Το 2005 η περσινή πρωταθλήτρια Γερμανίας βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας! Στις μέρες μας, η ομάδα της Βεστφαλίας μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει παράδειγμα υγιούς οικονομικής διαχείρισης. Η ομάδα που αντιμετώπισε και ξεπέρασε ο Ολυμπιακός στον 6ο όμιλο του Champion League, η οποία το 2005 είχε χρέη 184 εκ. ευρώ, πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε έσοδα ύψους 151 εκ. ευρώ για την περσινή σεζόν, αυξημένα κατά 37% σε σχέση με πέρσι και κέρδη στα ταμεία της 9,5 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, οι προβλέψεις είναι ευνοϊκές και για αυτή την περίοδο, κυρίως λόγω της -έστω περιορισμένης- συμμετοχής του γερμανικού συλλόγου στο Champions League. Σημαντική ώθηση στην οικονομική εκτόξευση της Ντόρτμουντ έδωσε φυσικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος Γερμανίας, του 7ου τίτλου στην ιστορία της και πρώτου ύστερα από 9 χρόνια, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν στην σωστή πολιτική που ακολούθησε η ομάδα στα οικονομικά, βάσει του πλάνου που σχεδίασε ο πρόεδρος Ράινχαρντ Ράουμπαλ.

Η εκμετάλλευση του ονόματος του γηπέδου από την ασφαλιστική εταιρία Signal Iduna αποφέρει 24 εκ. ευρώ την τελευταία 5ετία, ενώ άλλα 9 εκ. ευρώ προβλέπονται να εισπραχθούν από τη συμφωνία για τη μετατροπή του γηπέδου σε ένα οικολογικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια! Οι οπαδοί στηρίζουν την προσπάθεια της διοίκησης, με sold out σε όλους του αγώνες και ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας.

Όσο για το ρόστερ, αυτό στηρίζεται σε παίκτες από τις ακαδημίες, όπως ο 19χρονος Γκέτσε, του οποίου η αξία υπολογίζεται στα 50 εκ. ευρώ και είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Στα 13 εκ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του 22χρονου Ιάπωνα Καγκάβα, ο οποίος αποκτήθηκε με μόλις 350.000 ευρώ, ενώ ο 27χρονος Μπάριος αποκτήθηκε έναντι 4 εκ. ευρώ από την Κόλο Κόλο και τώρα, με 35 γκολ σε 70 ματς της Bundesliga, κοστίζει τουλάχιστον 17 εκ. ευρώ!