Ο ΠΑΟ και ο Αστέρας, με τη Μίντιλαντ και τη Μακάμπι, έχουν μεγάλα αβαντάζ μετά τα πρώτα ματς. Απαιτείται απλά από όλους λίγη σοβαρότητα - κυρίως γιατί και οι τρεις, μπορεί να 'ναι καλύτεροι από τους αποψινούς αντιπάλους τους, αλλά στα ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος έδειξαν αδυναμίες.

Μια εβδομάδα πριν ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο έδειξε ότι έμαθε από τα λάθη του κόντρα στη Σταντάρ – κυρίως φάνηκε να το δείχνει αυτό ο προπονητής του Γιάννης Αναστασίου. Αφησε εκτός ομάδας τον Πέτριτς και τον Ατζαγκούν, πρόσθεσε στην ενδεκάδα με Καρέλη και Ντίνα λίγο παραπάνω ελληνικό αίμα – κυρίως παρουσίασε μια ομάδα που δεν εκνευρίστηκε γιατί δέχτηκε ένα φτηνό γκολ (και νωρίς…), αλλά αντέδρασε. Το ίδιο βράδυ ο Αστέρας έδειξε πώς πρέπει μια ομάδα να παίζει για να κερδίζει ξεκινώντας από την καλή δουλειά στην άμυνα και μόνο ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ό,τι περιμέναμε κόντρα στη Ζίμπρου. Στο τέλος πλήρωσε την επιθετική του φλυαρία, αλλά και την αμυντική του αστάθεια, η οποία μεγάλωσε εξαιτίας των απουσιών του Τζαβέλλα και του Βίτορ που παραμένουν οι δύο περισσότερο αξιόπιστοι αμυντικοί του.

Ασφάλεια
Η νίκη με 4-1 είναι ένα σκορ ασφαλείας για τον Παναθηναϊκό στον οποίο αρκεί να παίξει σωστά στην άμυνα για να προκριθεί. Σωστά στην άμυνα δεν σημαίνει «ταμπούρι» και πάγωμα του παιχνιδιού από το πρώτο λεπτό – σημαίνει να κάνει ο ΠΑΟ ό,τι έκανε στο πρώτο ματς κόντρα στους Βέλγους όταν απέσπασε το 0-0 χωρίς καρδιοχτύπια. Εκείνο το απόγευμα η ομάδα του Αναστασίου, περίμενε τον αντίπαλο στην αρχή χωρίς να πανικοβληθεί και στη συνέχεια, όταν η πίεση των Βέλγων σταμάτησε, ο ΠΑΟ κράτησε την μπάλα (ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο) ψάχνοντας το γκολ: το ίδιο πρέπει να κάνει και σήμερα. Οι Δανοί αγωνίζονται χωρίς τους βασικούς κεντρικούς αμυντικούς τους, θα είναι ωστόσο επικίνδυνοι στην επίθεση και θα ψάξουν το γκολ από νωρίς, κυνηγώντας τουλάχιστον μία νίκη γοήτρου. Αν ο ΠΑΟ είχε τον Μπεργκ θα ήταν όλα ευκολότερα, όμως με τον Μπεργκ σε κακή βραδιά πήρε την ισοπαλία από τη Σταντάρ, που ως ομάδα είναι από τη Μίντιλαντ καλύτερη. Μοναδικό σοβαρό πρόβλημα η κακή λειτουργία της ομάδας στις στημένες φάσεις και η υπερβολική για τα ευρωπαϊκά στάνταρ σκληρότητα κάποιων μεσοαμυντικών της.

Αβαντάζ
Δεν πρέπει να χαλαρώσει φυσικά ούτε ο Αστέρας, που πάει στην Κύπρο να υπερασπιστεί το αβαντάζ του 2-0. Στα Γιάννενα η ομάδα του Βεργέτη έπαιξε άσχημα στην άμυνα κι έχασε δίκαια: δέχτηκε μάλιστα τρία γκολ σε φάσεις που ήταν όλη πίσω κι όχι από αντεπιθέσεις, χτυπήματα φάουλ κ.λπ.- πράγμα που είναι ανησυχητικό εν όψει της ρεβάνς με την πρωταθλήτρια Ισραήλ. Για τον Αστέρα το ότι δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματά τους παίκτες όπως ο Μπαντιμπανγκά, ο Σανκαρέ και ο Ουσέρο είναι πρόβλημα: στα Γιάννενα είδα και λίγο κουρασμένο τον Κουρμπέλη που είναι βαρόμετρο για τη μεσαία γραμμή του Βεργέτη. Ζήτημα είναι και ότι ο καλός Ντε Μπλάσις θα παίξει για τελευταία φορά: ελπίζω να μην έχει ήδη το μυαλό στη Μάιντς και στην Μπουντεσλίγκα. Σίγουρα ο Αστέρας θα 'χει και λίγο άγχος, αφού δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια ματς. Ο σκοπός για να μην πάθει καμιά ζημιά είναι να έχουν όλοι ξεκάθαρα στο μυαλό τους το πώς θέλουν να παίξουν: αν κυνηγήσουν το γκολ, ας το κάνουν με πολύ κουράγιο και πολλούς παίχτες, αν παίξουν άμυνα ας παίξουν όλοι άμυνα: τα μεσοβέζικα είναι επικίνδυνα. Η Μακάμπι ταλέντο δεν έχει πολύ, αλλά είναι πρωταθλήτρια στη χώρα της και δεν φοβάται τις ελληνικές ομάδες, αφού έχει αποκλείσει πολλές.

