Περιμένοντας λίγη ώρα έξω από το γήπεδο της Νέφτσι Μπακού που θα φιλοξενήσει απόψε την Γκαμπάλα και τον ΠΑΟΚ, κάναμε και πάλι την ίδια σκέψη…

Η εικόνα ήταν πράγματι περίεργη όπως και όλο αυτό το σκηνικό εδώ στην παραλία της Κασπίας θάλασσας. Είχαμε φύγει από το χλιδάτο κέντρο του Μπακού με τους ουρανοξύστες τις Πόρσε, τις Μπέντλεϊ και του κάθε είδους τζιπ και ήμασταν σε μία φτωχογειτονιά που κυριαρχούσαν οι εργατικές κατοικίες και τα «Λάντα». Αυτή (η δεύτερη) είναι κυρίως η εικόνα του Μπακού των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, απλά όπως χτίζουν και αναπτύσσονται οι Αζέροι, θεωρείται βέβαιο ότι το κέντρο και οι ακριβές συνήθειές του θα αυξηθούν και θα αλλάξουν σε λίγα χρόνια ακόμη περισσότερο τα δεδομένα.

Αλλά ας μην ξεφύγουμε και πάλι από το θέμα μας: «Πότε θα έρθει η ώρα του ΠΑΟΚ;». Ποια ώρα;

Να αφήσει επιτέλους τη φτωχογειτονιά του Μπακού, το παμπάλαιο γήπεδο της Λοκομοτίβα, το απίστευτο σκηνικό στο χωριό Ζλάτε Μπόραβτσε της Σλοβακίας όπου έπαιξε με την Σπάρτακ Τρνάβα (αλλού το γήπεδο και αλλού τα αποδυτήρια που ενώνονταν με ένα τούνελ) και πολλές άλλες τέτοιες καταστάσεις και έδρες τύπου Ζίμπρου ή άλλων…. αφανών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αυτή την στιγμή ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο νούμερο 56 στη σχετική βαθμολογία της UEFA (Μόλις στο 55 έχει… καταντήσει η μεγάλη Λίβερπουλ, ενώ στην θέση 113 είναι ο Παναθηναϊκός!) Πριν δύο χρόνια ο Δικέφαλος πρέπει να έφθασε και στο 48. Το θέμα μας είναι ότι από αυτές τις 56 ομάδες, μόνο ο ΠΑΟΚ το Ανόβερο και η Μέταλιστ με τη Ντνιέπρ δεν έχουν παίξει σε ομίλους Τσάμπιονς ληγκ. Το ίδιο συνέβαινε και όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στο 48 ή στο 53 της λίστας. ΜΟΝΟ αυτός (και μια-δυο άλλες ομάδες που ήταν εκεί κοντά κάθε φορά) από την 50άδα δεν είχαν φθάσει ποτέ να παίξουν σε ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ.

Αυτό είναι πλήγμα, αυτό είναι (κακά τα ψέματα) στίγμα.

Το ότι ο ΠΑΟΚ έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο παρουσίας στους ομίλους του Europa League (παρών και με καλές πορείες στις πέντε από τις έξι τελευταίες χρονιές) δεν είναι μικρή υπόθεση. Σήμερα εδώ στο Μπακού ξεκινάει η νέα προσπάθεια, απέναντι σε ομάδα που πέρασε τον Παναθηναϊκό, ομάδα που δεν χάνει στην έδρα της, που έχει φανατικό κοινό, έχει μερικούς καλούς παίκτες, έχει γήπεδο με κακό-πολύχρωμο αγωνιστικό χώρο. Το παιχνίδι είναι κομβικό αφού το «διπλό» στην έδρα της θεωρητικά πιο αδύναμης ομάδας του ομίλου θα βοηθήσει την πιθανή πρόκριση. Εξάλλου αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει εδώ, έχει αμέσως μετά στην Τούμπα Ντόρτμουντ (δεν χάνει σε τέτοια ματς) και Κράσνονταρ και μπορει να πάρει αρκετούς πόντους από το ξεκίνημα.

* Κατά τα άλλα μπράβο στην ΕΠΟ και τους συνεργάτες που νωρίς-νωρίς «έφαγαν» και αυτόν τον υπεύθυνο ορισμών διαιτησίας για να περάσουν το μήνυμα. Μπράβο και στον Ολυμπιακό που έκανε τόσο καλή εμφάνιση και έχασε λόγω ατυχίας από την Μπάγιερν. (Εμείς δυστυχώς δεν είδαμε το ματς, τις δηλώσεις διαβάσαμε μετά…).

Πηγή: gazzetta.gr