Άντερλεχτ-Σαχτάρ 0-1

Οι (ούτως ή άλλως ανώτεροι) Ουκρανοί ταξίδεψαν στο Βέλγιο για να διαχειριστούν το προβάδισμα που απέκτησαν και η Άντερλεχτ έψαχνε ένα θαύμα για να φέρει τα πάνω – κάτω και να πάρει εκείνη το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Europa League.

Το θαύμα, όμως, δεν ήρθε και η Σαχτάρ στο υπ' αριθμόν 200 ευρωπαϊκό παιχνίδι της σφράγισε την παρουσία της στους «8» της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Και, μάλιστα, έκανε... check in στην επόμενη φάση διπλασιάζοντας τις νίκες της επί των Βέλγων.

Όπως αναμενόταν, η Σαχτάρ δεν πήρε ρίσκα. Έπαιξε για να προστατέψει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και φρόντισε να κλείσει καλά όλους τους διαδρόμους προς την εστία της. Η Άντερλεχτ προσπάθησε να γίνει απειλητική, αλλά δεν τα κατάφερε. Και το πρώτο ημίχρονο κύλησε δίχως φάσεις. Αν κάτι «έμεινε» ήταν το ακυρωθέν γκολ του Εμποτζί στο 25', με τον διαιτητή (σωστά) να μην το μετράει, αφού είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ από τον ποδοσφαιριστή της Άντερλεχτ.

Στο δεύτερο μέρος και όσο το ματς πλησίαζε προς το τέλος οι ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ έβρισκαν περισσότερους χώρους και κατ' επέκταση έγιναν πιο επικίνδυνοι. Ήταν, μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι που σπατάλησαν τις δύο καλύτερες ευκαιρίες του ματς. Στο 67' ο Μάρλος έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια και στο 80' ο Προτό «νίκησε» τον Τάισον. Οι ομάδες τελείωσαν το ματς με δέκα παίκτες (στο 84' αποβλήθηκε ο Κούτσερ της Σαχτάρ, στο 86' ο Εμποτζί της Άντερλεχτ) και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Εντουάρντο χάρισε (και) το διπλό στην ομάδα σημειώνοντας το 0-1.

Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε δίκαια την ομάδα του Λουτσέσκου στα προημιτελικά του Europa League και την Άντερλεχτ να λέει «αντίο» στη διοργάνωση...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 1-1

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο απόψε για τους «Κόκκινους»: στο πρώτο ημίωρο του αγώνα η ομάδα του Φαν Χάαλ ήταν εμφανώς καλύτερη και χρειάστηκε μια μεγάλη απόκρουση του Μινιολέ στο 18΄ στην κεφαλιά του Λίνγκαρντ και στο αμέσως επόμενο λεπτό η τύχη να γυρίσει την πλάτη στον Μάτα για να κρατήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν.

Αυτό έμελλε ν' αλλάξει, όμως, στο 32΄: ο Κλάιν ανέτρεψε εντός περιοχής τον Μαρσιάλ και ο επιθετικός των «Κόκκινων Διαβόλων» ευστόχησε από τα 11 βήματα κάνοντας το 1-0. Οι ελπίδες των γηπεδούχων για να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα (είχαν χάσει 2-0) αναπτερώθηκαν, όμως δεν άργησαν να πέσουν με θόρυβο στο έδαφος.

Ο Χέντερσον στο 43΄ έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή (κεφαλιά με την μπάλα να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι) και δύο λεπτά αργότερα είχε φτάσει η στιγμή για την προσωπική ποδοσφαιρική ραψωδία του Φελίπε Κοουτίνιο: ο Βραζιλιάνος χόρεψε σάμπα την άμυνα της Γιουνάιτεντ και με υποδειγματικό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντε Χέα για το 1-1.

Το δεύτερο ημίχρονο έμοιαζε με καταναγκαστικά έργα για την αποκαρδιωμένη Μάντσεστερ που χρειάζονταν, πια, 3 γκολ για να προκριθεί αλλά δεν έκανε ούτε υποψία ευκαιρίας. Στον αντίποδα, η Λίβερπουλ είχε ένα καλό σουτ με τον Κοουτίνιο στο 78΄, όμως πέραν τούτου τίποτα ιδιαίτερο.

Κάπως έτσι, με αυτό το 1-1, ο αγγλικός «εμφύλιος» κατέληξε στην πλευρά του... Γερμανού: ο Κλοπ θριάμβευσε στη συγκεκριμένη σειρά και, πλέον, δικαιούται να κάνει όνειρα κατάκτησης του τροπαίου.

Σεβίλλη-Βασιλεία 3-0

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με τον Ραμί στο 35΄, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, με τον άσο της Σεβίλλης να βάζει ένα... παράξενο γκολ χάνοντας την ισορροπία του, ωστόσο η ουσία μετρούσε.

Με το 1-0 έδειχνε πως θα πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, όμως ήρθαν δύο γκολ στο 44΄ και στο 45΄ με τον Γκαμεϊρό και η Βασιλεία κατέρρευσε χάνοντας και τις ελπίδες για πρόκριση.

Η άμυνα της Βασιλείας δέχθηκε δύο επιθέσεις από τα άκρα, η μπάλα πέρασε απ΄ όλους για να βρεθεί στον ανενόχλητο Γκαμεϊρό μπροστά στη κενή εστία κάνοντας εύκολα το 2-0, ενώ το τρίτο γκολ ήρθε με... καραμπόλα του δοκαριού και του επιθετικού της Σεβίλλης.

