Δεν είναι «μπαμπούλας», δεν έχει καμιά… super wow έδρα που να σε συγκλονίζει – ούτε που θα «τιγκάρει» έτσι όπως πάει άλλωστε το «constant vanden stock» και οι 2.000 φίλοι του Ολυμπιακού θα πάρουν γερό μερτικό βροντερών φωνών στις κερκίδες – δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όνομα στο ρόστερ της που να είναι φόβος-τρόμος και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καλύτερη ομάδα από τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Δεν έπαψε ποτέ όμως να έχει αίγλη η φανέλα της, να είναι ο πιο δημοφιλής βελγικός σύλλογος ανά τον πλανήτη, με το αναλλοίωτο brand name που σηματοδοτεί ο τίτλος « Άντερλεχτ» στο πέρασμα του χρόνου. Σε ένα αήττητο για πάρα πολλούς μήνες γήπεδο επίσης και, το σημαντικότερο, ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι ομίλων που είναι μαθημένοι να δίνουν οι ερυθρόλευκοι κάνοντας προσθαφαιρέσεις με τη βαθμολογική συγκομιδή τους, αλλά μια κι έξω υπόθεση σε δύο μόνο πράξεις.

Οι δύο προηγούμενες αναμνήσεις των Πειραιωτών από «32» του Europa, στην Ισπανία στο πρώτο ματς με την Λεβάντε και με τη Ντνίπρο στην Ουκρανία, να… πάνε και να μην ξανάρθουνε. Από τα πρώτα παιχνίδια κόπηκε, ώσπου να… πει κύμινο η ελληνική ομάδα, η κάθε επαφή της με την πρόκριση. Game over πριν τη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη.

Εκεί βρίσκεται η παγίδα που δεν μπορεί να αμελήσει ο Μάρκο Σίλβα και απορούμε κάποιοι, που θέλουμε να βλέπουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, κατοχή μπάλας και παιχνίδι πρωτοβουλίας εντός των τεσσάρων γραμμών από τον Ολυμπιακό, γιατί σκέφτεται τόσο πολύ τη χρησιμοποίηση του Ζντιέλαρ.

Γιατί, ρωτάει ο άλλος, να παρατάξει την ομάδα με δύο αμυντικά χαφ (τους δύο Σέρβους, με τον μικρό τον Σάσα δίπλα στον Μιλιβόγεβιτς) και να μην πάει πιο αποφασιστικά, πιο επιθετικά, καθώς δεν του περισσεύουν με τις απώλειες των Πάρντο και Ερνάνι, αλλά και με τον Ομάρ που είναι full back και ανεβαίνει με αξιώσεις εξτρέμ, οι λύσεις των κυνηγών.

Ο Σεμπά που εκτός απροόπτου προορίζεται να αναπληρώσει τον τραυματία Πάρντο, δεν έχει την εκρηκτικότητα, τα πατήματα στην περιοχή, την επιθετική δράση του Κολομβιανού, εκτός κι αν κάνει το ματς της ζωής του στις Βρυξέλλες!

Τι τους θέλει, λοιπόν, σου λένε ο προπονητής τους δύο ανασταλτικούς μέσους; Και ποιος θα μείνει ύστερα έξω από την μέση και μπροστά; Με την απόδοση που είχε ο Κασάμι εναντίον της ΑΕΚ (κορυφαίος μακράν του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ) βγαίνει από την 11άδα; Με τον Τσόρι τι μέλλει γενέσθαι; Ο Φορτούνης; Υπάρχει και ο Ντουρμάζ. Και είναι και ο Καμπιάσο που τα έχει φάει με το κουτάλι αυτά τα ματς, διαθέτοντας παράλληλα τη δυνατότητα διπλού ρόλου. Του «εξαροχταριού». Αμυντικός και κεντρικός μέσος. (Τον Πουλίδο δεν τον αναφέρω καν, αφού παρότι ο Ιντέγιε είναι ντεφορμέ, η Σίλβα δεν τον υπολογίζει τον Μεξικανό από όσα έχει δείξει ως τώρα, ούτε σε πολύ μικρότερα ματς στην Ελλάδα, στο Europa League θα τον ξεκινήσει; Μπα).

Είναι πολλά πάντως που ενδέχεται να συνθέσουν ένα πιο επιθετικό σχήμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, η ενίσχυση των νώτων του Ολυμπιακού από τον Πορτογάλο, δεν αφαιρεί τη δυνατότητα του σκοραρίσματος στο Βέλγιο. Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να το ψάξουν και να το βρουν το πολύτιμο συχνά εκτός έδρας γκολ, χωρίς να ρισκάρουν να παίξουν πολύ ανοιχτά, βάζοντας σε κίνδυνο το τέρμα του Ρομπέρτο και να την «πατήσουν» για τρίτη φορά, βλέποντας με Άντερλεχτ το ίδιο έργο, όπως με Λεβάντε και Ντνίπρο.

Ο Μάρκο Σίλβα τα έχει δει αυτά τα εφιαλτικά παιχνίδια. Είναι διαβασμένος και γι αυτό τον προβληματίζει αυτές τις ώρες η τελική επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν το βασικό του σχήμα το βράδυ της Πέμπτης.

Η Άντερλεχτ θέλει να το παίζει «θύμα». Κοντή και μικρή απέναντι στον πρωταθλητή Ελλάδας, σύροντας το χορό του γνωστού mind game τέτοιων περιπτώσεων. Του φορτώνει τον τίτλο του φαβορί για να τον αγχώσει έτσι ώστε να κάνει ευκολότερη τη δική της ψυχολογική δουλειά.

Είναι χειρότερη είπαμε ομάδα οι Βέλγοι, δεν το συζητάμε, όμως σε αυτό το επίπεδο, στην Ευρώπη και στις διοργανώσεις της, οι αποστάσεις δεν είναι και τεράστιες.

Και ο Ολυμπιακός το έχει ζήσει με πόνο στο πετσί του, τι είναι να μην συγκεντρώνεσαι στο γενικό στόχο που περιέχει και ένα δεύτερο ματς, στο σπίτι σου, για να πάρεις την πρόκριση όμορφα, καλά και πανηγυρικά, παρά να… πολύ-ξανοίγεσαι σε ξένα, αχαρτογράφητα νερά και κατόπιν να είναι πια αργά για να αναστρέψεις την κατάσταση…

Πηγή: sportit.gr