Μιας και μπαίνουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς, η κουβέντα θα περιστραφεί αυτή την εβδομάδα γύρω από το ιδανικό σχήμα για τις Βρυξέλλες.

Ρωτήθηκα και από φίλο το Σάββατο για το ποιο -κατά τη γνώμη μου- θα ήταν το ιδανικό σχήμα, αλλά περισσότερο απ’ αυτό έχουν σημασία άλλα πράγματα.

Όπως το να μπορέσει η ΑΕΚ να έχει την μπάλα στην κατοχή της για όσο περισσότερη ώρα γίνεται, να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα αβίαστα λάθη της και να μπορεί τουλάχιστον -όταν τα κάνει- να μην βρίσκεται σε μειονεκτική θέση αμυντικά.

Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και απ’ όλα τα μαθήματα τακτικής, ο Ισπανός διάλεξε να ρίξει το βάρος στο να βρεθούν οι παίκτες του πάνω απ’ όλα σε καλή φυσική κατάσταση γι’ αυτό το ματς.

Από ‘κει και μετά, το «πείραμα Κάλα» σίγουρα γυρίζει μέσα στο μυαλό του Χιμένεθ κι όχι άδικα. Ο Βάργκας είναι λογικό να μην βρίσκεται ακόμα σε θέση να παίξει 90λεπτο και μόνο με τον Γκέντσογλου θα είναι δύσκολο να τα καταφέρει. Η ΑΕΚ, από τη στιγμή που θα είναι σε θέση ν’ αμυνθεί όπως θα ήθελε ή τουλάχιστον με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει γι’ αυτή τη δουλειά, οφείλει να προσπαθήσει να σπάσει το τέμπο, να μην επιχειρήσει ρισκαδόρικα πράγματα που ίσως να την φέρουν άμεσα εκτεθειμένη σε κάποια αντεπίθεση.

Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να κρατήσει, όσο αυτό είναι δυνατό, τη μπάλα στην κατοχή της. Σαν σχήμα, το 4-4-2 σε ρόμβο θα ήταν μεγάλο ρίσκο σε αυτό το ματς. Αν επιλέξει το 4-2-3-1, τουλάχιστον ας διασφαλίσει ότι οι ακραίοι του θα μπορούν να γυρνάνε και πίσω να βοηθήσουν, κάτι που βάση ταχύτητας μπορούν να κάνουν μόνο ο Σιαλμάς και ο Λεονάρντο.

Για το συγκεκριμένο ματς αν υπήρχαν τρία διαθέσιμα αμυντικά χαφ, το 4-3-1-2 θα ήταν το ιδανικό. Ακόμα όμως και αν υπολογίσει κανείς τον Κάλα για 3ο, δεν ξέρουμε αν ο Βάργκας μπορεί να βγάλει ολόκληρο το ματς. Λογικά πάμε σε 4-2-3-1 κι ο Θεός να βάλει το χέρι του.

YΓ: Ο «μηχανισμός στήριξης» του προπονητή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Έτσι, πλέον φτάσαμε στο επίπεδο να… πανηγυρίζουν ορισμένοι τις ήττες του ΠΑΟΚ για ν’ αναδείξουν ότι έφταιγε ο Μπόλονι -παρουσιάζοντας ασφαλώς την αλήθεια όπως θέλουν αυτοί. Το σχετικό βίντεο με τα highlights του αγώνα του Εργοτέλη με τον ΠΑΟΚ υπάρχει στο διαδίκτυο, οπότε μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν σε αυτό που είπε ο τεχνικός των Θεσσαλονικέων είχε δίκιο ή άδικο που τα έβαλε με τους επιθετικούς του.

Όσο για τον Σαλπιγγίδη, που είναι… δεινός σκόρερ, νομίζω πως και τα «κατορθώματα» του με την Εθνική στη Λετονία είναι πολύ πρόσφατα για να τα ξεχνούν κάποιοι. Άλλωστε, μιλάμε για έναν παίκτη που έχει… τακτική επαφή με τα δίχτυα. Βέβαια, το ότι έπαιζε ο ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες για 38 λεπτά είναι κάτι που επίσης δεν αναφέρεται, αφού δεν συμφέρει την σχετική προπαγάνδα…

ΥΓ1: Τουλάχιστον ο Μπόλονι είπε για τους επιθετικούς του την αλήθεια -μετά από ένα ματς στο οποίο έχασαν σημαντικές ευκαιρίες κι έχοντας παίξει κι έξι επίσημα παιχνίδια, ώστε να είναι σε θέση να βγάλει συμπέρασμα. Ο Μανόλο έχει φροντίσει να μειώσει τους μπροστινούς της ΑΕΚ, ζητώντας επιθετικό όλο τον τελευταίο μήνα των μεταγραφών πριν καν αρχίσουν τα επίσημα ματς.

Μένει να μας απαντήσουν αυτός και οι υποστηρικτές του, πόσο συχνά στα φιλικά αλλά και στα δύο επίσημα ματς που δώσαμε, έφτασε η μπάλα στην περιοχή για να κρίνουμε αν είναι ικανοί ή όχι οι επιθετικοί που διαθέτει το ρόστερ. Ξέχασα όμως. Το καλοκαίρι υπήρχε αισιοδοξία με το ίδιο ρόστερ, αλλά τώρα έχει πέσει πολλή… μαυρίλα!!!

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr