Τη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ στις 20:30, στην Τούμπα, στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Conference League. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αντίπαλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης, πριν το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα; Το Sportdog ρίχνει φως σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες διοικητικές και αγωνιστικές που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν την εξέλιξη αυτής της ελληνοϊσραηλινής μάχης.
Τα επεισόδια και τα οικονομικά ζόρια
Η Μπεϊτάρ είχε προβλήματα στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, η οποία της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, παρότι τερμάτισε στην 8η θέση του πρωταθλήματος. Η ισραηλινή ομάδα τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών για επεισόδια οπαδών.
Μετά τη νίκη στον τελικό, που πραγματοποιήθηκε στη Χάιφα, η τελετή στέψης καθυστέρησε πολύ με αποτέλεσμα οι οπαδοί να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να πάρουν σουβενίρ από τα δίχτυα και το χορτάρι, ή ακόμα και να κλέψουν τα μετάλλια.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ φυγαδεύτηκε στα αποδυτήρια και η τελετή ακυρώθηκε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ισραηλινού ποδοσφαίρου η νικήτρια ομάδα σήκωσε το τρόπαιο μια μέρα μετά το γεγονός, στην προεδρική κατοικία. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ισραήλ αρχικά τιμώρησε τη Μπεϊτάρ με αποβολή από την Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια άλλαξε την ποινή της σε αφαίρεση 4 βαθμών την τρέχουσα σεζόν.
Η ομάδα έχει συν τοις άλλοις οικονομικές δυσχέρειες. Ο ιδιοκτήτης της Μπεϊτάρ, Μπάρακ Αμπράμοφ απείλησε με αποχώρηση εξαιτίας της τιμωρίας από την Ομοσπονδία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καλοκαιρινές μεταγραφές να μην θεωρούνται ικανοποιητικές από τον Τύπο. Η ομάδα έχει τέσσερις αστέρες, οι οποίοι μπήκαν στο τελευταίο έτος των συμβολαίων τους και δεν έχει υπάρξει καμία ανανέωση.
Το αντάρτικο του Ασπρίγια
Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Κολομβιανός Ντανίλο Ασπρίγια, έκανε… αντάρτικο και δεν ακολούθησε την προετοιμασία της ομάδας στη Βουλγαρία, πωλήθηκε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μετά από μία εξαιρετική σεζόν με 18 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Μολδαβός γκολτζής, Γιον Νικουλέσκου (18 γκολ, 8 ασίστ) είναι στο στόχαστρο της πρωταθλήτριας Πολωνίας, Ράκοβ και αναμένεται να φύγει σύντομα, αφού δεν ήταν ούτε καν στον πάγκο στα φιλικά προετοιμασίας και στον τελικό του Σούπερ Καπ το περασμένο Σάββατο, αν και δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι θα είναι παρών στο ματς της Τούμπας.
Ένας άλλος παίκτης με αβέβαιο μέλλον είναι ο Αφρικανός μέσος, Τόμα, που δεν επέστρεψε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και θέλει να πωληθεί. Προς το παρόν θεωρείται παίκτης της Μπεϊτάρ, ήταν αλλαγή στο Σούπερ Καπ, παρότι δεν πήρε μέρος στην προετοιμασία.
Ο ρέκορντμαν των ασίστ και ο Φράιντεϊ
Ο Γιάρντεν Σούα ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές την περασμένη σεζόν. Είναι επιθετικός που μετακινήθηκε στην αριστερή πτέρυγα, μία εξέλιξη που τον κατέστησε πλέι μέικερ της ομάδας. Έκανε 20 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και είναι ο δεύτερος παίκτης σε ασίστ στην ιστορία της ισραηλινής λίγκας. Το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου και το μέλλον του είναι αβέβαιο, παρότι παίζει τακτικά με τη φανέλα της Μπεϊτάρ.
Εκτός από τον Νικουλέσκου, ένας άλλος βασικός επιθετικός είναι ο Φρεντ Φράιντεϊ που ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο και έχει μερικά σπουδαία γκολ, ερχόμενος από τον πάγκο, στα ημιτελικά και τον τελικό του Κυπέλλου. Επίσης με δικό του γκολ η Μπεϊτάρ άνοιξε το σκορ στην ήττα με 3-1 από τη Μακάμπι Χάιφα το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο, ο Φράιντεϊ όπως ενημερωθήκατε έχει πρόβλημα εισόδου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι χάνει το παιχνίδι.
