Είναι, πάντως, μια νίκη που κάνει υπερήφανους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και υποχρεώνει τους παίκτες να προβληματιστούν για να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους. Από τη στιγμή που κερδίζουν στη Γερμανία μια Ντόρτμουντ, είναι σίγουρο ότι μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα από τα λίγα που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα...

Oλα πήγαν καλά από την αρχή. Η ζώνη άμυνας του ΠΑΟΚ λειτούργησε τέλεια. Ολοι οι αμυντικοί και οι χαφ έτρεχαν ασταμάτητα, έκλειναν τους χώρους και έδιναν ρεσιτάλ αλληλοκάλυψης και προσεκτικών μαρκαρισμάτων. Ταυτόχρονα, έψαχναν την ευκαιρία για να “χτυπήσουν” με αντεπίθεση και βρήκαν μία, χάρη στην υπέροχη μακρινή πάσα του Μυστακίδη και την ταχύτητα του Μακ, ο οποίος απέφυγε τον Βαιντεφέλερ και πλάσαρε υποδειγματικά, αν και από πολύ πλάγια θέση.

Η εικόνα του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο μας υποχρέωσε να αναρωτηθούμε μην τυχόν θα βόλευε τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται πάντοτε μ' αυτόν τον τρόπο, ακόμη και με θεωρητικά κατώτερους αντιπάλους. Μήπως, δηλαδή, αντί να προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και συνήθως να έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη απέναντι σε κλειστές άμυνες, θα έπρεπε να θυμηθεί την εποχή... Σάντος. Να αφήνει την πρωτοβουλία στον αντίπαλο, να οργανώνεται καλά πίσω, να περιορίζει τις πιθανότητες της ήττας και να επιδιώκει τη νίκη με αντεπιθέσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Το ποδόσφαιρο κυριαρχίας απαιτεί ποιοτικά προσόντα που αυτός ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει. Αντίθετα, αποδείχτηκε χθες ότι μπορεί να είναι θαυμάσια οργανωμένος αμυντικά και να αξιοποιεί την ταχύτητα ορισμένων παικτών του, όπως ο Μακ και ο Ροντρίγκες, ο οποίος, κακώς κατά τη γνώμη μου, δεν χρησιμοποιήθηκε από την αρχή. Οχι μόνο γιατί θα διέθετε η ομάδα δύο “βέλη” για τις αντεπιθέσεις, αλλά και γιατί μ' αυτή τη μορφή που είχε ο αγώνας, ο Μπερμπάτοφ ήταν περιττός. Κι αυτό θα ίσχυε βέβαια για κάθε παίκτη τέτοιου τύπου.

Ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε δύο φορές με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά ο Γλύκος αντέδρασε σωτήρια και μέχρι το 70' το παιχνίδι κύλησε χωρίς οι παίκτες του ΠΑΟΚ να δυσκολευτούν ιδιαίτερα, παρά την πίεση που ποτέ δεν έπαψαν να ασκούν οι αντίπαλοί τους. Στο 75' είχαν το τρίτο τους δοκάρι (δεύτερο στην ουσία), αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχία, παρά μόνο για αστοχία.

Ο Τούντορ απέσυρε τον Μακ, περνώντας τον Λέοβατς και αμέσως μετά τον Μπερμπάτοφ, περνώντας τον Σάμπο. Σαφής η πρόθεσή του να κρατήσει την τιμητική νίκη, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Μακ θα ήταν χρήσιμος έως το τέλος και ότι ο Μπερμπάτοφ θα έπρεπε να αποχωρήσει πολύ νωρίτερα, για να μπει στο παιχνίδι κάποιος παίκτης που θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο.

Λίγο πριν το τελευταίο 10λεπτο απέσυρε τον Μυστακίδη για να χρησιμοποιήσει τον Ροντρίγκες, ο οποίος, όμως, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά από το ξεκίνημα και με την ταχύτητά του και με τις διεισδύσεις του, αλλά και με το συνεχές ανεβοκατέβασμα σε όλη την πλευρά, πράγμα για το οποίο πάντα διακρίνεται.

Ωστόσο, τέλος καλό, όλα καλά. Ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε περίφημα με αντίπαλο ένα από τα μεγαθήρια του ευρωπαικού ποδοσφαίρου και τόνωσε το γόητρό του. Είναι σπουδαία υπόθεση να μιλά όλη η Ευρώπη με θαυμασμό για μια ελληνική ομάδα που νίκησε την Ντόρτμουντ και, μάλιστα, μέσα στην έδρα της.

Πιστεύω ότι το πιο θετικό στοιχείο που προέκυψε από τον χθεσινό θρίαμβο είναι ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ έδωσαν απαντήσεις στους ίδιους τους εαυτούς τους. Τα περί κακής ψυχολογίας, τα περί πίεσης και τα περί κούρασης, είναι αστείες δικαιολογίες που δεν πρέπει ποτέ ξανά να επικαλεστούν. Ούτε αυτοί, ούτε ο προπονητής τους. Οταν κερδίζεις εκτός έδρας την Ντόρτμουντ σημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να αναζητάς ανόητες δικαιολογίες για να εξηγήσεις γιατί δεν μπορείς να κερδίσεις τους Πανθρακικούς και τους Παναιτωλικούς, ή τις Καμπάλες και τις Κράσνονταρ.

Επίσης, από τη στιγμή που έχεις παίξει δύο φορές με την Ντόρτμουντ και έχεις μία νίκη και μία ισοπαλία, οφείλεις να κοιταχτείς στον καθρέπτη και να μουτζώσεις τον εαυτό σου γιατί... κατάφερες να αποκλειστείς επειδή σε τέσσερα παιχνίδια δεν κέρδισες ούτε μία φορά την Καμπάλα και την Κράσνονταρ.

Τέλος, αν υποτεθεί ότι έλειπε από τους παίκτες του ΠΑΟΚ η αυτοπεποίθηση, τώρα οφείλουν να την ξαναβρούν. Δεν υπήρχε καλύτερη αφορμή από αυτή τη σπουδαία νίκη για να ενισχύσουν οι παίκτες την πίστη στις δυνάμεις τους. Προφανώς, από εδώ και πέρα, πρέπει να πάψουν να αναζητούν... μεταφυσικές εξηγήσεις για τις αποτυχίες τους. Ολες οι αδυναμίες τους είναι καθαρά αγωνιστικές και αυτό το μήνυμα οφείλουν να πάρουν και οι ίδιοι και ο κόουτς από το χθεσινό παιχνίδι. Ας δουλέψουν για να ξεπεράσουν αυτές τις αδυναμίες και να είναι σίγουροι ότι έρχονται καλύτερες μέρες...

Metrosport.gr