Μπράγκα-Φενέρμπαχτσε 4-1

Η ομάδα του Πάουλο Φονσέκα, παρότι προσωρινά αγχώθηκε με τη λήξη του ημιχρόνου, τελικώς ισοπέδωσε τη Φενέρμπαχτσε στον επαναληπτικό του 1-0 της Πόλης και πέρασε στους «8» του Europa League για πρώτη φορά μετά την πορεία του '11 όταν έφτασε ως το τελικό της διοργάνωσης όπου ηττήθηκε από την Πόρτο.

Η δε Φενέρ, παρότι με το 1-0 στο πρώτο ματς έφτασε στα 8 σερί ευρωπαϊκά χωρίς ήττα και το καλύτερο σχετικό ρεκόρ της ιστορίας της, στον επαναληπτικό ήταν... κλασική ομάδα Περέιρα, η οποία απλώς προσπαθεί να σκοράρει περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο, ανεξαρτήτως συνθηκών. Η Μπράγκα όμως ήταν απολύτως σοβαρή και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διατήρησε το φετινό ευρωπαϊκό εντός έδρας αήττητο και παράλληλα κατάφερε να σπάσει μια παράδοση που την ήθελε να μην κερδίζει επί 14 σερί ματς στο «σπίτι» της με πάνω από ένα γκολ διαφορά.

Σε αυτό το ματς χρειαζόταν κάτι τέτοιο και μετά από μια πολύ καλή συνολικά εμφάνιση, το πέτυχε και με το παραπάνω. Προηγήθηκε στο 11' με τον Χασάν, σε μια φάση που ο Αιγύπτιος ωστόσο ήταν έστω και για εκατοστά σε θέση οφσάιντ. Η Φενέρ ισοφάρισε στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους με τον Ποτούκ, όμως το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων. Η φάση του 67' ήταν αυτή που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Μπράγκα. Ο σκόρερ του πρώτου ματς, Μεχμέτ Τοπάλ έκανε πέναλτι και παράλληλα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, ο Ζοσουέ δεν αστόχησε από τη λευκή βούλα και κάπου εκεί το ματς τελείωσε οριστικά για την ομάδα του Περέιρα, ο οποίος σημειωτέον παρακολουθούσε το δεύτερο ημίχρονο από την εξέδρα λόγω αποβολής του για διαμαρτυρίες.

Στο 74' ο Στοϊλίκοβιτς πέτυχε το 3-1 και ο Σίλβα στο 83' διαμόρφωσε το τελικό 4-1. Η εξέλιξη του ματς προφανώς δεν... χωνευόταν από τους Τούρκους, οι οποίοι κάπου εκεί άρχισαν τις κλωτσιές και τελικά τελείωσαν το ματς με οκτώ παίκτες, αφού στα αποδυτήρια πήγαν πρόωρα και οι Ποτούκ και Βολκάν Σεν.

Τότεναμ-Ντόρτμουντ 1-2

Το πρώτο μέρος κύλησε με τους Βεστφαλούς να έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες και να παίρνουν το προβάδισμα στο 24ο λεπτό, με τον Ομπαμεγιάνγκ να πιάνει ένα εκπληκτικό σουτ και να βρίσκει δίχτυα για το 1-0.

Η ομάδα του Ποκετίνο είχε ευκαιρία να απαντήσει στο 41', ωστόσο το σουτ του Σον πέρασε άουτ κι έτσι πήγε στα αποδυτήρια ούσα πίσω στο σκορ.

Το ματς κι η πρόκριση ουσιαστικά είχε τελειώσει και το μόνο που άλλαξε στο δεύτερο μέρος ήταν το τελικό σκορ. Ο Ομπαμεγιάνγκ βρήκε και πάλι δίχτυα στο 71', «γράφοντας» το 2-0, για να έρθει τρία λεπτά μετά ο Σον και να διαμορφώσει το 2-1.

Έτσι, η Ντόρτμουντ με συνολικό σκορ 5-1 πανηγύρισε την πρόκριση στους «8» του Europa League.  

Τα αποτελέσματα

Λεβερκούζεν - Βιγιαρεάλ 0-0 [0-2]

Βαλένθια - Μπιλμπάο 2-1

(13' Σαντι Μίνα, 37' Αντερλάν Σάντος / 75' Αντούριθ) [0-1]

Λάτσιο - Σπάρτα Πράγας 0-3

(10' Ντότσκαλ, 12' Κρεΐτσι, 44' Γιούλι) [1-1]

Αντερλεχτ-Σαχτάρ 0-1
(90+3` Εντουάρντο)

Σεβίλλη-Βασιλεία 3-0
(35` Ραμί, 44`, 45` Γκαμεϊρό)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 1-1
(32` Μαρσιάλ-45` Κουτίνιο)

Τότεναμ-Ντόρτμουντ 1-2
(24`, 71` Ομπαμεγιάνγκ-74` Σον Χιούνγκ Μιν)

Μπράγκα-Φενέρμπαχτσε 4-1
(11` Χασάν, 69` Ζοσουέ πεν., 74` Στοϊλίκοβιτς, 83` Ράφα Σίλβα-45+3` Αλπέρ Ποτούκ)