Η Ευρώπη είναι το πιο ασφαλές λιμάνι για τον ΠΑΟΚ εδώ και αρκετά χρόνια. Μέσα από την πορεία του στο Europa League (και όχι μόνο αν θυμηθούμε τα βράδια στην Άμστερνταμ Αρίνα του Άγιαξ και το Γκελσερκίρχεν της Σάλκε) καταφέρνει να δίνει στον κόσμο του μεγάλες βραδιές και να καλύπτει τα κενά που του δημιουργεί η ανομβρία τίτλων εντός συνόρων.
Ο οπαδός του Δικεφάλου έχει μάθει να προγραμματίζει τη ζωή του με βάση τα ταξίδια της ομάδας του στη Γηραιά Ήπειρο από το φθινόπωρο και για αρκετούς μήνες και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα έχει συνδυάσει με μεγάλες συγκινήσεις και μπόλικο σασπένς.
Είναι, βλέπετε, τέτοια η ψυχοσύνθεση αυτής της ομάδας που έχει μάθει να δείχνει τη δυναμική και το μέταλλό της με αγχωτικές προκρίσεις, κρατώντας τον κόσμο της στην πρίζα μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Κι ενώ όλοι ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι να ζήσουν κάτι ανάλογο φέτος το καλοκαίρι, έχοντας στο μυαλό τους ότι η ομάδα τους που τα ΄χε κάνει μαντάρα στα περσινά πλέι οφ πρέπει να δώσει τρεις προκριματικούς γύρους για να πάει ομίλους, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Ο ΠΑΟΚ πέτυχε το στόχο του τόσο χαλαρά, όμως, όσο ποτέ άλλοτε. Ούτε καν η ήττα στο Ζάγκρεμπ από τη Λοκομοτίβα δεν... πρόλαβε να τον προβληματίσει, αφού στη ρεβάνς, με το... καλημέρα “αποτελείωσε” τους συμπατριώτες του Τούντορ.
Κι όλα αυτά, με την περσινή, ουσιαστικά, ομάδα συν τους Όλσεν, Ροντρίγκες, Πέλκα που επέστρεψε από δανεισμό, τον Μαλεζά (σε ένα ματς) και γκεστ σταρ σε άλλους δύο αγώνες τον Λούκας.
Κανείς δεν κατάλαβε την πίεση που υπήρχε
Αφορμή για το θέμα που θίγει το άρθρο είναι η αποτίμηση που έκανε χθες ο Ίγκορ Τούντορ για την πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τους ομίλους. “Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα αυτός ο δρόμος. Γιατί ενώ είχαμε παιχνίδια διαμορφωνόταν και το ρόστερ. Είναι δύσκολο να μην ξέρεις ποιον παίκτη μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο επόμενο ματς” ομολόγησε ο Κροάτης, μόνο που τόσο καιρό δεν έδειχνε προς τα έξω τι... λούκι περνούσε. Το ίδιο και ο Άρνεσεν που προχωρούσε τον μεταγραφικό του σχεδιασμό, χωρίς να τον επηρεάζει αν οι παίκτες που αποκτώνται είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα όλος ο Τύπος (δεν εξαιρώ την αφεντιά μου) γράφαμε για τα ρίσκα που παίρνει ο Δανός, επιμένοντας να κοσκινίζει τις επιλογές του, ενώ ο ΠΑΟΚ “καιγόταν” για παίκτες. Ο στόχος των ομίλων ήταν σημαντικός, αλλά η υλοποίηση του πλάνου σημαντικότερη. Αυτό έδειχνε ο 59χρονος αθλητικός διευθυντής με τις πράξεις του.
Εκ του αποτελέσματος, και αυτός και ο Τούντορ, που δεν γκρίνιαζε για τους παίκτες που δεν ερχόταν και αφοσιωνόταν στο να κάνει τη δουλειά του με τους διαθέσιμους, δικαιώθηκαν. Όμως, πριν έρθει το αποτέλεσμα, δεν έχασαν την ηρεμία τους, δεν πήγαν σε σπασμωδικές κινήσεις, δεν λοξοδρόμησαν, μόνο και μόνο για να πετύχει η ομάδα τον πρώτο αγωνιστικό στόχο της σεζόν.