Πρόβλημα στην ταχύτητα – προσήλωση στην τακτική
Το πρόβλημα είναι, ότι χωρίς τον Νικουλέσκου και ειδικά τον Ασπρίγια, η Μπεϊτάρ, έχει χάσει πολλή από την ταχύτητά της, κάτι που είναι μεγάλο πρόβλημα για τον προπονητή της, Γιόσι Αμπούξις, ο οποίος είναι ο καλύτερος στο κομμάτι της τακτικής στο Ισραήλ. Είναι ειδικός στα παιχνίδια νοκ-άουτ και ξέρει πως να διδάξει τις ομάδες του να μείνουν σφιχτές και να παίζουν με γρήγορες αντεπιθέσεις.
Πρόσφατα υπέγραψε ο Ντορ Μίχα, ένας μέσος που έπαιζε στη Χάποελ Μπεερ Σεβά, πολύ καλός στις πάσες, αλλά όχι τόσο γρήγορος, ενώ δεν φημίζεται για το σκοράρισμά του.
Ο Αβισέι Κοέν είχε εξαιρετική σεζόν, αλλά η ομάδα δεν συμφώνησε να του ανανεώσει το συμβόλαιο, επειδή ήθελε μεγαλύτερο μισθό και έτσι πλέον είναι ελεύθερος. Ο Μπεν Μπιτόν ήρθε ως δεξί μπακ, αφού έμεινε ελεύθερος από τη Χάποελ Τελ Αβίν, μετά από μία αδύναμη σεζόν. Είναι κακός αμυντικά, αλλά δυνατός στην επίθεση.
Ο αριστερός μπακ, Μορόζο που ήρθε πέρσι τον Ιανουάριο, είναι πολύ καλύτερος αμυντικά. Παίζει με δεξί πόδι στα αριστερά, επιτίθεται και αμύνεται εξίσου καλά.
Ο στόπερ Όρι Νταχάν που ήταν δανεικός στη Μακάμπι Χάιφα την προηγούμενη χρονιά, μπορεί να επιστρέψει, αλλά αργότερα. Για να τον αντικαταστήσει μαζί με τον Ρώσο κεντρικό αμυντικό, Σεργκέι Μποροντίν, που αποδεσμεύτηκε, η ομάδα υπέγραψε δύο Ισραηλινούς, τον στόπερ Έντι Γκότλιμπ που έμεινε ελεύθερος από τη Χάποελ Τελ Αβίν και τον δεξιό μπακ, Μπιτόν. Με απλά λόγια, η Μπεϊτάρ απέκτησε δύο παίκτες που δεν τους ήθελε η Χάποελ Τελ Αβίβ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ομάδας της ισραηλινής πρωτεύουσας.
Όσον αφορά τις πρόσφατες προσθήκες, η Μπεϊτάρ απέκτησε τον νεαρό στόπερ Ομέρ Κόρσια που έπαιξε στην Κύπρο. Ο κεντρικός μέσος Τζίντι Κανούκ ήρθε στην ομάδα της Ιερουσαλήμ, ύστερα από μία κακή σεζόν στη Χάποελ Χάιφα. Θεωρείται αργός αλλά με καλή πάσα και σουτάρισμα. Επίσης απέκτησε τον Τίμοθι Μούζιε, έναν νεαρό δεξιό μπακ από την Μακάμπι Χάιφα, ο οποίος είχε συνδεθεί με την Κίριατ Σμόνα. Επίσης ήρθε ο Γιουβάλ Ασκενάζι, βετεράνος μέσος με κακές προηγούμενες δύο σεζόν.
Πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας
Συμπερασματικά. Όπως φαίνεται λοιπόν ο Αμπουξίς τζογάρει παίρνοντας παίκτες με κακές σεζόν. Η Μπεϊτάρ έχει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας. Πρέπει ο βετεράνος Ορέλ Ντγκάνι να το πάρει πάνω του μέχρι ο Γκότλιμπ να έρθει σε φόρμα. Η ομάδα παίζει με τρία στόπερ, όπως φάνηκε στο ματς με τη Χάιφα, με τον Ντγκάνι να συμπληρώνουν ο νεαρός Κόρσια και ο αρχηγός Οφίρ Κρίεφ που συνήθως παίζει ανασταλτικός χαφ.
Όπως αναφέρουν πηγές του Sportdog από Ισραήλ, υπάρχει μεγάλη η Μπεϊτάρ να παίξει σε διάταξη 5-3-2 κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο παιχνίδι της Τούμπας.