ΠΑΟΚ: Το 2010 και το 2015 ήταν το Ζάγκρεμπ, η πρωτεύουσα της Κροατίας. Και τώρα είναι η Ριέκα, το μεγαλύτερο λιμάνι της βαλκανικής χώρας, που θα υποδεχθεί την αποστολή του Δικεφάλου.
Η σεζόν 2010-11 ήταν η πρώτη φορά, που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας αποκλείσει στα πλέι οφ της διοργάνωσης τη Φενερμπαχτσέ. Και παρά το γεγονός ότι κληρώθηκε με Βιγιαρεάλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Κλαμπ Μπριζ, τα είχε καταφέρει περίφημα.
Ο αγώνας της 15ης Δεκεμβρίου 2010 στο παγωμένο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ ήταν ένας πραγματικός τελικός κόντρα στην Ντιναμό. Η ομάδα που θα κέρδιζε, θα ακολουθούσε τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση, αν και ο ΠΑΟΚ βολεύονταν και με την ισοπαλία. Μέχρι το παιχνίδι της Κροατίας ο Δικέφαλος είχε μαζέψει οχτώ βαθμούς: δύο ισοπαλίες με την Μπριζ με 1-1 (στην Τούμπα οι Βέλγοι ισοφάρισαν στο 89΄), μια νίκη (εντός με 1-0) και μια ήττα με Βιγιαρεάλ (εκτός έδρας με το ίδιο σκορ στο ντεμπούτο του Μάκη Χάβου) και την εντός έδρας νίκη επί της Ντιναμό (με 1-0), με σκόρερ τον Ιβιτς. Ο τελευταίος δεν είχε ακολουθήσει την αποστολή στο Ζάγκρεμπ, όντας τραυματίας (είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση).
Πριν τον «τελικό» του Κροατίας, η ομάδα του Χάβου είχε νικήσει για το πρωτάθλημα στην Τούμπα τον Ηρακλή με 1-0, χάρη σε γκολ του Βιεϊρίνια. Το παιχνίδι, βέβαια, στο «Μάξιμιρ» είχε πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τους «ασπρόμαυρους». Η ομάδα του Βαχίντ Χαλίλοζιτς είχε την υποστήριξη 33 χιλιάδων οπαδών της, άσκησε πίεση στον ΠΑΟΚ, αλλά οι φιλοξενούμενοι άντεξαν στην άμυνα. Κι όταν στο 60΄ ο Σαλπιγγίδης συνδυάστηκε με τον Αθανασιάδη και με ένα ξερό σουτ έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, όλοι συνειδητοποίησαν ότι η πρόκριση θα πήγαινε στην ελληνική ομάδα. Να σημειωθεί ότι ο Βιτόλο είχε αγωνιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής από την Κροατία.
Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος στον όμιλο του με έντεκα βαθμούς, ένα λιγότερο από την πρώτη Βιγιαρεάλ (η Ντιναμό έμεινε στους επτά και η Μπριζ στους τρεις). Δύο ημέρες μετά έγινε και η κλήρωση για τους «32» της διοργάνωσης, που έφερε αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η προσγείωση, πάντως, για τον Δικέφαλο ήταν ανώμαλη στη Σούπερ Λίγκα, αφού τέσσερις ημέρες μετά το θρίαμβο στο Ζάγκρεμπ γνώρισε την ήττα στην Κέρκυρα από την τοπική ομάδα με 2-1 (ο Αθανασιάδης είχε ισοφαρίσει προσωρινά).
Ντιναμό: Κελάβα, Έτο (75΄ Κράμαριτς), Τόμετσακ, Μπάρμπαριτς, Κουφρέ, Τονέλ, Καλέγιο (59΄ Ρουκάβινα), Αντέμι (67΄ Σλέπισκα), Σαμίρ, Μπάντελι, Μπετσιράι.
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μπουσαϊντί, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Γκαρσία, Βιτόλο, Φωτάκης (89' Μπαλάφας), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (68' Ελ Ζαρ), Αθανασιάδης (82' Φιλομένο).
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Οι οργανωμένοι οπαδοί δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Ζάγκρεμπ. Στην πρωτεύουσα της Κροατίας είχαν ταξιδέψει, μαζί με την αποστολή της ομάδας, λίγοι μόνο φίλαθλοι, οι οποίοι την παραμονή του αγώνα βίωσαν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Την ώρα που έκαναν με το λεωφορείο ξενάγηση στο Ζάγκρεμπ, δέχτηκαν επίθεση από δεκάδες οπαδούς της Ντιναμό, που ήταν εξοπλισμένοι με πέτρες, ακόμη και με μολότοφ. Μέσα στο λεωφορείο επικράτησε πανικός. Οι επιβάτες προσπαθούσαν να εξέλθουν με οποιονδήποτε τρόπο απ' αυτό, είτε πηδώντας από τα παράθυρα, είτε παραβιάζοντας τις πόρτες. Για τρεις από αυτούς χρειάστηκε η μεταφορά τους σε νοσοκομείο, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν εντός του λεωφορείου.
*** Διαιτητής του αγώνα στο Ζάγκρεμπ μεταξύ της Ντιναμό και του ΠΑΟΚ ήταν ο Αγγλος Μαρκ Κλάτενμπεργκ, νυν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας
Κατευθείαν από την προετοιμασία
Όλα έμοιαζαν παράξενα για τον ΠΑΟΚ, όταν στις 16 Ιουλίου 2015 αντιμετώπιζε στο Ζάγκρεμπ την άσημη Λοκομοτίβα για το β΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Μόλις δύο ημέρες πριν, η ομάδα του Τούντορ είχε ολοκληρώσει την προετοιμασίας της στην Ολλανδία, απ' όπου η αποστολή ταξίδεψε απευθείας για την πρωτεύουσα της Κροατίας. Σ' αυτήν δεν είχαν συμπεριληφθεί οι Λούκας και Περέιρα, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί για πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και ο τραυματίας Αθανασιάδης. Το παιχνίδι δεν θα διεξάγονταν στην έδρα της Λοκομοτίβα (δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις διεξαγωγής ευρωπαϊκού αγώνα), αλλά στο γήπεδο της ΝΚ Ζάγκρεμπ. Κι εκείνο, βέβαια, ήταν ένα παμπάλαιο γήπεδο (έτος κατασκευής 1921), μέρος στο οποίο είχαν «γεννηθεί» οι ένοπλες δυνάμεις της Κροατίας, οι οποίες οδήγησαν την χώρα στην ανεξαρτησία μέσα από τον πόλεμο, με αφετηρία το 1991.
O ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 2-0 και μόλις στις καθυστερήσεις ο Μακ (φωτ.) αποκατέστησε κάπως την τάξη, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 (εκείνο ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Σαλπιγγίδη στην καριέρα του).
Πηγή : FORZA