ΠΑΟΚ - Μαρσέιγ: Στη φάση που βρέθηκε ο Δικέφαλος, δεν υπήρχαν εύκολες και δύσκολες ομάδες, αλλά το σίγουρο είναι πως η Μαρσέιγ ήταν μέσα στην τριάδα των πλέον δύσκολων υποψήφιων αντιπάλων τόσο λόγο του πρωταθλήματος από το οποίο προέρχεται όσο και της πορείας της σε αυτό.
Όποια ομάδα και να έβγαινε από την κλήρωση, η πρώτη ερώτηση που θα γινόταν δεν θα ήταν άλλη από την εξής. Τι σύστημα παίζει; Έλα όμως που στην περίπτωση της Μαρσέιγ, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, και αυτό δεν έχει καμία δόση υπερβολής. Το γεγονός ότι έχει παραταχθεί με επτά διαφορετικούς αρχικούς σχηματισμούς στα εννιά τελευταία της παιχνίδια, σε κάνουν αμέσως να αναρωτηθείς το ποιος μπορεί να είναι ο προπονητής που κάθεται στην άκρη του πάγκου της. Η απορία λύνεται στο άκουσμα του ονόματος του Χόρχε Σαμπάολι.
Κάνει ροτέισον στις τακτικές
Υπάρχουν οι προπονητές που κάνουν ροτέισον στους ποδοσφαιριστές και υπάρχει και ο Χόρχε Σαμπάολι, που κάνει ροτέισον στις τακτικές. Ο Αργεντινός τεχνικός είχε κάποτε δηλώσει πως «η τακτική μου προσαρμόζεται ανάλογα με τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές που έχω και τον αντίπαλο, αλλά η αγωνιστική μου φιλοσοφία είναι πάντα η ίδια». Και, όντως, αυτό συμβαίνει. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις τακτικές που έχει χρησιμοποιήσει ο Σαμπάολι φέτος, μάλλον θα χάσει το μέτρημα. Από 3-3-4 και 3-2-5 όταν έψαχνε εναγωνίως το γκολ, μέχρι 3-3-1-3, 3-4-3, και 3-2-2-3 με ρόμβο, αλλά και 4-1-3-2, 4-3-3 που ακούγονται πιο... «ορθόδοξα».
«Δεν περπατάμε, τρέχουμε»
Η Μαρσέιγ αγωνίζεται στο πιο νεανικό πρωτάθλημα από τα πέντε μεγάλα της Ευρώπης. Το γαλλικό πρωτάθλημα είναι από πολλούς παρεξηγημένο διότι του έχει μπει η ταμπέλα «η Παρί και οι άλλοι» όμως όλοι οι άλλοι δίνουν κάθε χρόνο μεγάλη μάχη για να επιβιώσουν και να ξεχωρίσουν. Μέσα σε όλα αυτά, η Μαρσέιγ έχει καταφέρει φέτος να διεκδικεί με αξιώσεις την δεύτερη θέση και το απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του Chamoions League με τον Σαμπάολι να έχει έναν κανόνα που ξέρουν όσοι έχουν πάει στρατό. «Δεν περπατάμε, τρέχουμε». Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η Μαρσέιγ είναι μια ομάδα που μπορεί να παίξει και δυο ταχύτητες πάνω από τον ΠΑΟΚ, και αυτό είναι μια κοινή παραδοχή. Η συνεχής κίνηση των ποδοσφαιριστών της, αρχικά για να αλλάξουν μεταξύ τους θέσεις και στη συνέχεια για να κινηθούν στους κενούς χώρους που θα επιδιώξουν οι συμπαίκτες τους να τους περάσουν τη μπάλα είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό της.
