Επιμέλεια: ΧΑΚ

Όπως έχετε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, από το 2019 και μετά, το Infognomonpolitics.gr δεν έχει στραμμένες τις κεραίες και τα ραντάρ του, μόνο σε αναλύσεις και ειδήσεις γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Αναπαράγουμε απόψεις και σχόλια που έχουν άλλη ειδησεογραφική «ετικέτα» αλλά δίνουν τη δυνατότητα να φωτιστούν κάποιες καταστάσεις της θεματολογίας που διαπραγματεύεται η ιστοσελίδα.

Έχετε διαβάσει, ακούσει, δει μετά μάτια σας (ίσως από ταξίδια), ότι η Τουρκία από το 2002 και μετά που κυβερνά ο Ερντογάν έχει περιορίσει τον κοσμικό της χαρακτήρα, δίνοντας χώρο περισσότερο στο ισλαμιστικό στοιχείο. Αυτή η μετάβαση δεν άφησε ανεπηρέαστο τον χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης, η οποία διακρίνεται για την πολυπολιτισμικότητά της.

Μία προσωπική αντίθεση οφείλεται να καταγραφεί: Όταν ταξίδεψα στην Πόλη το 2004, ακολουθώντας την ΑΕΚ για το φιλικό παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80ων γενεθλίων της, ελάχιστες γυναίκες, κυρίως μεγάλης ηλικίας φορούσαν μαντίλες, οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα μοντέρνα, ακολουθώντας τη μόδα της Δύσης. Οι άνδρες ήταν ξυρισμένοι (ενίοτε κάποιοι είχαν μουστάκι), οι νεαρές γυναίκες φορούσαν τζιν και ήταν καλλωπισμένες σαν Ευρωπαίες. Έβλεπες πολύ συχνά ζευγάρια να κυκλοφορούν πιασμένοι χέρι-χέρι στους δρόμους. Πολύς κόσμος μπορούσε άνετα να συνεννοηθεί στα αγγλικά παντού.

Τότε ήταν τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν. Όταν την ξαναεπισκέφτηκα 14 χρόνια αργότερα η Πόλη ήταν μία διαφορετική πόλη. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων φορούσε σαρίκια και λευκές φορεσιές, ενώ είχαν μακρυά γένια. Γυναίκες μαυροφορεμένες με μπούργκα κυκλοφορούσαν παντού και ποτέ μόνες. Και αυτό που προκαλούσε αλγεινή εντύπωση ήταν, ότι κανείς υπάλληλος, δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στα αγγλικά στο αεροδρόμιο.

Κλείνω την προσωπική εμπειρία του κοντράστ που βίωσα σε δύο διαφορετικές περιόδους και περνώ στο διά ταύτα.

Ακούγοντας την εκπομπή «Να τα λέτε, να τα γράφετε», στον ΣΠΟΡ FM το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2023, μου κέντρισε το ενδιαφέρον η άποψη που σχημάτισε για την Πόλη ο εκ των παραγωγών της εκπομπής, Αντώνης Καρπετόπουλος, ο οποίος είναι πολύ γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος επί των αθλητικών θεμάτων. Έχει παρουσία τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο Ραδιόφωνο, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πάμπολλα αθλητικά ΜΜΕ.

Με απλά λόγια είναι ένας άνθρωπος με άποψη που αξίζει να δούμε τα δύο τρία πράγματα που είπε για την Κωνσταντινούπολη, στην οποία ταξίδεψε, προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League, μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ, ο οποίος κρίθηκε με γκολ του Ρόντρι υπέρ των Άγγλων.

Ο Καρπετόπουλος μοιράστηκε την εμπειρία του δηλώνοντας σοκαρισμένος για το πόσο άλλαξε η Πόλη τα τελευταία 10 χρόνια προς το χειρότερο. Παρατήρησε έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και παράνομη πορνεία.

Μάλιστα κατήγγειλε, ότι ταξιτζής τους πλάσαρε ιερόδουλες, βγάζοντας κατάλογο με κορίτσια, τα οποία και διαφήμιζε.  «Ούτε ο Σειρηνάκης δεν τα έχει σκεφτεί αυτά», είπε ο Καρπετόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, ότι παρόλο που σε όλη την πόλη υπήρχαν φωτογραφίες του Ερντογάν, καθώς είχε προηγηθεί προεκλογική περίοδος, στο γήπεδο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποθεώθηκε από τους Τούρκους. Όπως τόνισε, βρισκόταν πολύ κοντά στον Ερντογάν και πολλοί ξένοι του έκαναν πλάκα, φωνάζοντάς του «Ερντογάν οέ οέ οέ».

«Είναι η πέμπτη φορά που πήγα, αλλά η πρώτη μετά από 10 χρόνια. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Δημιουργείται μία εσωτερική διαίρεση, η οποία είναι φοβερή. Μου έλεγαν γνωστοί Τούρκοι, ότι πλέον ενθαρρύνεσαι να δείχνεις τον μουσουλμανισμό σου. Οι κοπέλες στο λύκειο με μαντήλες ενθαρρύνονται, για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Η κοσμική Τουρκία φτάνει στην άλλη άκρη.

Στο Βόσπορο υπάρχουν εργάτριες του σεξ μέσα σε πλοία. Υπάρχει τρομερή παραοικονομία. Οι μεγάλοι πλασέ της πορνείας είναι οι ταξιτζήδες. Ένας ταξιτζής μας ρώτησε αν ενδιαφερόμαστε για κορίτσια. Μας άνοιξε κατάλογο με κοπέλες. Υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα. Αυτά δεν τα έχει σκεφτεί ούτε ο Σειρηνάκης, να τα βάλει σε ταινία.

Από την άλλη, ποτέ στην Κωνσταντινούπολη δεν άκουσα τόσο πολύ ιμάμη. Δεν καταλάβαινες τί γινόταν.

Όλη η πόλη ήταν γεμάτη Ερντογάν που ευχαριστούσε τον κόσμο που τον ψήφισε. Στο γήπεδο όμως, τον έχω φωτογραφία, δεν τον αποθέωσα. Περισσότερο δηλαδή έκαναν Ταγίπ οέ οέ οι ξένοι. Δεν μπορώ περιγράψω τί γινόταν στα VIP με πρώτο, το μούτρο, τον Ινφαντίνο, όταν εμφανίστηκε ο Σεΐχης της Σίτι (σ.σ. ο Μανσούρ των ΗΑΕ)», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη συζήτηση που είχε με τον Αντώνη Πανούτσο.

Ακούστε την παρέμβασή του: