Από πάρτι σε θρίλερ εξελίχθηκε η αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες, στο πρώτο ματς για τον β' προκριματικό γύρο του UEFA Conference League. Η Ένωση παρότι προηγήθηκε με 4-0 με γκολ των Λιούμπισιτς, Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς, Μουκουντί έχασε σωρεία ευκαιριών, ακόμα και πέναλτι στο δεύτερο μέρος (Λιβάι Γκαρσία), δίνοντας θάρρος στην ομάδα της Ανδόρας, η οποία κατάφερε να μειώσει από τραγικά λάθη (αυτογκόλ, πέναλτι) σε 4-3 στο τέλος της αναμέτρησης και να κάνει τη ρεβάνς δυσκολότερη υπόθεση.

Ο Στρακόσια «κέρδισε» Μπρινιόλι! Με Γκαρσία-Λιούμπισιτς στην επίθεση

Τον Θωμά Στρακόσια επέλεξε αντί του Αλμπέρτο Μπρινιόλι στην εστία ο Ματίας Αλμέιδα. Στις υπόλοιπες θέσεις της 11άδας δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις με εξαίρεση, το γεγονός, ότι ο Λιούμπισιτς έπαιξε πίσω από τον Γκαρσία στην επίθεση.

Από πλευράς Ίντερ Εσκάλδες, η ομάδα της Ανδόρας παρατάχθηκε με τον Μουνιόθ κάτω από τα γκολπόστ, τους Γκαλέγο,Πουέντες, Φεχέρ, Τόρες, από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή ο Λόπεθ Ελό είχε ρόλο ανασταλτικού μέσου, με τους Αλόνσο-Μπουχαμά να παίζουν μπροστά του ως εσωτερικοί χαφ και τους Μπερλανγκά και Ζαν Λουκ δεξιά και αριστερά αντίστοιχα στις πτέρυγες. Στην κορυφή της επίθεσης τοποθετήθηκε ο Λόπεθ.

ΑΕΚ: Στρακόσια, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί (76' Μάνταλος), Σιμάνσκι (64' Γαλανόπουλος), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (64' Κοϊτά), Ελίασον (64' Φερνάντες), Λιούμπισιτς, Γκαρσία (76' Άμραμπατ)

Ίντερ Ντ' Εσκάλδες: Μουνιόθ, Γκαλέγο, Πουέντες (89' Ραφίνια), Φεχέρ, Τόρες (63' Σάντσες), Λόπεθ Ελό, Αλόνσο, Μπουχαμά (63' Αντρέου), Μπερλανγκά, Ζαν-Λουκ (Άλβες Ντε λα Τόρε), Λόπεθ

3-0 στο ημίχρονο

Η ΑΕΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, μπήκε με φόρα στο παιχνίδι και πίεσε εξ αρχής την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες, η οποία έκανε το παράδοξο να παίξει με την άμυνά της ψηλά. Έτσι οι «κιτρινόμαυροι» έβρισκαν τεράστια κενά στην άμυνα της ομάδας της Ανδόρας και με πολύ κινητικό τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς προκάλεσαν βραχυκυκλώματα στην περιοχή του Μουνιόθ. Μόλις στο 5' ο Κροάτης βρήκε πεδίο βολής, ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων απέκρουσε, η μπάλα στρώθηκε στον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος παρότι είχε όλο το τέρμα... πιάτο και τον γκολκίπερ εξουδετερωμένο σημάδεψε τη ρίζα του δεξιού δοκαριού. Ένα λεπτό αργότερα όμως οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τύχη.

Ο Λιβάι πήρε τη μπάλα από αριστερά, σούταρε και ο Λιούμπισιτς με κοντινή προβολή έκανε το 1-0. Και σαν να μην έφτανε για την Εσκάλδες, ότι δέχτηκε νωρίς γκολ έχασε στο 19' και τον αριστερό της εξτρέμ Ζαν Λουκ. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, διότι η ΑΕΚ στο 20' πέτυχε και δεύτερο γκολ. Ο Στρακόσια με ελεύθερο χτύπημα από την περιοχή του έβγαλε τον Λιβάι Γκαρσία σε θέση τετ α τετ, ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο πλάσαρε πάνω στον Μουνιόθ, επανέκτησε όμως τη μπάλα και με δεύτερη προσπάθεια πλάσαρε εύστοχα για το 2-0.

Οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν να έχουν χάσει το ηθικό τους και να έχουν παραδοθεί. Το cooling break δεν τους βοήθησε να αναδιοργανωθούν. Ίσα ίσα που στο 32' έδειξαν πόσο ευάλωτοι ήταν αμυντικά σε μια στιγμή που για πρώτη φορά η ΑΕΚ έφερε τη μπάλα από δεξιά. Ο Ελίασον βρήκε τον Ρότα, εκείνος έσπασε προς το ύψος το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Γκατσίνοβιτς να πιάνει άπιαστο σουτ για το 3-0, το οποίο έμεινε ως σκορ ημιχρόνου, παρότι οι «κιτρινόμαυροι» είχαν ευκαιρία να πετύχουν και τέταρτο τέρμα στις καθυστερήσεις με συνεργασία Λιβάι και Λιούμπισιτς.

Θρίλερ στο δεύτερο ημίχρονο

Το ματς όμως δεν είχε τελειώσει και μόνο διαδικαστική υπόθεση δεν αποδείχτηκε το δεύτερο ημίχρονο. Και αυτό γιατί οι φιλοξενούμενοι ανασυντάχθηκαν και κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τραγικά λάθη στα μετόπισθεν της ΑΕΚ. Στο 47', ο Λόπεθ βγήκε τετ α τετ με τον Στρακόσια που έκανε καίρια επέμβαση. Η Ένωση βγήκε όμως μπροστά, απείλησε με σουτ του Σιμάνσκι στο 52' που απέκρουσε ο Μουνιόθ και από το κόρνερ που κέρδισε και εκτέλεσε ο Ελίασον, ο Μουκουντί έκανε το 4-0.

Από εκεί και ύστερα όμως οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν τη συγκέντρωσή τους, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Μπροστά δεν μπορούσαν να μετουσιώσουν σε γκολ τις ευκαιρίες τους, όπως αυτή του 54' που ο Ελίασον έβγαλε μπαλιά πάρε βάλε στον Λιούμπισιτς, ο οποίος αντί να εκτελέσει προτίμησε να πασάρει στον Ρότα. Στο 59' οι φιλοξενούμενοι βγήκαν ξανά μπροστά με τον Ντομίνγκες να σουτάρει από καλό σημείο, αλλά ο Στρακόσια είχε καλή τοποθέτηση. Έξι λεπτά αργότερα όμως ο Βίντα πήγε να γυρίσει με το κεφάλι στον Αλβανό που ήταν εκτός εστίας και έτσι η Ίντερ μείωσε σε 4-1.

Οι παίκτες της ομάδας της Ανδόρας αναθάρρησαν. Η ΑΕΚ είχε ευκαιρία να καθαρίσει, όταν ο Λιβάι κέρδισε πέναλτι στο 73'. Και πάλι όμως ήταν τόσο ασόβαρος που έστειλε τη μπάλα πάνω στον Μουνιόθ κατά την εκτέλεση και έδωσε περισσότερη ψυχολογία. Τρία λεπτά αργότερα κέρδισε ο νεοεισελθείς Αντρέου κέρδισε πέναλτι από τον Στρακόσια, τον οποίο εκτέλεσε από τα 11 βήματα και μείωσε σε 4-2.

Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα για την ΑΕΚ. Στο 83' μετά από εκτέλεση φάουλ, η άμυνα δεν απομάκρυνε σωστά και ο Μαρτίνες με δυνατό μακρινό σουτ έκανε το 4-3 μετατρέποντας το... πάρτι σε θρίλερ. Η Ένωση βγήκε μπροστά στη συνέχεια και έψαξε ένα ακόμα γκολ. Παραλίγο να το πετύχε στο 88', όταν ο Φερνάντες συνέκλινε και σούταρε δυνατά, αλλά ο Μουνιόθ ήταν και πάλι σε ετοιμότητα.

Στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ απείλησε με Κοϊτά και Άμραμπατ, καμία από τις ευκαιρίες όμως δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν το 4-3, το οποίο παρέμεινε ως τελικό σκορ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες μιας άγνωστης ομάδας από την Ανδόρα, η οποία πραγματικά ήρθε στη Νέα Φιλαδέλφεια και παρότι βρέθηκε πολύ πίσω στο σκορ, ανασυντάχθηκε και αντέδρασε εκμεταλλευόμενη τα λάθη του ελληνικού συλλόγου. Στο τέλος ο κόσμος γιούχαρε για αυτήν την εικόνα, καθώς δεν μπορούσε να χωνέψει, ότι η ομάδα του έδειξε ασόβαρη στο δεύτερο μέρος...