Μαρσέιγ - Παναθηναϊκός: Ο Παναθηναϊκός έφυγε από το Βελοντρόμ με μία απίστευτη πρόκριση για τα Πλέι Οφ του Champions League με τον πλέον δραματικό τρόπο!

Οι Πράσινοι βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 (Ομπαμεγιάνγκ 2' και 45+1') παίζοντας πολύ άσχημα στο πρώτο ημίχρονο, όμως επιβίωσαν! Ο Ιωαννίδης έστειλε το ματς στην παράταση με εύστοχο πέναλτι στο 90+9' και εν συνεχεία οι Πράσινοι επικράτησαν με 5-3 στα πέναλτι, όπου ο Μπρινιόλι απέκρουσε το χτύπημα του μοιραίου των Μασσαλών, Γκεντουζί και ο Μλαντένοβιτς σκόραρε στην τελευταία εκτέλεση!

Ο Παναθηναϊκός έχει πλέον μπροστά του το εμπόδιο της Μπράγκα διεκιδικώντας την ευκαιρία να βρεθεί ξανά μετά από πολλά χρόνια στους ομίλους του Champions League. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 22:00. Ο δεύτερος αγώνας που θα κρίνει και τα πάντα θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 22:00.

 

Το ματς

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι ήταν εφιαλτικό και… έδειξε τα όσα θα ακολουθούσαν στο πρώτο ημίχρονο. Μόλις στο 2ο λεπτό οι Πράσινοι δεν επέστρεψαν έγκαιρα στην άμυνα μετά από δικό τους κόρνερ και έδωσαν το δικαίωμα στη Μαρσέιγ να βγει στην αντεπίθεση. Ο Σαρ βρήκε τον Ομπαμεγιάνγκ με ωραία κάθετη μπαλιά, αυτός απέφυγε τον Μπρινιόλι και έκανε το 1-0 με πλασέ προ κενής εστίας.

Το γρήγορο γκολ ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία της Μαρσέιγ και χάλασε εντελώς το μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού, που έμοιαζαν να βρίσκονται σε… άλλο γήπεδο και κινδύνευσαν άμεσα να δεχθούν δεύτερο τέρμα. Από λάθος του Γεντβάι στο 9’ οι Ομπαμεγιάνγκ και Ουναχί απώλεσαν διπλή ευκαιρία. Ακολούθησε νέο εύκολο λάθος από τον Τζούρισιτς στο 11’, με τον Εντιαγέ να κλέβει, να «χορεύει» την πράσινη άμυνα και να πλασάρει άουτ σε τετ α τετ με τον Μπρινιόλι.

Η Μαρσέιγ συνέχισε να πιέζει ασφυκτικά, με τον Παναθηναϊκό ανήμπορο να σπάσει το πρέσινγκ, αφού αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του και να την κυκλοφορήσει. Στο 21’ ο Μπρινιόλι γλίτωσε τους Πράσινους με απόκρουση σε σουτ του Εντιαγέ, ενώ στο 30’ έκανε τρομερή επέμβαση σε κεφαλιά του Ζιγκό. Δευτερόλεπτα αργότερα το δυνατό σουτ του Κλος κόντραρε στον Σπόραρ και έφυγε ελάχιστα έξω από την εστία του Τριφυλλιού. Στο 38’ ο Γεντβάι έκανε λάθος στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Ομπεγιάνγκ σούταρε στην κίνηση και ανάγκασε τον Μπρινιόλι σε μία ακόμα απόκρουση.

Εκεί που όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός θα αποφύγει τα χειρότερα μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, την… πάτησε στην τελευταία φάση. Ο Ομπαμεγιάνγκ ξέφυγε από τον Γεντβάι μετά από εξαιρετική χαμηλή σέντρα του Κλος και με προβολή στο πρώτο δοκάρι έκανε το 2-0 στο 45+1’.

Η είσοδος του Παλάσιος αντί του Βέρμπιτς στην ανάπαυλα βοήθησε τον Παναθηναϊκό να εμφανιστεί σαφώς καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Πράσινοι άρχισαν να «πατάνε» καλύτερα την μπάλα στο κέντρο, εκμεταλλευόμενοι και την κούραση τω Μασσαλών, οι οποίοι είχαν τρέξει πάρα πολύ στο πρώτο 45λεπτό.

