Η Κράσνονταρ θυμίζει τον.... ΠΑΟΚ του Πρίγιοβιτς, καθώς έχει κάποιες αρχές από το τότε παιχνίδι του Δικεφάλου.

Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον ρίξει το βάρος του στο τρίτο και τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και τις διπλές αναμετρήσεις με την Κράσνονταρ, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο γκρουπ των μεγάλων της Ρωσίας.

Μια ομάδα που έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, με ένα κομμάτι του ρόστερ της να μπαίνει στον δεύτερο χρόνο παρουσίας του στην ομάδα, κάτι που σαφώς παίζει το ρόλο του. Η Κράσνονταρ βρίσκεται σε μια σταδιακή αλλαγή σκυτάλης, με εννιά από τους ποδοσφαιριστές της να έχουν αποκτηθεί μέσα στο 2019, και έχουν πλέον καταφέρει να αφομοιωθούν, με τις μεταγραφικές κινήσεις της που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2020 να είναι μόλις δυο. Αυτό είναι το πρώτο «στατιστικό» στοιχείο που θα πρέπει να καταγραφεί στο δρόμο για την ανάγνωση του τρόπου παιχνιδιού τους. Αν σε αυτή προσθέσει κανείς πως ο Μουράντ Μουσάεφ, ο 36χρονος τεχνικός της, μπαίνει στην τρίτο χρόνο παρουσίας του στην άκρη του πάγκου της, αυτομάτως ο καθένας αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μια ομάδα που, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αγωνιστικό της πλάνο, πρόκειται για έναν τρόπο παιχνιδιού που οι παίκτες γνωρίζουν καλά.

Όταν μιλάμε για κρίσιμες αναμετρήσεις στο ξεκίνημα της σεζόν, όλες αυτές οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο. Ο ΠΑΟΚ βρήκε απέναντί του την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα, δυο ομάδες διαφορετικού επιπέδου η μια από την άλλη αλλά της πέτυχε σε φάση μεγάλων αλλαγών στο ρόστερ, στο πρώτο τους επίσημο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ βρίσκει την Κράσνονταρ, με τον προπονητή να ξεκινά την τρίτη του χρονιά, τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ, και τη συζήτηση που αφορά τη Ρωσική ομάδα να έχει να κάνει με το γεγονός πως μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει, καθώς της λείπει η ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα της άμυνας και της επίθεσης.

Αν κανείς προσπαθήσει να διαβάσει τον τρόπο δράσης της μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου θα διαπιστώσει εύκολα πως πρόκειται για μια ομάδα που προσπαθεί να πατήσει πάνω στις βασικές αρχές της τακτικής με τέσσερις αμυντικούς δυο παίκτες ανάμεσα στην άμυνα και το μεσοεπιθετικό κομμάτι, έναν επιτελικό μέσο και τρεις παίκτες στην επίθεση, εκ των οποίων ο ένας στην κορυφή και οι δυο στα άκρα. Και τα δυο της ακραία μπακ έχουν παρουσία και πάνω από τη μεσαία γραμμή, καθώς έχουν τα αγωνιστικά στοιχεία που τους επιτρέπουν να κάνουν κούρσες με τη μπάλα στα πόδια και να αναζητήσουν το όβερλαπ για να δημιουργήσουν συνθήκες περάσματος της μπάλας στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή.

Αν προσπαθήσει κάποιος να ψάξει κοινά στοιχεία της Κράσνονταρ με τον ΠΑΟΚ, θα διαπιστώσει πως η ρωσική ομάδα έχει κάποια σε σχέση με τον ΠΑΟΚ της εποχής Λούτσέσκου. Η Κράσνονταρ είναι μια ομάδα που προσπαθεί να στηριχθεί στην ομογένεια της άμυνας της, στην παρουσία των ακραίων αμυντικών της πάνω από τη μεσαία γραμμή, στην παρουσία ενός φορ περιοχής και σε μεσοεπιθετικούς με ατομική ποιότητα που καλούνται να την βγάλουν στο γήπεδο.

Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να φρενάρει μια ομάδα που θα ψάξει τρόπους να «ταΐσει» τον επιθετικό της, που ακούει στο όνομα Μάρκους Μπεργκ, και θα το επιχειρήσει με όσο περισσότερους παίκτες μπορεί.

Ένα στοιχείο που προκύπτει από τους θερμικούς χάρτες των μεσοεπιθετικών είναι πως δεν πατάνε περιοχή. Οι ενέργειές τους καταγράφονται κυρίως εκτός αυτής. Από τη στιγμή που το... κέντρο της επίθεσης είναι ο Μπεργκ, η ομάδα που αντιμετωπίζει την Κράσνονταρ καλείται να τον αποκόψει από τους υπόλοιπους και ταυτόχρονα να μην τους αφήσει να φτάσουν εκείνοι στην περιοχή, κάτι που ίσως αναγκαστούν να το προσπαθήσουν εφόσον κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Σουηδό επιθετικό.

ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥΣ

Η αγωνιστική συμμετοχή των Καμπελά και Όλσον

Οι Ρεμί Καμπελά (φωτό) και Κρίστοφερ Όλσον είναι δυο ποδοσφαιριστές που έχουν σημαντικό ρόλο στην ενδεκάδα της Κράσνονταρ με τον πρώτο να είναι ένα από τα εξτρέμ που προσπαθεί να πάρει πρωτοβουλίες και τον δεύτερο να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση.

Ο Καμπελά φέτος μετράει κατά μέσο όρο 79 επαφές με τη μπάλα, με ποσοστό ευστοχίας στις πάσες του να είναι στο 88%. Στην στατιστική του καταγράφονται κατά μέσο όσο 38 πάσες προς την επίθεση και τρεις μακρινές πάσες.

Ο Όλσον έχει από τη μεριά του 60 επαφές με τη μπάλα κατά μέσο όρο, με ποσοστό ευστοχίας στο 87% και 37 πάσες στην επίθεση κατά μέσο όσο, την ώρα που ο θερμικός τους χάρτης «μιλάει» για έναν box to box παίκτη που πατάει σε όλο το «χώρο ευθύνης» του.

Πηγή : FORZA