Οι μόνες προηγούμενες συναντήσεις των ομάδων ήταν στους «16» του Europa League 2021/22. Η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκαασπερίνι κέρδισε  τον πρώτο αγώνα με 3-2 εντός έδρας,  αλλά ο Γέρεμι Μπόγκα πέτυχε το μοναδικό γκολ μια εβδομάδα αργότερα στη Γερμανία. Ο Φρίμπονγκ και ο Βιρτζ έχασαν και οι δύο το δεύτερο σκέλος λόγω τραυματισμών.

Η απίστευτη Αταλάντα

«Η Αταλάντα είναι απίστευτη. Μπορούν να νικήσουν όποια ομάδα θέλουν. Το να παίζεις με την Αταλάντα είναι σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο.» Όταν τα λέει αυτά ο Πεπ Γκουαρντιόλα ποιος είναι αυτός που μπορεί να διαφωνήσει;

Η κορύφωση της σεζόν της Αταλάντα ήταν απίστευτη, οι παίκτες του Γκασπερίνι έπαιξαν με διαφορετικό ρυθμό από τους αντιπάλους τους στη Serie A , ενώ έλαμψαν στο Europa League, όπου οι επιθετικοί Τσαρλς Ντε Κατελάερε και Τανλούκα Σκαμάρκα έχουν φτάσει στην κορυφαία φόρμα στην πιο κρίσιμη στιγμή της σεζόν. Η Λεβερκούζεν είναι αήττητη αυτή τη σεζόν, αλλά αυτό θα είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία για τους πρωταθλητές Γερμανίας.

«Ο τελικός θα είναι ένα ιστορικό γεγονός. Για ομάδες σαν τη δική μας είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι καλός οιωνός για όλους. Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα για εμάς  γιορτάσαμε επίσης μετά τη Λίβερπουλ, μετά τη Σπόρτινγκ», είπε ο προπονητής της Αταλάντα Γκασπερίνι.

 

Η αήττητη Λεβερκούζεν

Βέβαια  εκείνοι που έχουν δει τη Λεβερκούζεν αυτή τη σεζόν θα δυσκολευτεί να πιστέψει ότι θα χάσει αυτό το παιχνίδι. Ο αριθμός των τερμάτων που πέτυχαν στις καθυστερήσεις είναι επίσης ένα μέτρο της ποιότητας που μπορεί να «καλέσει» η Λεβερκούζεν από τον πάγκο.

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στον τελικό. Θα παίξουμε δύο τελικούς σε μια εβδομάδα ως αποτέλεσμα. Δείξαμε εξαιρετικό χαρακτήρα στον ημιτελικό κόντρα στη Ρόμα. Κοίταξα τους παίκτες μου στο μετά και είδαμε ότι ήθελαν περισσότερα. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να κερδίσουμε τρεις τίτλους και οι παίκτες μου αξίζουν και τους τρεις τίτλους», τόνισε ο προπονητής της Λεβερκούζεν Τσάμπι Αλόνσο

Οι απουσίες

Ενώ ο  Τσάμπι Αλόνσο έχει μια πλήρη ομάδα στη διάθεσή του, η Αταλάντα θα έχει ελλείψεις βασικών, όπως ο μέσος Μαρτέν ντε Ρουν και ο αμυντικός Σέαντ Κολάσινατς, ενώ ο δεξιός μπακ Εμίλ Χολμ είναι αμφίβολος.

Η Λεβερκούζεν θα επιδιώξει να επαναλάβει την επιτυχία της στο Κύπελλο UEFA το 1988 και η νίκη της θα μπορούσε να της δώσει ένα σπάνιο «τρεμπλ» καθώς αντιμετωπίζει την -δεύτερης κατηγορίας- Καϊζερσλάουτερν στον τελικό του Κυπέλλου  (DFB-Pokal), με τον Αλόνσο να λέει ότι ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν «ιστορικό».

«Θα ήταν κάτι γραμμένο με χρυσά γράμματα, όχι μόνο στην ιστορία του συλλόγου μας, αλλά πιθανώς σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε. «Ελπίζω να μπορούμε».

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβατς (Ρουμανία)

Αταλάντα (Τζιαν Πιέτρο Γκασπερίνι): Μούσο-Τζιμσίτι,Χιεν,Κολάσινατς-Τζαπακόστα,Έντερσον, Πάσαλιτς, Ρουγκέρι-Κοοπμάινερς-Ντε Κατελαέρε,Σκαμάρκα

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Τσάμπι Αλόνσο): Κόβαρ-Ταπσόμπα,Τα,Ιντσάπιε-Φριμπόνγκ,Τσάκα, Άντριτς, Γκριμάλντο-Αντλί,Βουρτς-Σικ

Αταλάντα (Iταλία)

Κατάταξη συντελεστή UEFA: 21
Πώς προκρίθηκε: 5ος στην ιταλική Serie A
Φάση ομίλων: Νικητές 4ου ομίλου
Καλύτερη επίδοση Κυπέλλου UEFA/ Europa League: Προημιτελικοί (1990/91, 2021/22)
Παίκτης-κλειδί: Τέουν Κόοπμέινερς
Παίκτης για να παρακολουθήσει κάποιος: Τζιόρτζιο Σκαλβίνι
Η διαδρομή της με λίγες λέξεις: «Το να παίζεις με την Αταλάντα είναι σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο» - Πεπ Γκουαρδιόλα.
Φόρμα: ΝΗΝΝΝΙ (όλες οι διοργανώσεις)
Πιο πρόσφατο αποτέλεσμα: Λέτσε -Αταλάντα 0-2, 18/05, ιταλική Serie A

Λεβερκούζεν (Γερμανία)

Κατάταξη συντελεστή UEFA: 14
Πώς προκρίθηκε: 6η στη γερμανική Bundesliga
Φάση ομίλων: Νικήτρια 8ου ομίλου 
Καλύτερη επίδοση Κυπέλλου UEFA/Europa League: Νικητές (1987/88)
Παίκτης-κλειδί: Φλόριαν Βίρτζ
Παίκτης για να παρακολουθήσει κάποιος: Γέρεμι Φρίμπονγκ 
Η διαδρομή της με λίγες λέξεις: Πρώτος τίτλος στην Bundesliga και χωρίς ήττα, ακόμα αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις για 51 αγώνες.
Φόρμα: ΝΝΙΝΝΙΙ (όλες οι διοργανώσεις)
Πιο πρόσφατο αποτέλεσμα: Λεβερκούζεν- Άουγκσμπουργκ 2-1, 18/05, γερμανική Bundesliga