του Δημήτρη Δημητρόπουλου

Το παιχνίδι με τον Άγιαξ το περίμεναν πώς και πώς οι φίλοι του Παναθηναϊκού, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε... εφιάλτη. Οι Πράσινοι προηγήθηκαν αλλά δέχθηκαν δυο "φθηνά" γκολ με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 2-1. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχασαν τους Γουακάσο και Ιβάνοφ από τα επόμενα παιχνίδια καθώς οι δυο διεθνείς παίκτες αποβλήθηκαν.

Επόμενο ματς για το Τριφύλλι στις 29 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Θέλτα.

Ιδανικό ξεκίνημα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε φουριόζος στο παιχνίδι πιέζοντας ψηλα την άμυνα του Άγιαξ προσπαθώντας να εξωθήσει τους άπειρους Ολλανδούς σε λάθη και δικαιώθηκε. Μόλις στο 5’ ο Γουακάσο έκανε τη σέντρα, ο Ονανά απομάκρυνε την μπάλα λανθασμένα πάνω στον Λουντ, το γύρισμα του οποίου έστρωσε την μπάλα στον Μπεργκ με τον Σουηδό να μη δυσκολεύεται να γράψει το 1-0 από κοντά.

Οι Πράσινοι συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό μέχρι το 15’ χωρίς, πάντως, να καταφέρουν να δημιουργήσουν κάποια άλλη σημαντική ευκαιρία. Το πρέσινγκ, όμως, απέδιδε καρπούς με τον «Αίαντα» να μην μπορεί να κυκλοφορήσει την μπάλα.

Οπισθοχώρηση και «φθηνό» γκολ

Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι προσπάθησε να διαχειριστεί το προβάδισμα δίνοντας χώρο στον Άγιαξ με στόχο να χτυπήσει στην κόντρα. Παρ’ όλα αυτά, όσο η ώρα περνούσε, ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα και κλεινόταν στην περιοχή του παίζοντας.. με τη φωτιά!

Τελικά, η ζημιά έγινε στο 33’ με ένα γκολ που οι Πράσινοι θα μπορούσαν να αποφύγουν. Ο Μέστο ήταν απών από τη θέση του στα δεξιά έχοντας ξεχάσει τον Τραορέ. Η μπάλα έφτασε στον Αφρικανό επιθετικό από κόντρες, αυτός σούταρε και ο Στιλ δεν αντέδρασε σωστά δεχόμενος το γκολ στην κλειστή του γωνία. Μόλις δυο λεπτά αργότερα, παραλίγο να έρθει «τούμπα» το παιχνίδι, αλλά αυτή τη φορά ο Άγγλος γκολκίπερ απεσόβησε βέβαιο γκολ με απόκρουση σε εξ’ επαφής του Σάντσες. Γενικώς, οι Πράσινοι τα είχαν χαμένα μετά την ισοφάριση και θα ήταν τυχεροί που δεν δέχθηκαν και δεύτερο γκολ στο πρώτο μέρος.

Καταστροφή μέσα σε 3 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, αλλά η έλλειψη επιθετικού πλάνου ήταν εμφανής με αποτέλεσμα οι Πράσινοι να έχουν αρκετά προβλέψιμη ανάπτυξη και να μη δημιουργούν ευκαιρίες. Ούτε ο Άγιαξ μπορούσε να απειλήσει, ωστόσο όλα άλλαξαν στο 66’. Ο Μέστο έκανε μια παντελώς ανόητη ενέργεια προσπαθώντας να περάσει την μπάλα πάνω από τον Γιουνές. Ο εξτρέμ του Άγιαξ έκλεψε και βρήκε τον Ντάικς με τον Ιταλό αμυντικό του Παναθηναϊκού να τον τραβά παραχωρώντας πέναλτι. Ο Κλάασεν νικήθηκε από τον Στιλ, ωστόσο η μπάλα κατευθύνθηκε στον Ρίντεβαλντ που σκόραρε σε κενή εστία. Πάντως το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει αφού δυο παίκτες του Άγιαξ είχαν μπει στην περιοχή πριν την εκτέλεση. Σα να μην έφτανε αυτό, στο 70’ ο Ιβάνοφ είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Γιουνές αφήνοντας την ελληνική ομάδα με παίκτη λιγότερο! Μάλιστα, ο Στιλ έκανε μια κρίσιμη επέμβαση στην εκτέλεση του φάουλ από τον Ζίγιεχ κρατώντας τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι.

Και αφού δεν σκόραρε ο Ζίγιεχ, στο 78’ αποβλήθηκε! Ο εξτρέμ του «Αίαντα» έκανε σκληρό φάουλ στον Χουλτ έχοντας ήδη κίτρινη κάρτα και έφερε το ματς ξανά σε αριθμητική ισορροπία.

Πίεσε αλλά χωρίς αποτέλεσμα, έχασε και τον Γουακάσο!

Με την αποβολή ο Παναθηναϊκός τα έδωσε όλα για την ισοφάριση. Μια επικίνδυνη σέντρα του Μπεργκ με κατεύθυνση προς την εστία αποκρούστηκε από τον Ονανά, αλλά αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία του Τριφυλλιού στο παιχνίδι.

Το 3-1 ήταν πιο πιθανό να γίνει αντί του 2-2 με τον Στιλ να το αποτρέπει με μια ακόμα μεγάλη επέμβαση σε σουτ του Γιουνές στο 85’. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε και η απευθείας αποβολή του Γουακάσο για χτύπημα στον Γκούντελι για να ολοκληρώσει μια πολύ κακή βραδιά για τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Ιβανόφ, Μολέντο, Κουτρουμπής (68' Βιγιαφάνιες), Χουλτ, Λεντέσμα (64' Λέτο), Γουακάσο, Ζέκα, Λουντ (72' Σάμπα), Μπεργκ.

ΑΓΙΑΞ (Πέτερ Μπος): Ονανά, Φέλτμαν, Ντάβινσον Σάντσες, Φίρχεφερ, Ντάικς, Ρίντεβαλντ, Κλάασεν (90' Σόνε), Γκούντελ, Ζιγές, Γιουνές (86' Σινγκράβεν), Μπερτράν Τραορέ (72΄Ντόλμπεργκ).