Ένας κορμός 18 ποδοσφαιριστών
Για να μπορέσει ο Χόρχε Σαμπάολι να κάνει την Μαρσέιγ να διεκδικεί την επιστροφή της στο Champions League και να θεωρείται ένα από τα φαβορί για το Conference League, έχει στηρχθεί σε έναν κορμό 18 ποδοσφαιριστών οι οποίοι και έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον στα μισά φετινά της παιχνίδια. Όπως κάθε, ομάδα, έτσι και η Μαρσέιγ έχει τους πρωταγωνιστές της, όμως οι πρωταγωνιστές είναι εκείνοι που δίνουν τις νίκες, και οι ρολίστες είναι εκείνοι που θα του εγγυηθούν τις επιτυχίες. Ναι, ο Αρκάντιους Μίλικ είναι ο «κίλερ» της, ο Ντιμιτρί Παγιέ είναι ο νούμερο ένα δημιουργός της, ο Ματεό Γκεντουζί είναι το ασταμάτητο μηχανάκι της στη μεσαία γραμμή και ο Ουίλιαμ Σαλιμπά αυτό που λέμε αμυντικός ογκόλιθος, αλλά η ικανότητά της να έχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να συνδράμουν και να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ανά αγώνα είναι άλλοι τόσοι. Σε αυτό το οργανωμένο χάος του πότε 4-3-3 και πότε 3-4-3, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να το αποδιοργανώσει και να το κατεβάσει στα δικά του μέτρα.
Τα τρία μεγάλα «όπλα»
Οι παίκτες – κλειδιά της Μαρσέιγ και τα κατορθώματά τους
Η Μαρσέιγ διαθέτει επτά παίκτες με χρηματιστηριακή αξία άνω των 15 εκ. Ευρώ αλλά ο «εγκέφαλός» της δεν είναι μέσα σε αυτούς
Η ιστοσελίδα transfermark, που καταγράφει την χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών, έχει επτά ποδοσφαιριστές της Μαρσέιγ να κοστολογούνται με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια Ευρώ, κάτι λογικό και αναμενόμενο για ομάδα που πρωταγωνιστεί σε ένα από καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Αν προσθέσει κανείς και εκείνους που βρίσκονται μέχρι και τα 10 εκατομμύρια Ευρώ, τότε φτάνουμε σε μια δωδεκάδα. Ακόμα και σε αυτή τη λίστα των δώδεκα ποδοσφαιριστών, δεν θα βρει κανείς έναν από τους πλέον πολύτιμους της Μαρσέιγ. Ο λόγος για τον Ντιμιτρί Παγιέ, τον μοναδικό ποδοσφαιριστή του ρόστερ της που έχει διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ, μετρώντας από έντεκα τη φετινή σεζόν, κάτι που πετυχαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο Παγιέ, που έκλεισε τα 35 στις 29 Μαρτίου, είναι ο δημιουργικός εγκέφαλος της Γαλλικής ομάδας. Για να το αντιληφθεί κάποιος σε αριθμούς, αξίζει να αναφερθεί πως ο Παγιέ είχε συμμετοχή στις 189 από τις τελικές προσπάθειες που έχει φέτος η Μαρσέιγ, με τους Ματέο Γκεντουζί και Τζενγκίζ Ουντέρ που ακολουθούν να έχουν μαζί 186. Είναι εκείνος που θα κάνει και το προβλεπόμενο αλλά φυσικά και το απρόβλεπτο. Για να βάλουμε σε μια ζυγαριά ΠΑΟΚ, στα φάουλ είναι ο,τι ο Κουρτιτς, σε έξυπνες πάσες είναι ο,τι ο Μπίσεσβαρ και σε βαρύτητα και προσωπικότητα είναι ο,τι ο Βιεϊρίνια.
Πίσω από τον Παγιέ, και σχεδόν σε όλο το μήκος και το πλάτος που υπάρχει, κινείται ο Ματέο Γκεντουζί. Και μόνο που η αγωνιστική του εικόνα στην πρώτη του σεζόν στη Μαρσέιγ τον έφερε να γράψει τις πρώτες του συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας, φτάνει για να καταλάβει κανείς το τι σεζόν διανύει. Ένας ακούραστος box to box μέσος, με την στατιστική να τον έχει σε υψηλές θέσεις τόσο σε κλεψίματα και κοψίματα όσο και σε ασίστ, καθώς μετρά εννιά, ενώ έχει και τέσσερα γκολ.