Το πρώτο σουτ του Παναθηναϊκού σημειώθηκε στο 51΄, με τον Βιλένα να αστοχεί από μακρινή απόσταση, ενώ ο ίδιος παίκτης δοκίμασε χωρίς επιτυχία το πόδι του στο 57’. Ενδιάμεσα, στο 53’, ακυρώθηκε γκολ της Μαρσέιγ με τον Σαρ, αφού ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην έκανε ευκαιρίες αφού του έλειπε η καλή τελική πάσα, ήταν όμως εμφανές πως όσο περνούσε ο χρόνος οι Μασσαλοί έβγαζαν κόπωση. Κάπως έτσι, οι Πράσινοι άρχισαν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την αντίπαλη περιοχή και να απειλούν ουσιαστικά για πρώτο φορά στην αναμέτρηση. Στο 76’ ο Παλάσιος σούταρε ελάχιστα άουτ με προσπάθεια από το ύψος της μικρής περιοχής, ενώ στο 77’ ο Γεντβάι νικήθηκε από τον Λόπεθ σε κοντινή κεφαλιά. Στο 81’ ο Βιτίνια απέτυχε να «τελειώσει» το ματς για τη Μαρσέιγ, αστοχώντας με προβολή από τη μικρή περιοχή και στο 85’ ο Μαντσίνι νικήθηκε από τον Λόπεθ σε δυνατό σουτ.

Το ματς είχε απίθανο φινάλε, με τον Παναθηναϊκό να… ξεραίνει το «Βελοντρόμ» στην τελευταία φάση. Μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 90+6’ ο Γκεντουζί βρήκε την μπάλα με το χέρι στην περιοχή της Μαρσέιγ. Ο διαιτητής Όλιβερ δεν είδε την παράβαση σε κανονική ροή αγώνα αλλά υπέδειξε πέναλτι μετά από εξέταση της φάσης στο VAR. Ο Ιωαννίδης ανέλαβε την εκτέλεση και αποδείχθηκε ψύχραιμος αφού με εξαιρετικό χτύπημα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και το παιχνίδι στην παράταση!

Στο πρώτο μέρος της παράτασης ήταν η Μαρσέιγ αυτή που πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον Παναθηναϊκό να μοιάζει πολύ κουρασμένος εξαιτίας της υπερπροσπάθειας στο τελευταίο διάστημα του 90λεπτου. Στο 93’ ο Μλαντένοβιτς πρόλαβε σωτήρια τον Κλος πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο 104’ αυτός που γλίτωσε από… θαύμα τον Παναθηναϊκό ήταν ο Μάγκνουσον, ο οποίος έδιωξε πλασέ του Βιτίνια πάνω στη γραμμή!

Κι όμως η αναμέτρηση είχε ακόμα πολλές συγκινήσεις να προσφέρει. Σε μία πραγματικά απίστευτη φάση στο 110’, ο Βιτίνια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, αλλά το γκολ ακυρώθηκε με παρέμβαση του VAR καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε οφσάιντ για λίγα εκατοστά. Όχι του σκόρερ αλλά του Σαρ, ο οποίος επεπλάκη στη φάση πριν η μπάλα φτάσει στον Βιτίνια!

Οι Πράσινοι άντεξαν στην πίεση της Μαρσέιγ στα τελευταία λεπτά και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Εκεί οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν απόλυτα εύστοχοι κάνοντας το 5/5. Ο Μπρινιόλι απέκρουσε το πέναλτι του Γκεντουζί, ο Μλαντένοβιτς σκόραρε στο τελευταίο χτύπημα και ο Παναθηναϊκός… έφυγε για τα Play off!

Όλες οι εκτελέσεις στα πέναλτι:

0-1, τρομερή εκτέλεση πέναλτι Ιωαννίδη
0,1, ο Μπρινιόλι αποκρούει δεξιά το πέναλτι του Γεντούζι
0-2, εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Μπερνάρ
1-2 η Μαρσέιγ με τον Βερετούτ
1-3 ο Παναθηναϊκός με τον Κλεϊνχέισλερ
2-3 ο Σαρ μειώνει για τη Μαρσέιγ
2-4 ο Παλάσιος βρίσκει ξανά δίχτυα
3-4 ο Βιτίνια βρίσκει δίχτυα για τους Γάλλους
3-5 ο Μλαντένοβιτς σκοράρει και δίνει την πρόκριση στον Παναθηναϊκό!!!

Οι συνθέσεις των ομάδων: 

ΜΑΡΣΕΪΓ (Μαρθελίνιο / 4-4-2): Λόπεθ (120+3’ Ρουμπέν Μπλάνκο), Κλάους, Ζιγκό, Εμπεμπά, Λόντι, Σαρ, Βερετού, Ρονγκιέρ, Ουνάχι (59’ Χαρίτ), Εντιαγέ (68’ Γεντουζί), Ομπαμεγιάνγκ (80’ Βιτίνια). 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς / 4-3-3): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ (70’ Μλαντένοβιτς), Πέρεθ, Βιλένα (70’ Τσέριν), Τζούρισιτς (62’ Μπερνάρ), Μαντσίνι (105’ Κλέινχεϊσλερ), Σπόραρ (62’ Ιωαννίδης), Βέρμπιτς (46’ Παλάσιος).