Προφανώς κι αυτό είναι δείγμα μιας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας γύρω από το ποδόσφαιρο, την οποία δείχνει διάθεση να ασπαστεί πλέον και ο Ιβάν Σαββίδης.
Το ερώτημα είναι πώς αυτή η νοοτροπία έφερε αλλαγή στον τρόπο σκέψης των παικτών μέσα σε λίγες εβδομάδες και χωρίς να έχει αλλάξει παρά μόνο στο ελάχιστο το ρόστερ. Την απάντηση μας την έδωσε και πάλι ο Τούντορ με τις δηλώσεις του χθες στην Κοπεγχάγη. “Έχουμε μία νεανική ομάδα. Μου αρέσουν οι νέοι γιατί φέρνουν κάτι φρέσκο”. “Και πιο εύκολα μπορείς να τους περάσεις άλλο σκεπτικό για το ποδόσφαιρο”, συμπληρώνουμε εμείς.
Νέοι ποδοσφαιριστές υπήρχαν και πέρυσι. Η διαφορά είναι ότι ο Τούντορ τους εμπιστεύτηκε σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Ο Κϊτσιου καθιερώθηκε, το ίδιο και ο Κωνσταντινίδης. Ο Μυστακίδης το ίδιο, ενώ ο Κάτσε έγινες πρωταγωνιστής. Το ίδιο και ο Πέλκας για τον οποίο, από την πρώτη στιγμή, οι Τούντορ είπε: “Με εξέπληξε ευχάριστα, κάντε του νέο συμβόλαιο” και ο Άρνεσεν φρόντισε σύντομα να τον “δέσει” στην Τούμπα.
Ο χρόνος που κερδίζει είναι η πιο μεγάλη πρόκριση
Φυσικά, αυτή η ασυνήθιστη, για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ, ηρεμία υπήρχε κίνδυνος να χανόταν αν γινόταν η στραβή και ο ΠΑΟΚ αποκλειόταν από την Ευρώπη. Θα δημιουργούταν γκρίνια και, το κυριότερο, πίεση και αμφισβήτηση για κάποιους παίκτες, με την οποία θα έπρεπε να συμβιώνει σε καθημερινή βάση όλος ο σύλλογος.
Αυτό, όμως, δεν συνέβη και ο ΠΑΟΚ του Τούντορ, πέρα από την συμπάθεια που μετατρέπεται σιγά-σιγά σε εμπιστοσύνη του κόσμου, κέρδισε χρόνο,. Πολύ χρόνο. Ο Άρνεσεν με τον Κροάτη μπορούν να συνεχίσουν την υλοποίηση του πλάνου τους, ήσυχοι ότι ο κόσμος θα εξακολουθήσει να στηρίζει και μετά από κάποιες... στραβές (φάνηκε και στο ματς με την Ξάνθη). Το ίδιο και ο Σαββίδης που χθες έκανε απόσβεση μεγάλου μέρους των χρημάτων που δαπάνησε το καλοκαίρι.
Αυτή η πρόκριση ίσως να αποδειχθεί η... μισή σεζόν για τον ΠΑΟΚ.
Υ.Γ. “Είμαι περίεργος να δω τι θα παίζουμε την Κυριακή (σ.σ. στα Γιάννινα). Για μας είναι βασικό να παίζουμε ποδόσφαιρο και όχι πόλεμο όπως με την Ξάνθη” δήλωσε ο Τούντορ, στην OTE TV αμέσως μετά το ματς. Ταπεινά τον συμβουλεύω, αυτός να ετοιμάσει την ομάδα του για ποδόσφαιρο, γιατί οποιαδήποτε άλλη σκέψη, θα βγάλει τον ΠΑΟΚ από τη νοοτροπία για την οποία λέγαμε. Τα παράπονα και οι όποιες άλλες κινήσεις είναι δουλειά της διοίκησης..
Πηγή: sport24.gr