Όσο για τον πρώτο σκόρερ της Μαρσέιγ, αυτός μας έχει ήδη απασχολήσει καθώς η παρουσία του, τουλάχιστον στην πρώτη αναμέτρηση με την Δικέφαλο, είναι αμφίβολη. Ο Αρκάντιους Μίλικ μετρά 20 γκολ σε 31 συμμετοχές. Για να αντιληφθεί κανείς τον βαθμό ευστοχίας του Μίλικ, εξαιρώντας τα τέσσερα εύστοχα πέναλτι, τα υπόλοιπα 16 γκολ έχουν έρθει από τις 29 τελικές προσπάθειες που βρήκαν εστία.
Οι λίγοι αλλά αποδοτικοί ακραίοι
Οι Ντιμιτρί Παγιέ και Ματέο Γκεντουζί, που εδράζονται στον άξονα, μετρούν μέχρι στιγμής 15 γκολ και 20 ασίστ συνολικά, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως η μεγάλη δύναμη της Μαρσέιγ είναι ο γρήγορος, δημιουργικός αλλά και αποτελεσματικό της άξονας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η Γαλλική ομάδα υστερεί στα άκρα. Οι Τζενγκίζ Ουντέρ και Κόνραν Ντε Λα Φουέντε έχουν μαζί 12 γκολ και 6 ασίστ, αγωνιζόμενοι στα άκρα. Τόσο ο Τούρκος, που αγωνίζεται στα δεξιά, όσο και ο Αμερικανός που αγωνίζεται στα αριστερά έχουν προσαρμοστεί στα «θέλω» του Χόρχε Σαμπάολι και έχουν γίνει κομμάτι της τακτικής του. Ο Ουντέρ είναι δανεικός από τη Ρόμα και ο Ντε Λα Φουέντε αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα έναντι τριών εκατομμυρίων. Δυο ποδοσφαιριστές ικανοί στο ένας εναντίον ενός που δεν πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να απομονώσουν αντίπαλο καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα. Στην τακτική Σαμπάολι, το βάρος πέφτει στον άξονα, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που έχει δομήσει το ρόστερ της Μαρσέιγ, στο οποίο υπάρχουν, σε αριθμό, οι απολύτως απαραίτητοι ακραίοι, με τους Σεγκίρ και Ενρίκε να πλαισιώνουν τους Ουντέρ και Ντε Λα Φουέντε.
Η τετράδα των αμυντικών
Οι διαδοχικές εναλλαγές σχηματισμού μεταξύ τριάδας και τετράδας έχει φέρει χρόνο συμμετοχής σε τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς. Οι Λουάν Πέρες και Ουίλιαμ Σαλιμπά μετρούν από 40 συμμετοχές φέτος. Ο Βραζιλιάνος αποκτήθηκε από τη Σάντος και ο Γαλλοκαμερουνέζος είναι δανεικός από την Άρσεναλ. Ο Σαλιμπά είναι εκείνος που βγαίνει πρώτος στη μπάλα, έχοντας υψηλά ποσοστά σε κοψίματα με τα πόδια αλλά στις εναέριες μονομαχίες. Οι Τσαλέτα Τσαρ και Μπαλέντρι ακολουθούν σε συμμετοχές με 27 και 24 αντίστοιχα, και έχουν ουσιαστικά ευνοηθεί από την τακτική του Σαμπάολι, που τους χρησιμοποιεί εναλλάξ όταν παίζει με τρεις στην άμυνα.
ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΣΑΜΠΑΟΛΙ
Ο Χόρχε Σαμπάολι έχει καταφέρει να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των φίλων της Μαρσέιγ έχοντας το καλύτερο ποσοστό νικών από κάθε άλλο προπονητή της γαλλικής ομάδας τα τελευταία 22 χρόνια, ξεπερνώντας αυτά των Ντιντιέ Ντεσαμπ και Έρικ Γκέρετς.
Πηγή: FORZA