Η παραμονή για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά του Ντάρκο Μίλανιτς στον πάγκο της ομάδας και το υψηλό αίσθημα εντοποιότητας (21 από τους 28 παίκτες Σλοβένοι) δίνουν επιπλέον ώθηση στην ομάδα που τηρεί την κοινή ποδοσφαιρική λογική που προστάζει παραμονή του ίδιου προπονητή επί μακρόθεν στον πάγκο της ομάδας με σκοπό την συνολική βελτίωση του συνόλου. Η μέχρι τώρα πρωτοπορία της στην Λίγκα της Σλοβενίας ενισχύει την ήδη ισχυρή θέση της στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Το πλάνο του Μίλανιτς

Ο Μίλανιτς βάσισε πολλά στο 4-4-2 την προηγούμενη σεζόν στο εγχώριο πρωτάθλημα και γενικότερα σπάνια εγκατέλειπε τακτικά σχήματα με δύο επιθετικούς, ακόμα και στα παιχνίδια της Ευρώπης. Φέτος όμως έχει αποφασίσει να παρατάσσει πιο “συντηρητικά” τακτικά σχήματα στα Ευρωπαϊκά ματς στοχεύοντας ψηλότερα, διατηρώντας όμως με… θρησκευτική ευλάβεια τα δύο σέντερ φορ στο πρωτάθλημα της χωράς του. Η γενικότερη επιθετικότητα που παρουσιάζει η Μάριμπορ εντός των συνόρων, εξανεμίζεται και παρουσιάζει ένα πολύ πιο… προσεκτικό και συντηρητικό σχήμα στα μέχρι τώρα Ευρωπαϊκά ματς. Ο βασικότερος των λόγων που συμβαίνει το παραπάνω δεν είναι άλλος από την αμυντική αστάθεια που παρουσιάζει η ομάδα σε αγώνες υψηλού επιπέδου.

Στους τρεις προκριματικούς γύρους του Champions League ο Μίλανιτς επέλεξε σχήματα με δύο αμυντικούς μέσους και τον Μπέριτς να επωμίζεται μόνος του βάρος της επιθετικής γραμμής της ομάδας σε ξεκάθαρο ρόλο target man. Ο νεαρός επιθετικός υποδέχεται τη μπάλα με πλάτη και χρησιμοποιεί αρκετά το κεφάλι του εκμεταλλευόμενος την σωματοδομή του. Την οργάνωση του παιχνιδιού αναλαμβάνει ο Βραζιλιάνος αρχηγός της ομάδας, Μάρκος Τάβαρεζ, που είναι και ότι πιο ποιοτικό έχει να επιδείξει η Σλοβένικη ομάδα τη φετινή σεζόν. Δεν είναι λίγες οι φόρες που ο βραχύσωμος Τάβαρεζ ακολουθεί τον Μπέριτς και πατάει στην περιοχή πίσω και δεξιά (συνήθως) από τον 21χρονο θηριώδη φορ της ομάδας, συνδέοντας με επιτυχία την επιθετική γραμμή της ομάδας με το υπόλοιπο σύνολο, θυμίζοντας σε πολλά τον ρόλο του… Λάμπαρντ στην Τσέλσι του Μουρίνιο.

Επιπλέον, ο Μίλαντις δίνει αρκετές επιθετικές ελευθερίες και πρωτοβουλίες στους ακραίους μέσους της ομάδας Ιμπραήμι και Κβιζάνοβιτς, να… ταΐζονται κυρίως από τον Τάβαρεζ και να “φορτώνουν” με σέντρες την αντίπαλη περιοχή.

Το τρωτό σημείο της Μάριμπορ στα μέχρι τώρα Ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι η αμυντική της λειτουργία. Οι αυξημένες επελάσεις των ακραίων αμυντικών στο πρωτάθλημα της Σλοβενίας περιορίζονται στα Ευρωπαϊκά ματς με στόχο την αύξηση της απόδοσης της ανασταλτικής λειτουργίας, αλλά η μειωμένη ποιότητα της αμυντικής τετράδας έχει δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα στην ομάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως στα 6 μέχρι τώρα παιχνίδια που έδωσε η Μάριμπορ στην Ευρώπη έχει καταφέρει να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνά της σε ένα μόνο- τον επαναληπτικό του 2ου γύρου του Champions League-, με την άσημη Ντούντελ από το Λουξεμβούργο.

Συμπέρασμα

Μια ομάδα με αρκετά παραγωγική επιθετική γραμμή παρουσιάζει εμφανή προβλήματα στην άμυνα, παράγοντας που αποτελεί από μόνος του τροχοπέδη για διακρίσεις στην Ευρώπη. Οι Σλοβένοι γνωρίζοντας τα προβλήματα των μετόπισθεν, αναμένεται να πιέσουν ψηλά τον Παναθηναϊκό, με σκοπό να κλέψουν μπάλες και να βρουν την πράσινη άμυνα ανοικτή και ανοργάνωτη. Είναι μια ομάδα που θέλει τη μπάλα στα πόδια της και είναι εξαιρετικά πιθανό να σκοράρουν χωρίς όμως να μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι δεν θα δεχτούν γκολ. Η χαρακτηριστικά χαμηλή ποιότητα του πρωταθλήματος της Σλοβενίας “ανεβάζει” την Μάριμπορ στα μάτια του φίλαθλου κοινού που ξεχωρίζει “σαν τη μύγα μες το γάλα”. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο Μίλανιτς στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας ενδέχεται να κοστίσουν στην ομάδα της Σλοβενίας σε έναν όμιλο που δεν επιτρέπονται στραβοπατήματα.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr