Επιστρέφοντας από Σλοβακία, μέσα στο αεροπλάνο, σκεφτόμαστε όλα όσα έγιναν για τον ΠΑΟΚ μέχρι να πάρει και αυτή την Ευρωπαϊκή πρόκριση. Είναι πράγματι δύσκολο να περιγραφούν σε κείμενο, όλες οι καταστάσεις και όλες αυτές οι φοβερές ποδοσφαιρικές στιγμές, που οδήγησαν σε άλλη μία ΠΑΟΚτσήδικη περιπέτεια. ΠΑΟΚ είσαι και… χαλαρός δεν μπορείς να είσαι ΠΟΤΕ! Το σασπένς είναι δεύτερη φύση!

Γιατί… μόνο ο ΠΑΟΚ μπορούσε να περάσει αυτή την ομάδα της Σλοβακίας, έχοντας ξεπεράσει τόσα εμπόδια, πολλά από τα οποία τα έβαλε ο ίδιος στον.. εαυτό του!

Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορούσε να παίζει με δέκα παίκτες για 90 λεπτά στο πρώτο ματς!

Μόνο ο ΠΑΟΚ όντας απόλυτα ανώτερος, μπορούσε να παίζει με δέκα για 25΄ και στο δεύτερο ματς, λόγω αποβολής σε φάση όπου κέρδισε κόρνερ!

Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορούσε ενώ έχανε την μία φάση μετά την άλλη, να χρεωθεί με τέτοιο πέναλτι, ενώ ο τερματοφύλακάς του έχει την μπάλα στα χέρια!

Και αντί για 0-3 στο 30΄ ισοφαρίστηκε το σκορ του πρώτου αγώνα, από έναν αντίπαλο που δεν είχε «πατήσει» ούτε καν περιοχή μέχρι εκείνη την στιγμή.

Όλα αυτά, ενώ στο πρώτο ματς δεν κέρδισε το πιο καθαρά πέναλτι-χέρι, σε ματς όπου του κόπηκαν και δύο ανύπαρκτα οφσάιντ (έστω και αν θα τα επιχειρούσε ο Μακ, με 15% πιθανότητες να πάρει σωστή απόφαση και να ευστοχήσει).

Μόνο ΕΣΥ, μεγάλε ΠΑΟΚ, μπορείς σε ματς όπου έπρεπε να κερδίζεις 0-4, να βλέπεις παίκτη σου γονατιστό μπροστά στο άδειο τέρμα του αντιπάλου, να κόβει με το κεφάλι, σουτ συμπαίκτη του που έφευγε για να πανηγυρίσει, γιατί… που να φανταστεί ότι θα ξεφυτρώσει εκεί δικός του να τον κόψει! Και κάπως έτσι να αφήνει ανοικτή την πρόκριση… (Αυτή η κεφαλιά Μυστακίδη στο σουτ του Μακ, θα παίζει στα αστεία της χρονιάς και στο τέλος του 2015 και του 2016, μέχρι το 2020, σίγουρα!).

Μόνο εσύ ΠΑΟΚ, μπορείς να παίξεις καλό ποδόσφαιρο και να πάρεις εκτός έδρας πρόκριση, έχοντας στους 14 που έπαιξαν, έξι-εφτά πιτσιρικάδες από τις ακαδημίες σου, παίκτες που αφού έκαναν την δουλειά, πήγαν στο τέλος να τραγουδήσουν και μερικά συνθήματα με τους οπαδούς, έτσι γιατί… το ένιωθαν.

Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει τέτοιες προκρίσεις, χάνοντας 6-7 τετ α τετ, με κάθε πιθανό τρόπο.

Ο ΠΑΟΚ που κερδίζει με στόπερ στο τέλος τον Αχιλλέα Πούγγουρα και με δημιουργό του γκολ, αλλά και με εκτελεστή (Κοροβέση-Κωνσταντινίδη), δύο παίκτες που πήραν το πρώτο τους 90λεπτο για φέτος.

Μόνο εσύ μεγάλε ΠΑΟΚ, μπορείς να πουλάς τον καλύτερό σου παίκτη (Λούκας) στο ενδιάμεσο νοκ άουτ αγώνων και να ΜΗΝ φοβάσαι τη ζημιά, έστω κι’ αν νωρίτερα έχεις πουλήσει άλλον έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή (Νομπόα) και έχεις διώξει άλλους 3-4, μεταξύ των οποίων και ο Ρατς. Και παίζεις προκρίσεις χωρίς κανένα ιδιαίτερο άγχος να τους αντικαταστήσεις!

Ο ΠΑΟΚ που κάθε χρόνο παίρνει και έναν παίκτη από ομάδα που αντιμετωπίζει και φέτος πρωτοπορεί, συζητώντας με τον αρχηγό του αντιπάλου (τον πολύ καλό Σάμπο) πριν ακόμη γίνει η ρεβάνς!

Και… όόόλα αυτά, για μία ομάδα που μήνα Αύγουστο παρουσιάζεται καλύτερη από τον Ιούνιο, έστω και αν έχασε 11 παίκτες!

Κλείνοντας…

Πολλοί θα θεωρήσουν αυτονόητες τις προκρίσεις του ΠΑΟΚ, λόγω δυναμικής και διαφοράς στην ευρωπαϊκή βαθμολογία από τους αντιπάλους του.
Το να ξεπερνάς τόσα εμπόδια (όπως παραπάνω περιγράφηκαν) προφανώς δεν είναι αυτονόητο. Καθόλου αυτονόητη δεν θα είναι και η επόμενη πρόκριση, όσο ο ΠΑΟΚ με πολλούς και διάφορους τρόπους προκαλεί την μοίρα του…

Παρολ’ αυτά, ο ΠΑΟΚ Ιουλίου-Αυγούστου που παρουσιάζει ο Ιγκόρ Τούντορ ξεκινάει απροσδόκητα καλά (με αυτό το ρόστερ, χωρίς μεταγραφές, με τόσες αποχωρήσεις και προβλήματα, με τόσο περίεργη και διακεκομμένη προετοιμασία) και βάζει τις βάσεις ώστε να έρθει μία νέα ομάδα από 15υγουστο και μετά για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Πρώτα απ’ όλα μία ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα με μεγαλύτερη ποιότητα στην σύνθεσή του…

Από σήμερα περιμένουμε τις επόμενες μεταγραφές και πώς ο Τούντορ θα αλλάζει την ομάδα του, θα βάζει κάθε εβδομάδα 1-2 καινούριους μέσα σε αυτή και θα διεκδικήσει τέλη Αυγούστου μία νέα πρόκριση και ένα καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα…

Πηγή: gazzetta.gr