Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Στόχος δεν είναι να «εξανεμίσουμε» τις ελπίδες του Παναθηναϊκού, ούτε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα. Στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην προϊστορία και τη στατιστική, παραθέτουμε στοιχεία που, ευχής έργον, θα ήταν να μην βρουν ξανά εφαρμογή την ερχόμενη Πέμπτη.

Για τους «πράσινους» τα πράγματα έχουν ως εξής: Βρίσκονται με το ενάμιση πόδι εκτός Γιουρόπα Λιγκ, καλούνται να ανατρέψουν το βαρύ 3-0 του πρώτου αγώνα στο Ισραήλ και το χειρότερο είναι ότι τα πρώτα του δείγματα γραφής δεν του δίνουν πολλές πιθανότητες να ελπίζουν σε αλλαγή του σκηνικού.

Ποτέ, ξανά κατά το παρελθόν το «τριφύλλι» δεν βρέθηκε αντιμέτωπο με μια τόσο δύσκολη αποστολή. Παλαιότερα καλούταν να ανατρέψει διαφορά τριών γκολ, όμως το κυριότερο, είχαν σκοράρει εκτός έδρας και δεν ήθελαν τέσσερα τέρματα για να περάσουν.

Ο πρώτος αγώνας που έχει στο μυαλό στου καθένα είναι με τον Ερυθρό Αστέρα το 1971, στο πλαίσιο των ημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το πρώτο ματς στο Βελιγράδι είχε τελειώσει υπέρ των γηπεδούχων με σκορ 4-1. Το εκτός έδρας γκολ, ωστόσο του Καμάρα αποδείχτηκε «χρυσό», αφού στη ρεβάνς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον μεγάλο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Δεύτερη και τελευταία έως σήμερα ανατροπή με τρία γκολ διαφορά (όπου και πάλι τα εκτός έδρας γκολ αποδείχτηκαν «ανάσες») επετεύχθη την περίοδο 1987-88. Στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, οι «πράσινοι» αποχωρούν ηττημένοι από την έδρα της Χόνβεντ στη Βουδαπέστη με το «βαρύ» 5-2. Στη ρεβάνς, ωστόσο, το «τριφύλλι» πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση και παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, επικρατώντας με 5-1!

 

Ποτέ στο παρελθόν, δεν έχασε με καθαρό 3-0 και να πήρε τελικά την πρόκριση!

Η μόνη ελληνική ομάδα που το έχει καταφέρει είναι η ΑΕΚ! Τη σεζόν 1976-77, οι «κιτρινόμαυροι» του Λουκά Μπάρλου κληρώθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την ΚΠΡ. Το πρώτο παιχνίδι, εκτός έδρας, έληξε με νίκη της ΚΠΡ. Το «καθαρό» 3-0 έμοιαζε ανυπέρβλητο εμπόδιο ενόψει της ρεβάνς, όμως τα πάντα ανατράπηκαν! Η ΑΕΚ ισοφαρίζει στην κανονική διάρκεια της ρεβάνς το 3-0 του πρώτου αγώνα και παίρνει την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης με το υπέρ της 7-6 στα πέναλτι!

Πηγή: sday.gr