Στο Μαρόκο τον λένε "un bosseur¨. Στην Ελλάδα θα τον λέγαμε "ένας σκληρά εργαζόμενος". Όπως και να έχει ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μόχθησε για να φτάσει στην κορυφή. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του σε ηλικία 15 ετών για να βρει δουλειά για να μπορεί να προσφέρει χρήματα για την οικογένειά του.
Ο ξυλουργός
"Γεννήθηκα σε μια μέτρια οικογένεια. Για να συντηρήσω τον εαυτό μου, έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα. Έτσι ασχολήθηκα με την ξυλουργική", έχει πει σε συνέντευξη του.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε έναν από τους δρόμους της μικρής πόλης Μεντιούνα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Καζαμπλάνκα, περίπου 18 χιλιόμετρα μακριά. Όπως τα περισσότερα παιδιά, ο μικρός Αγιούμπ περνούσε τα απογεύματα του παίζοντας ποδόσφαιρο σε ένα πρωτόγονο γήπεδο, όπου τα δοκάρια ήταν φτιαγμένα από πέτρες και η μπάλα από κάθε είδους υλικό που υπήρχε διαθέσιμο.
Η αφοσίωση στο ποδόσφαιρο
Ξεχώριζε στην αλάνα και μπήκε στην ομάδα ES Lalla Meryem, στην οποία πέρασε τρία χρόνια, πριν ενταχθεί στη Racing Casablanca και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 21 ετών. Από εκεί δόθηκε δανεικός στη Chaab για μια σεζόν και μετά επέστρεψε στη "γονική" ομάδα του που έπαιξε για τρεις σεζόν στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας του Μαρόκου.
Τότε, ο Ελ Κααμπί αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του ξυλουργού για να αφιερώσει τη ζωή του στο ποδόσφαιρο και να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Τα 25 γκολ που σημείωσε ήταν καθοριστικά για την άνοδο της ομάδας του στο επαγγελματικό εθνικό πρωτάθλημα.
Η μετακόμιση και η Εθνική
Το καλοκαίρι του 2017, υπέγραψε συμβόλαιο με την Al-Nahda Sports Club και μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη Μπερκάνε, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Μαρόκο. Η φήμη αυτού του παίκτη αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς ήταν ο κατ' εξοχήν σκόρερ της εθνικής ομάδας του Μαρόκου, με εννέα γκολ στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.
Δεν υπάρχουν πολλές διαδρομές προς την κορυφή από τα κατώτερα πρωταθλήματα του Μαρόκου. Ο Ελ Κααμπί πάντα ήθελε να παίζει μπροστά, αλλά οι προπονητές της Καζαμπλάνκα είχαν κοιτάξει το μέγεθός του και τον δοκίμασαν σε αριστερό μπακ ή στη μεσαία γραμμή. Μόνο όταν πέτυχε μερικά γκολ σε ένα τουρνουά προετοιμασίας θεώρησαν ότι άξιζε να τον δοκιμάσουν ως φορ.
Ο Σελάμι τον έκανε φορ
Το σημαντικότερο όλων, όμως, ήταν η κρίση του Τζαμάλ Σελάμι. Το Μαρόκο, όπως όλες οι αφρικανικές χώρες, έχει δύο εθνικές ομάδες. Ένα για τους καλύτερους παίκτες τους, που διαχειρίζεται ο Ρενάρ και άλλο για τους παίκτες τους που παίζουν συλλογικό ποδόσφαιρο στην ίδια τη χώρα, με επικεφαλής τον Σελάμι.
Ο Σελάμι είδε τον Ελ Κάαμπι να σκοράρει δύο πέναλτι και αμέσως πείστηκε. «Ήταν ο τρόπος που σκόραρε τα πέναλτι που με γοήτευσε, ειδικά απέναντι σε έναν ειδικό στα πέναλτι. Τα είχε όλα, τη μαεστρία και την αυτοπεποίθηση, ειδικά για έναν αριστεροπόδαρο του μεγέθους του», τόνισε ο κόουτς.
Αυτή ήταν η αρχή. Ο Ελ Κααμπί έπαιξε ως επιθετικός για τη σεζόν 2016-17, σκόραρε 25 γκολ σε 33 αγώνες και κέρδισε την άνοδο με τη Racing Casablanca στην κορυφαία κατηγορία του Μαρόκου. Αυτό του χάρισε τη μεταγραφή στη Renaissance Sportive Berkane.
9 γκολ με το Μαρόκο και 9 με τον Ολυμπιακό
Το 2018 ο νυν φορ του Ολυμπιακού κατέρριψε όλα τα ρεκόρ στο σκοράρισμα στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, στέλνοντας την μπάλα εννιά φορές στα δίχτυα, όπως και στο Conference League φέτος. Η πατρίδα του πια δεν τον χωρούσε. Η Χατάισπορ στην Τουρκία, η Αλ Σαντ στη Ντόχα και τώρα ο Ολυμπιακός ήταν οι προορισμοί του.
Ο Ελ Κααμπί ονομάζεται στην πατρίδα του ως "un bosseur" (ένας σκληρά εργαζόμενος), ο οποίος θα τρέξει πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλον για να κάνει χώρο για τους πιο ταλαντούχους συμπαίκτες του. Ήταν πάντα προορισμένος να γίνει ποδοσφαιριστής, αν μπορούσε να βρει το μονοπάτι και το βρήκε...