Αφήνουμε πίσω την Ξάνθη και πάμε για το παιχνίδι με την Σταντάρ Λιέγης. Κάθησα και είδα το τελευταίο παιχνίδι της Σταντάρ με την Κορτράικ, αλλά και κάποια άλλα ματς προηγούμενα, που έδωσε η Βέλγικη ομάδα. Προσοχή . Το ένα παιχνίδι με τα άλλα δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση. Το 3-3 με την Κορτράικ, μπορεί να ξεγελάσει και να νομίσει κανείς, ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντί του μία ομάδα, που τα βάζει τα γκολ με ευκολία, αλλά τα δέχεται πιο εύκολα. Αν δει κανείς τα υπόλοιπα παιχνίδια της Σταντάρ θα διαπιστώσει, ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο ισχύει. Στα ματς του ομίλου η Σταντάρ έφερε 1-1 με την Θέλτα στην Λιέγη , ενώ εκτός έχασε δύσκολα με 1-0 από τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ. Στο πρωτάθλημα η Σταντάρ σε ένα κρίσιμο παιχνίδι που έδωσε πρόσφατα στην έδρα της έχασε από την Αντερλεχτ στην έδρα της με 1-0. Αυτά με τον Γιάνκοβιτς προπονητή, που αντικατέστησε λίγο μετά την έναρξη της σεζόν τον Φερέρα, ο οποίος πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ο Γιάνκοβιτς προσπαθεί να παρουσιάσει μία πιο σφιχτή ομάδα και αυτό στα μέχρι τώρα παιχνίδια στο Europa League φάνηκε.

Παίζει ένα 4-4-1-1, που πολλές φορές φαίνεται και 4-4-2, αντί για το 4-3-3 , που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του. Από αυτά, που είδα ο παίκτης –κλειδί για την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας είναι ο 24χρονος Αλγερινός Μπελφοντίλ, ο οποίος έχει θητεία και σε Ιντερ και σε Πάρμα και κάνει πολλή δουλειά έξω από την αντίπαλη περιοχή. Συνήθως παίζει πίσω από τον γρήγορο Ράμαν, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι με την Κορτράικ έπαιζε πίσω από τον Ορλάντο Σα , που έβαλε δύο γκολ και ίσως παίξει αυτός. Ο Μπελφοντίλ είναι ο …Μπέργκ της Σταντάρ. Κάνει πάντα υποδοχή της μπάλας και είτε την «σπάει» στον Ντοσεβί (γνωστός από την θητεία του στον Ολυμπιακό)και τον Εντμιλσον, τους δύο ακραίους, που κάνουν κίνηση στον άξονα. Ο Ντοσεβί με μία τέτοια κίνηση στον άξονα έγινε κάτοχος της μπάλας στο παιχνίδι με την Θέλτα και με ένα ωραίο σουτ σκόραρε. Ο Μπελφοντίλ παρά το ύψος του έχει πολύ καλό έλεγχο της μπάλας και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, που τον καθιστά πολύ επικίνδυνο στο σημείο, που κινείται λίγο έξω από την περιοχή.

Από κει και πέρα στα χαφ έχει δύο τρεχαντήρια η Σταντάρ, τον Ενόχ(απασχόλησε τον Παναθηναϊκό επί Αναστασίου) και τον Τρεμπέλ. Με μέτριο ανάστημα και οι δύο τρέχουν και καλύπτουν χώρους.

Στην άμυνα στο παιχνίδι με την Κορτράικ ο αδύναμος κρίκος ήταν ο Βραζιλιάνος στόπερ Ουίλιαμ, που εμπλέκεται στα δύο από τα τρία γκολ. Το κακό νέο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι στα σοβαρά παιχνίδια και στην Ευρώπη στην θέση του Ουίλιαμ παίζει ο Σόλτζ, που φαίνεται πιο σοβαρός και αγωνίζεται και δεξί μπακ, όπως έγινε στο τελευταίο παιχνίδι με την Κορτράικ. Και ο Σολτζ, όμως, τα κάνει τα λαθάκια του. Ο Λαίφης είναι ο έτερος στόπερ. Πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, αλλά η υπερβολική αυτοπεποίθηση τον οδηγεί σε λάθη. Εκεί πρέπει να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός, να πιέσει ψηλά τους αμυντικούς , για να μπορέσει να τους οδηγήσει σε λάθος και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ.

Συνολικά η Σταντάρ είναι μία ομάδα, που δεν τρομάζει, σε καμία περίπτωση, αλλά δεν τρόμαζε ούτε πριν δύο χρόνια, ούτε το 2010 που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό σε νοκ-άουτ παιχνίδια από την Ευρώπη. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει και περιορίσει τις κινήσεις του Μπελφοντίλ, τότε θα κόψει την Σταντάρ στα δύο και αμυντικά θα έχει βάλει τις προυποθέσεις για να μην δεχθεί γκολ. Αρκεί οι παίκτες του να μην κάνουν …αστεία λάθη και τα δεχθούν …μόνοι τους τα γκολ. Από κει και πέρα, στην επίθεση ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει την ζημιά απέναντι σε μία ομάδα, που προσέχει την άμυνά της, αλλά όταν παίζει στην έδρα της πάντα βρίσκει χώρο ο αντίπαλος..

Πηγή: gazzetta.gr