Ο ΠΑΟΚ έχασε από την Κράσνονταρ. Φυσιολογικά και δίκαια θα αποκλειστεί από την συνέχεια του Europa League, μια και οι Ρώσοι έδειξαν καλύτεροί του.

Η δεύτερη θέση κρίθηκε στα μεταξύ τους παιχνίδια, εκεί όπου: Στον πρώτο αγώνα, ο ΠΑΟΚ σκέφτηκε την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό που ακολουθούσε και έκανε πολλές αλλαγές. Ο Τούντορ έχει καταλάβει πώς αντιμετωπίζονται τα Ελληνικά ντέρμπι και βάζει τον αγώνα πρωταθλήματος σε προτεραιότητα. Επί προσθέτως, είδε μετά το παιχνίδι με τη Ντόρτμουντ (Πέμπτη) ότι οι παίκτες του έτρεξαν δέκα ολόκληρα χιλιόμετρα λιγότερο (Κυριακή) με τον Ολυμπιακό και κάπως έτσι κάνει πολλές αλλαγές με τους Ρώσους, για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Αυτές έπαιξαν έναν ρόλο σε εκείνο το πρώτο 0-0.

Στον χθεσινό αγώνα ο Τούντορ αποφασίζει: Να αλλάξει κορμό ομάδας (βεβαίως έχει και πέντε-έξι σημαντικές απουσίες όπως οι Μπερμπάτοφ, Κάτσε, Βίτορ, Ζάιρο, Κωνσταντινίδης, Λέοβατς) να αλλάξει σχήμα, να αλλάξει πρόσωπα και θέσεις που παίζουν και πάνω απ’ όλα να αλλάξει φιλοσοφία! Ο ΠΑΟΚ που όλη την σεζόν μέχρι τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει, χθες στην Ρωσία παίρνει παθητικό ρόλο και ψάχνει την κόντρα επίθεση, έχοντας δύο γρήγορους παίκτες μπροστά…

(Αλλά για να παίξεις γρήγορα δεν φθάνει μόνο να είσαι γρήγορος… Θέλει και τρόπο. Θέλει αυτοματισμούς… Θέλει μία μικρή έστω ομοιογένεια).
Εκτιμούμε όπως είδαμε τον αγώνα μέσα από το γήπεδο (και αυτό παίζει ρόλο) ότι ο ΠΑΟΚ όπως ξεκίνησε το ματς και…. 200 λεπτά να έπαιζε, γκολ δεν θα έκανε. Ίσως ούτε και φάση. Δεν φαινόταν από πουθενά πώς θα βγει τελική προσπάθεια! Δεν υπήρχε η παραμικρή χημεία. Όταν μπήκε ο σέντερ φορ, είχε και έναν ποδοσφαιριστή να παίξει με πλάτη, να πατήσει περιοχή και να διευκολύνει την δημιουργία.

Ο Τούντορ βέβαια εξήγησε και πριν τον αγώνα γιατί… θα παρέτασσε τον ΠΑΟΚ, όπως τον παρέταξε κόντρα στην Κράσκονταρ. Και είχε σημαντικά επιχειρήματα:

Είπε ότι απογοητεύτηκε-κουράστηκε από το γεγονός ότι η ομάδα του παρήγαγε και έπαιζε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, αλλά δεν έπαιρνε αποτελέσματα. Είπε ότι έπρεπε να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές γιατί του έλειπαν αρκετοί αμυντικοί. Προσέθεσε ότι πήρε την απόφαση και λόγω της ποιότητας του αντιπάλου. Εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο ήταν πιο πιθανό να έρθει νικηφόρο αποτέλεσμα.

