Σοκ προκαλεί το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης του 29χρονου Μιχάλη που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροτομής, αιτία του θανάτου ήταν ο τραυματισμός στο χέρι και όχι σε κάποιο ζωτικό όργανο όπως ήπαρ, νεφρούς, πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.

«Όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση, το βαθύ τραύμα που του καταφέρθηκε στο χέρι και συγκεκριμένα στον πήχη, ήταν η αιτία θανάτου, καθώς έτρωσε όλα τα αγγεία», αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να χάσει τη ζωή του από τραύμα στο χέρι;

"Αν το τραύμα ήταν ψηλά στον πήχη, δηλαδή προς τον αγκώνα, μπορεί να έκοψε τη βραχιόνια αρτηρία, κάτι που σημαίνει ότι η τρώση (σκίσιμο του αγγείου που προκαλεί αιμορραγία) αυτού του μεγάλου αγγείου προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επέλθει θάνατος. Αν βέβαια, ασκήσει άμεσα πίεση στο σημείο κάποιος και με σωστό τρόπο, τότε μπορεί η αιμορραγία να σταματήσει", εξηγεί o Γιώργος Σφυρόερας, νευροχειρουργός, επιμελητής Α στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου "Αττικόν".

"Αν πάλι το τραύμα ήταν χαμηλά, κοντά στον καρπό, τότε μπορεί να έχει κοπεί η κερκιδική και η ωλένια αρτήρια, με αποτέλεσμα και πάλι να έχουμε μεγάλη απώλεια αίματος και να επέλθει θάνατος", εξηγεί ο κ. Σφυρόερας.

"Και σε αυτήν την περίπτωση, αν ασκηθεί πίεση στο σημείο η αιμορραγία μπορεί να σταματήσει. Βέβαια, σε βαθιά θλαστικά τραύματα μαζί με τις αρτηρίες, κόβονται και φλέβες, από τις οποίες επίσης χάνεται πολύ αίμα.

Διευκρινίζεται ότι η αρτηρία πολλές φορές κάνει συσπάσεις σε μια προσπάθεια του οργανισμού να σταματήσει την αιμορραγία, κάτι που δεν συμβαίνει με τις φλέβες, οι οποίες συνεχίζουν να αιμορραγούν. Απλώς οι φλέβες σταματούν πιο εύκολα την αιμορραγία με την άσκηση πίεσης στο σημείο", καταλήγει.

Πηγή: news247.gr