (!) εγκαινιάστηκε σ΄ ένα φιλικό της Ρωσίας με την Κόστα Ρίκα το 2016. 

Στη διάρκεια της χειμερινής διακοπής τη σεζόν 2018-19 έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις, με την ενοποίηση του χώρου για τους εκπροσώπους του Τύπου, κάτι που επέτρεψε την εγκατάσταση πρόσθετων θέσεων στις κεντρικές θύρες, ενώ πριν από την έναρξη της περσινής σεζόν, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 105 θέσεις.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο «Κράσνονταρ» πριν ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2019 και παρά το γεγονός ότι στον πρώτο αγώνα είχε επικρατήσει με 4-0, βρέθηκαν 35.000 οπαδοί της Κρασνοντάρ στο γήπεδο, δείγμα της αγάπης και της αφοσίωσης που έχουν στην ομάδα τους. 

Πηγή: FORZA