Διαβάστε το αφιέρωμα του paokfc.gr:

Έξι δυνατές και οριακές μάχες κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει πρόκριση επί γερμανικής ομάδας, αλλά και τις τρεις φορές που βρήκε στο δρόμο του Γερμανούς πάλεψε σκληρά, και έμεινε εκτός συνέχειας στις λεπτομέρειες. Ας θυμηθούμε τα παιχνίδια του Δικεφάλου κόντρα σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης-ΠΑΟΚ 2-0

Η κλήρωση της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1981-82 έφερε στον δρόμο του Δικεφάλου την Άιντραχτ Φανκφούρτης, μία εξαιρετική ομάδα που δύο σεζόν πριν είχε φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και είχε στο ρόστερ της εξαιρετικούς παίκτες, όπως ο Παλ, ο ο Λόραντ, γιός του αείμνηστου Ούγγρου προπονητή του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ, ο Νοϊμπέργκερ, ο Λότερμαν και ο Ναχτβάι. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Γερμανία και μέτρησε τις δυνάμεις του κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο. Η Άιντραχτ μπήκε δυνατά από την αρχή και πήρε προβάδισμα νωρίς με κεφαλιά του Πετσάι στο 12′. Ο Δικέφαλος προσπάθησε να αντιδράσει αλλά ένα σουτ του Κέρμπελ στο 78′ έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα στους Γερμανούς, ενόψει της ρεβάνς της

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Παντέλης, Σίγγας, Ιωσηφίδης, Αλαβάντας, Αποστολίδης, Γούανρης, Δαμανάκης, Γεωργόπουλος, Κούδας, Κωστίκος, Τριανταφυλλίδης.

ΠΑΟΚ-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-0 (4-5 πεν.)

Ήταν ένα από τα παιχνίδια που καθιέρωσαν τον ΠΑΟΚ, ως μία ομάδα που σε ευρωπαϊκούς αγώνες δεν μπορεί να ξεγράψει κανείς. Σε μία ασφυκτικά γεμάτη Τούμπα, οι παίκτες του Χάινς Χέερ έδωσαν ότι είχαν και κατάφεραν να στριμώξουν στα… σχοινιά τον ισχυρό τους αντίπαλο, πριν λυγίσουν έχοντας απέναντί τους και την τύχη. Ο Δικέφαλος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο, έπαιξε την Άιντραχτ στο μισό γήπεδο και στο 37′ με έξοχο σουτ του Κωστίκου έκανε το 1-0. Το γκολ έδιωξε το άγχος από τους παίκτες της ομάδας μας, οι οποίοι και πάλι με τον Κωστίκο στο 61′ ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα. Από εκεί και πέρα, ο ρυθμός έπεσε και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να διαφυλάξουν το σκορ χωρίς περαιτέρω ρίσκα. Κατά συνέπεια η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Οι πέντε πρώτοι παίκτες των Γερμανών βρήκαν δίχτυα, το ίδιο και οι πρώτοι τέσσερις του ΠΑΟΚ, με τον Παλ να αποκρούει την εκτέλεση του Δημόπουλου και να χαρίζει στην ομάδα του το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Παντέλης, Σίγγας, Αλαβάντας, Αποστολίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Κούδας (91′ Γκουερίνο), Δαμανάκης, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης (75′ Δημόπουλος), Κωστίκος.

ΠΑΟΚ-Μπάγερν Μονάχου 0-0

Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να πάρει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA με δύο νίκες ΕΠΙ ΠΟΙΟΥ? . Η κλήρωση όμως επιφύλασσε ένα περίεργο παιχνίδι στον προπονητή του Δικεφάλου, Παλ Τσερνάι. Ο Ούγγρος είχε αφήσει την Μπάγερν Μονάχου, της οποίας διετέλεσε προπονητής για μία πενταετία και ήρθε στην Θεσσαλονίκη, για να ανεβάσει επίπεδο τον Δικέφαλο και να τον καθιερώσει στην ευρωπαϊκή ελίτ. Όταν η κληρωτίδα έφερε τους Βαυαρούς στον δρόμο του ΠΑΟΚ, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Κούδας και Τσερνάι απέφυγαν τα μεγάλα λόγια, αλλά έδωσαν και το στίγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς ήταν σίγουροι πως ο Δικέφαλος είχε την δυνατότητα δει στα μάτια τον σπουδαίο αντίπαλο. Η Τούμπα γέμισε με περισσότερους από 35.000 φιλάθλους και η ομάδα δικαίωσε τον προπονητή της και τον αρχηγό της. Οι παίκτες του Τσερνάι τα έδωσαν όλα, κλείδωσαν αμυντικά την Μπάγερν και θα μπορούσαν να πετύχουν και ένα γκολ. Το τελικό 0-0 άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για την ρεβάνς.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Φορτούλα, Ψαρράς, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Κούδας, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης, Δημόπουλος, Αλεξανδρίδης, Κωστίκος.

Μπάγερν Μονάχου-ΠΑΟΚ 0-0 (9-8 πεν.)