Ήταν κι’ αυτό ένα σκεπτικό … Έλα όμως που η εικόνα του ΠΑΟΚ με σέντερ φορ (Κλάους) στο γήπεδο μετά το 60΄ (και μαζί τουλάχιστον έναν δημιουργικό χαφ όπως ο Πέλκας) ήταν καλύτερη, απ’ αυτή που αρχικά σκέφτηκε. Όπου για πρώτη φορά σε μία βραδιά, άλλαξε σχήμα, κορμό, πρόσωπα και έπαιξε για πρώτη φορά με τετράδα πίσω, για πρώτη φορά με πλάγια χαφ τους Γκολάσα, Σάμπο και για πρώτη φορά με επιθετικό δίδυμο, δύο εξτρέμ, τους Μακ-Ροντρίγκεζ. Άρα τι αποδείχθηκε, μέσα στο ίδιο το παιχνίδι: Ότι μάλλον (γι’ αυτή την ομάδα, την δεδομένη στιγμή) δεν ήταν αυτός ο τρόπος που σκέφτηκε, ο πιο πιθανός για να φέρει τη νίκη-πρόκριση.

Στο τέλος ο Τούντορ με όσα είπε και όσα έδειχνε με όλες τις κινήσεις του, έβγαλε την εικόνα προπονητή που είχε ήσυχη την συνείδησή του. Είναι ξεκάθαρο ότι θεωρεί πώς έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, αλλά έχασε λόγω ποιοτικής διαφοράς του αντιπάλου… (Μία μάλλον εύκολη δικαιολογία την οποία γενικά «την έχουν» οι προπονητές).

Κάπως έτσι έγινε ότι έγινε στην Ρωσία, όπου ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε οργανωμένος και αμύνθηκε αρκετά καλά, μπήκε και είχε σκοπό (καλώς ή κακώς) να «κλέψει» το παιχνίδι, αλλά μπροστά δεν είχε σε καμία περίπτωση την εικόνα ομάδας που διεκδικεί νίκη, για να πάρει μία πρόκριση.
Μετά από όλα αυτά και… παρολ’ αυτά.

Ακόμη και τώρα, μετά από έναν διαφαινόμενο ευρωπαϊκό αποκλεισμό από ομάδα που βρίσκεται πιο χαμηλά στην βαθμολογία της UEFΑ, ακόμη και τώρα όπου ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα είναι κάτω και από την πεντάδα, ακόμη και τώρα που έχουν έρθει μερικά άσχημα αποτελέσματα, με όσα λάθη έχουν γίνει στο ρόστερ από τον αθλητικό διευθυντή και στην ομάδα από τον προπονητή, με όσα ξέρουμε, με όσα βλέπουμε, με όσα εκτιμούμε και με όσα πιστεύουμε γι’ αυτή την προσπάθεια του ΠΑΟΚ, αισιοδοξούμε και βάσιμα πιστεύουμε ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αξίζει τον κόπο να κάνουν όλοι λίγη παραπάνω υπομονή, γιατί μπαίνουν καλές βάσεις. Το πρόσημο του φετινού ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής και με τέσσερις μήνες δουλειάς (δυόμισι με το νέο ρόστερ) εξακολουθεί να είναι θετικό. (Αυτό πιστεύουμε εμείς και θα έχουμε χρόνο να το τεκμηριώσουμε…).

Ηρεμία και ψυχραιμία χρειάζεται από τους υπευθύνους της ομάδας στην διαχείριση της κατάστασης, που είναι λίγο δύσκολη βάσει αποτελεσμάτων και της φυσιολογικής πίεσης που διαμορφώνεται από τον περίγυρο. Εξάλλου και αυτό μέσα στην δουλειά τους είναι και γι’ αυτό θα κριθούν. (Δεν αναφερόμαστε βέβαια σε στημένους που προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητή πίεση με στόχο να χαθεί ο έλεγχος, ή σε εντελώς άμπαλους, που θεωρούν ότι αυτός ο τωρινός ΠΑΟΚ, μοιάζει σε οτιδήποτε, με την ομάδα που πέρυσι από τον Δεκέμβριο και μετά διασύρονταν σε κάθε γήπεδο).
Ένα καλό σερί αποτελεσμάτων στο πρωτάθλημα (βάσει και του προγράμματος που ακολουθεί) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αρκετών προβλημάτων…

Πηγή: gazzetta.gr