Σε μία εποχή που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και, φυσικά, έχει άμεση συνάρτηση με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, οι ελληνικές ομάδες βάζουν τις βάσεις για μία διαφορετική προοπτική μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τόσο ο Παναθηναϊκός (σ.σ. με Οντένσε), για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και ο ΠΑΟΚ (σ.σ. Βαλερένγκα/Μίκα) με τον Ολυμπιακό Βόλου (σ.σ. Ντίφερντανζ/Λεβάντια), για το Γιουρόπα, είχαν σχετικά καλές κληρώσεις. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο στοιχείο, καθώς έχουν τη δυνατότητα και οι τρεις να προκριθούν στην επόμενη φάση. Ίσως όχι με τη βεβαιότητα που θα υποστηρίζαμε κάτι παρόμοιο παλαιότερα, καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει και όλες οι ομάδες έχουν λίγο έως πολύ τα προβλήματα τους.

Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, με τη μόνιμη διοικητική αστάθεια τους τελευταίους μήνες, αλλά και την αποχώρηση ενός παίκτη-βαρόμετρο για την απόδοση ολόκληρης της ομάδας, του Τζιμπρίλ Σισέ, ψάχνει να βρει τη νέα του ταυτότητα. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν δηλώσεις του τύπου «Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε κρίση αυτή την περίοδο», όπως είπε ο γενικός διευθυντής της Οντένσε, Τόμας Κρίστενσεν. Χωρίς να έχει άδικο ο άνθρωπος, κάθε άλλο…

Ή ο ΠΑΟΚ, που ενώ η παρουσία του Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι επιτακτική στο αγωνιστικό κομμάτι, για παράδειγμα, η αποχώρησή του είναι σχεδόν επιβεβλημένη για οικονομικούς λόγους. Την ίδια ώρα που ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, βρίσκεται στις φυλακές Ναυπλίου και η ομάδα του δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκούς αγώνες.

Μία πραγματικότητα… παράξενη για όλες τις ομάδες, που καλούνται να μπουν προετοιμασμένες στη νέα εποχή που ξημερώνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με το ηθικό τους ψηλά για να κερδίσουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Η φιλοδοξία τους, άλλωστε, δεν σταματάει μπροστά σε ομάδες όπως η Οντένσε, οι Βαλερένγκα/Μίκα ή οι Ντίφερντανζ/Λεβάντια. Αρκεί να φωνάξουν «παρών» στο ραντεβού που θα έχουν όταν κληθούν να τις αντιμετωπίσουν (σ.σ. για τον Βόλο εκκρεμεί η πρόκριση επί της Ραντ, που φαίνεται όμως ότι θα επιτευχθεί), προκειμένου να (από-)δείξουν ότι έχουν τη δύναμη να μπουν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται με φιλοδοξία για να πετύχουν κάτι καλό…

Διαβάστε επίσης:

Βατοί οι αντίπαλοι ΠΑΟΚ και Βόλου

Ραντεβού με τους Βίκινγκς!