Ολυμπιακός - Νέφτσι Μπακού: Με τη Νέφτσι Μπακού θα κοντραριστεί ο Ολυμπιακός στον β' προκριματικό γύρου του Champions League. Η ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τη Ντιναμό Τυφλίδας, επικρατώντας με σκορ 2-1 και στα δύο παιχνίδια του α' προκριματικού γύρου. Η ομάδα του Πειραιά θα υποδεχθεί την πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν την επόμενη Τετάρτη (21/7) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στις 22:00.

Ο αγώνας θα μεταδοθεί από το Novasports1HD ενώ θα είναι διαθέσιμος (livestreaming) από το Web TV του Novasports. Η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα στο Μπακού (28/7) στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Στους περισσότερους Έλληνες οπαδούς η Νέτφτσι Μπακού αποτελεί μία άγνωστη ομάδα. Χρήσιμες πληροφορίες για την ομάδα του Αζερμπαϊτζάν δίνει στο Sportdog, ο διευθυντής επικοινωνίας της αζερικής εταιρείας «Sport Marketing Group», Φαρίντ Γκαζαράντε.

Ο Αζέρος υποστήριξε, ότι ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί των αναμετρήσεων, ωστόσο μετά το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου της Γαλατάσαραϊ, περιπλέκεται η κατάσταση. Λόγω των αδελφικών σχέσεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, οι οπαδοί της ομάδας του Μπακού θα πιέσουν το αζέρικο σύνολο, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του στις αναμετρήσεις.

«Η Νέφτσι Μπακού είναι μία από τις δύο πιο αγαπητές ομάδες στο Αζερμπαϊτζάν. Επίσης είναι η πρώτη ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που προκρίθηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν το 2012, όταν απέκλεισε τον ΑΠΟΕΛ και προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League», ήταν το πρώτο σχόλιο του Φαρίντ Γκαζαράντε, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τον προνητή:

«Στην κεφαλή της ομάδας είναι ο Σαμίρ Αμπάσοφ, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα στη μέση του περσινού πρωταθλήματος και κατάφερε να την κάνει πρωταθλήτρια. Πρόκειται για τον πρώην προπονητή της Εθνικής του Αζερμπαϊτζάν (2004-2011), ο οποίος είναι αρκετά νέος σε ηλικία (43)».

Ποιός είναι ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής των Αζέρων;

«Ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής της Νέφτσι Μπακού είναι ο Ναμίκ Αλασκάροφ ο οποίος τον τελευταίο καιρό φαίνεται να είναι σε απίστευτη φόρμα. Ήταν ο ο βασιλιάς των γκολ στο αζέρικο πρωτάθλημα (σκόραρε 19 γκολ την περσινή σεζόν και 4 ασίστ σε 26 ματς πρωταθλήματος). Μάλιστα κατάφερε να βρει δίχτυα και στα δύο παιχνίδια με τη Ντιναμό Τυφλίδας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ο αρχηγός Εμίν Μαχμούντοφ είναι επίσης ένας πολύ έμπειρος ποδοσφαιριστής και έχει βασικό ρόλο στη μεσαία γραμμή. Επίσης ο Σαμπίρ Μπουγκρινιέ είναι από τους πιο μεγάλους αστέρες της ομάδας».

Ποιό σύστημα παίζει η ομάδα;

«Ο Σαμίρ Αμπάσοφ στα ματς με τη Ντιναμό Τυφλίδας χρησιμοποίησε το 3-5-2».

Πώς ενισχύθηκε η Νέφτσι με μεταγραφές;

«Η σεζόν άρχισε χωρίς η Νέφτσι να μπορεί να κάνει τις μεταγραφές που ήθελε. Η ομάδα έφερε τον Χαραμίζ Σουάρεζ από την πορτογαλική Εστορίλ και τους Καγιάλ Ναγιάφοφ και Σεζάρ Μεζά Κολί από την αγορά του Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικά στην άμυνα η ομάδα έχει πολλές ελλείψεις. Στην ομάδα υπάρχουν μόνο 4 αμυντικοί. Στην ομάδα δεν υπάρχει ακόμα ούτε ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Για παράδειγμα ο Ναμίκ Αλασκάροφ παίζει στην πτέρυγα, αλλά αγωνίζεται κατ'ανάγκη ως επιθετικός».

Τί λένε στο Μπακού για τον Ολυμπιακό;

«Στο Αζερμπαϊτζάν δεν θεωρούν, ότι έχουν υψηλές πιθανότητες για το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό. Φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Εδώ ο Ολυμπιακός είναι πολύ γνωστός. Γνωρίζουν τον Βαλμπουενά, τον Γιουσούφ Ελ Αραμπί και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Στο παιχνίδι, στο Μπακού, οι οπαδοί θα καταλάβουν τον 50% της χωριτικότητας του σταδίου. Η Νέφτσι θα προσπαθήσει να αγωνιστεί και να δώσει απαντήσεις στο ματς με τη στήριξη των οπαδών της. Η Νέφτσι αγωνίζεται στο “Bakcell Arena”, του οποίου η χωρητικότητα είναι 11.000 θέσεις. Εκεί οι οπαδοί δημιουργούν πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Είναι γνωστό, ότι ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία υπάρχουν αδελφικές σχέσεις. Οι οπαδοί μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με τη Γαλατάσαραϊ θεωρούν, ότι πρέπει η Νέφτσι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της σε αυτό το ματς».

 

Υπάρχουν παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν γνώση από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού.

-Ένας παίκτης των Πειραιωτών που γνωρίζει καλά στη Νέφτσι είναι ο Γιαν Εμβιλά.

Ο λόγος; Έπαιζε στη Ρούμπιν Καζάν και στους δύο αγώνες απέναντι στη Νέφτσι το 2012 για τους ομίλους του Europa League.

-Επίσης οι Αζέροι θυμούνται, ότι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στην Άρσεναλ στο Μπακού κόντρα στην Καραμπάζ, για τους ομίλους του Europa League, το 2018, όπου και πέτυχε γκολ

-Επιπρόσθετα ο νεοαποκτηθείς, Τόμας Βάτσλικ αγωνίστηκε στο Μπακού στον αγώνα με την Καραμπάχ όταν υπερασπιζόταν την εστία της Σεβίλλης. Επίσης ο Τσέχος βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν για το παιχνίδι των προημιτελικών του Euro απέναντι στη Δανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Καλύτερος του Ποντένσε - Θέλουν πολλά λεφτά και παίκτες από Ολυμπιακό - Όχι για Τιάγκο Σίλβα"