Οι Γερμανοί αυτοί την φορά είχαν πάρει το μάθημα τους και εμφανίστηκαν μετρημένοι. Ήταν φανερό πως ο αγώνας της Τούμπας, αποτέλεσε ένα καλό μάθημα και τους έδειξε πως μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο τους. Ο ΠΑΟΚ με άγνοια κινδύνου και χωρίς άγχος ταξίδεψε στο Μόναχο για την ρεβάνς, θέλοντας να πανηγυρίσει μία ιστορική πρόκριση. Στις 2 Νοεμβρίου του 1983 γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες όσο και πικρές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Τσερνάι λειτούργησαν εξαιρετικά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να κρατήσουν στο μηδέν τους Βαβαρούς για 120 λεπτά. Μάλιστα στο 114′ ο Αλεξανδρίδης έχασε μοναδική ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στον Δικέφαλο, με τον Πφαφ να αποκρούει το πλασέ που επιχείρησε. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου πέρα από τους παίκτες πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και ο Βρετανός διαιτητής, Άλαν Ρόμπινσον, ο οποίος έκανε την διαδικασία ακόμα πιο ψυχοφθόρα, δίνοντας επανάληψη σε αρκετά πέναλτι. Ο Δαμανάκης με το σκορ στο 3-4 υπέρ του ΠΑΟΚ, μετά από αποκρούσεις το Φορτούλα, νικήθηκε από τον Πφαφ, σε σημείο που θα μπορούσε να δώσει την πρόκριση στον Δικέφαλο. Στον ξαφνικό θάνατο οι παίκτες των δύο ομάδων ήταν εύστοχοι στα πρώτα τέσσερα χτυπήματα εκατέρωθεν, με τον Πφαφ να αποκρούει την εκτέλεση του νεαρού Μαλιούφα και να νικά στην συνέχεια τον Φορτούλα, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ εκτός συνέχειας.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Φορτούλα, Ψαρράς, Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Δαμανάκης, Γεωργόπουλος (114′ Μαλιούφας), Κούδας (55′ Βασιλάκος), Δημόπουλος, Κωστίκος, Αλεξανδρίδης.

Σάλκε-ΠΑΟΚ 1-1

Ήταν ένα καλοκαίρι που ξεκίνησε με πολλά όνειρα. Ο ερχομός του Χουμπ Στέφενς στον πάγκο και οι μεταγραφές, είχαν φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις του Δικεφάλου. Το όνειρο των ομίλων του Champions League, ήταν πιο κοντά από ποτέ. Στον τρίτο προκριματικό γύρο μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχασε στο γήπεδο από την Μέταλιστ, αλλά η συμμετοχή των Ουκρανών σε χειραγωγημένους αγώνες, έδωσε την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να παλέψει για τα αστέρια κόντρα στην Σάλκε. Στο πρώτο παιχνίδι στο Γκελζενκίρχεν οι δύο ομάδες άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς. Ο ΠΑΟΚ δεν φοβήθηκε τους Γερμανούς, είδε τον Φαρφάν να σκοράρει ένα δύσκολο τέρμα στο 32′ και να βάζει μπροστά τους Βασιλικούς Μπλε, αλλά με τον Στοχ στο 73′ βρήκε το εκτός έδρας γκολ και με το 1-1 πήρε προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπας.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Χακόμπο, Μιγκέλ Βίτορ, Λίνο, Τζιόλης, Στοχ, Λόρενς (62′ Κάτσε ), Λάζαρ, Κατσουράνης, Κίτσιου , Λούκας (89′ Ολίσε), Σαλπιγγίδης (62′ Αθανασιάδης ).

ΠΑΟΚ-Σάλκε 2-3

Το παιχνίδι ήταν εξ αρχής περίεργο. Τα άδεια καθίσματα συνέθεσαν ένα κρύο σκηνικό, στο οποίο όμως οι δύο ομάδες έδωσαν μία συγκλονιστική μάχη, με τους Γερμανούς να είναι αυτοί που χαμογέλασαν στο φινάλε. Η Σάλκε μπήκε δυνατά κι όσο πλησίαζε η ανάπαυλα πίεζε με το γκολ να έρχεται τελικά στο 43′ από τον Σαλάι έπειτα από ασίστ του Ουτσίντα, ο οποίος κοντρόλαρε την μπάλα με το χέρι. Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ έχασε μία καλή ευκαιρία με τον Σαλπιγγίδη και στο 53′ ισοφάρισε με τον Κλάους μετά από πάσα του Κίτσιου . Στο 64′ ο Τζόουνς είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, αλλά στο 67′ ο Ντράξλερ σε κόντρα επίθεση των Γερμανών νίκησε τον Χακόμπο για το 1-2. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν τα παράτησε. Στο 79′ ο Κατσουράνης με μία απίθανη κεφαλιά μετά από φάουλ του Στοχ έκανε το 2-2, με τον Σλοβάκο ένα λεπτό να σπαταλά μοναδική ευκαιρία για το 3-2. Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε μαζικά για το γκολ της νίκης-πρόκρισης αλλά τελικά οι Γερμανοί ήταν αυτοί που σκόραραν εκ νέου με τον Σαλάι στις καθυστερήσεις για να κλειδώσουν την παρουσία τους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Χακόμπο, Σκόνδρας, Μιγκέλ Βίτορ, Τζιόλης, Στοχ, Κάτσε , Κατσουράνης, Κίτσιου , Λούκας (80′ Γεωργιάδης), Σαλπιγγίδης (74′ Ολίσε), Αθανασιάδης (74′ Νέτσιντ).