Δοκιμασία
Πιο μεγάλη και πιο παράξενη η δοκιμασία του ΠΑΟΚ. Οποιος είδε το πρώτο ματς ακόμα αναρωτιέται πώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να χάσει από τους Μολδαβούς, που για πάνω από μια ώρα τον έτρεμαν. Οι επιστροφές των βασικών (Αθανασιάδης, Κάτσε, Σαλπιγγίδης έλειψαν με την Καλλονή) θα κάνουν την ομάδα του Αναστασιάδη επιθετικότερη και η παρουσία του Βίτορ και του Τζαβέλλα (που έλειπαν στο πρώτο ματς) θα δώσει στην άμυνα λίγο παραπάνω ποιότητα, ωστόσο θυμίζω πως ιστορικά, με τον Αναστασιάδη στον πάγκο τα εντός έδρας ματς του ΠΑΟΚ είχαν πάντα συγκινήσεις, ανατροπές, ένταση κ.λπ. Απλή διαδικαστική νίκη με 2-0 δεν θυμάμαι από τον ΠΑΟΚ με προπονητή τον Αγγελο, αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητο: πρόκριση δίνει και το 3-0 και το 3-1 και το 4-1 κ.λπ. Η Ζίμπρου έχει πάρει δύο προκρίσεις χάρη στο εκτός έδρας γκολ, αλλά όχι σε έδρες σαν την Τούμπα. Η οποία καλό είναι απόψε να εμψυχώσει τον ΠΑΟΚ και να μην ασχοληθεί με το Σαββίδη π.χ. Που όσα λάθη κι αν έχει κάνει, είναι ο μόνος αναντικατάστατος...

Κλήρωση
Κάθε χρόνο όταν φτάνει η ώρα της κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, ευχόμαστε όποια ελληνική ομάδα συμμετέχει σε αυτό, να έχει μία καλή κλήρωση. Με την ευχή αυτή υπονοούμε δύο πράγματα: το ένα να είναι επικεφαλής στο γκρουπ του κάποια ομάδα από την Πορτογαλία (η Πόρτο ή η Μπενφίκα που συνήθως συγκαταλέγονται στο πρώτο γκρουπ) και το δεύτερο να πάρει από το τέταρτο γκρουπ μια ομάδα από τις θεωρητικά εύκολες, ώστε να μοιάζει εύκολη υπόθεση η κατάληψη της τρίτης θέσης που οδηγεί στο Γιουρόπα και να είναι δυνατή η διεκδίκηση της δεύτερης που οδηγεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως όλα αυτά, εκτός από κοινότυπα, είναι και σχετικά. Αν έχεις δύο δυνατούς και έναν εύκολο, και την πατήσεις κόντρα στον θεωρητικά εύκολο σε ένα ματς, κινδυνεύεις να βγεις τέταρτος και να σε περάσει η Ρόζενμποργκ (που έχει αφήσει πίσω της δυο φορές τον Ολυμπιακό) ή η Κοπεγχάγη (που άφησε τελευταίο τον ΠΑΟ στην τελευταία του συμμετοχή). Αν από την άλλη έχεις τρεις αντιπάλους ικανούς να κόψουν βαθμούς ο ένας από τον άλλο, κι ένα λάθος να κάνεις διορθώνεται. Πιο πολύ και από την κλήρωση μετράει το πρόγραμμα: να το θυμόσαστε. Πέρυσι π.χ. ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει εκτός έδρας την Αντερλεχτ και είχε κάνει 4 βαθμούς με την Μπενφίκα: κι όμως για να προκριθεί χρειαζόταν οπωσδήποτε να κερδίσει τελευταία αγωνιστική τους Βέλγους, αλλιώς όλα θα πήγαιναν χαμένα. Αλλες χρονιές, όταν υποδέχονταν την Αρσεναλ στο Καραϊσκάκη τελευταία αγωνιστική, είχε τρεις βαθμούς στην τσέπη ξεκινώντας, κι έψαχνε 7-8 για να προκριθεί.
Οπως και να 'χει το ωραίο της κλήρωσης είναι ότι επιτρέπει όνειρα και δημιουργεί μια ποδοσφαιρική κουβέντα. Τα 'χουμε και τα δυο ανάγκη...

Ενθουσιασμένος οπαδός
Ενθουσιασμένος ήταν ο Κλάουντιο Ρανιέρι μαθαίνοντας την είδηση της απόκτησης του Μανωλά από τη Ρόμα. Ο Ιταλός είχε επικοινωνήσει ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ με συνεργάτες του στην Ελλάδα για να τους ρωτήσει αν είναι αλήθεια οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Ρώμη, με βάση τις οποίες ο (πρώην) παίκτης του Ολυμπιακού έχει συμφωνήσει με τους «τζιαλορόσι». Οταν του είπαν ότι όλα ισχύουν, απάντησε πως ο παίκτης έκανε μια εξαιρετική επιλογή, καθώς εκεί θα δουλέψει και με έναν προπονητή όπως ο Γκαρσία, που ξέρει να βελτιώνει αμυντικούς!
Α, και είναι και οπαδός της Ρόμα ο Κλάουντιο, μην το ξεχνάμε...

Πηγή: sday.gr