Για όλους και για όλα μίλησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, μία ημέρα πριν την αναμέτρηση με την Σάμροκ Ρόβερς για τα playoffs του Europa League, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «μαχητή...

Αναλυτικά όσα είπε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου:

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός ομάδας:Δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι μέσα του κάθε ποδοσφαιριστής, αλλά τι πιο όμορφο από το να βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση; Είχαμε ένα ματς το Σάββατο για το πρωτάθλημα, τώρα ξεκινάει μία πρόκληση στο Europa League, την Κυριακή έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι για το πρωτάθλημα. Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Αν κάποιος σκέφτεται διαφορετικά, σημαίνει ότι δεν έχει την ποιότητα να είναι μαζί μας, ουσιαστικά. Όταν μιλάμε για αυτοπεποίθηση, είναι κάτι που και οι ίδιοι οι παίκτες πρέπει να δημιουργήσουν στον εαυτό τους. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να δημιουργούμε και να μεγαλώνουμε αυτή την αυτοπεποίθηση και το κίνητρο μέσα στο γήπεδο. Μέσα στη σεζόν μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου η αυτοπεποίθηση δε θα βρίσκεται στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά είναι δουλειά και των ίδιων των παικτών να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση και να δείξουν ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι και μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα“.

Για το τι πρέπει να αλλάξει:Μπορεί να χρειαζόμαστε να χτίσουμε κάτι ή -αν θέλετε- να χτίσουμε ξανά τη δυναμική που έχουμε, γιατί αυτό είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς, από χρονιά σε χρονιά. Ειδικά όταν έρχονται παίκτες ανάμεσα σε παιχνίδια της Ευρώπης. Θα πρέπει να παλέψουμε πολύ και να υποφέρουμε σε αυτή τη λογική. Στόχος μας είναι η παρουσία στο Europa League. Πρέπει να παλέψουμε πρώτα με τους εαυτούς μας και μετά με τον αντίπαλο. Αυτή είναι η λογική μας. Να παλέψουμε πρώτα αύριο και μετά την επόμενη εβδομάδα στην Ιρλανδία“.

Για τον Κουλιεράκη και το αν τον ανησυχεί η πνευματική του κατάσταση μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του:Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από τη μεριά μου και δεν είναι κάτι που είχα σκεφτεί μέχρι τώρα. Ο Κουλιεράκης είναι εδώ και για μένα, αξίζει πράγματα παραπάνω από εμάς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι 100% εδώ“.

Για τη δική του λογική με φόντο τους νεαρούς παίκτες:Υπάρχουν δύο στρατηγικές. Τη μία στρατηγική, μπορείτε να τη δείτε γύρω μας όσον αφορά στις μεταγραφές και η δεύτερη, είναι το να χρησιμοποιείς νέους παίκτες. Αλλά υπάρχει διαφορά στο ποιους νέους χρησιμοποιείς. Υπάρχουν νέοι παίκτες με προσωπικότητα. Ο Κουλιεράκης ήταν ένας νεαρός παίκτης με προσωπικότητα, που έκανε τα λάθη του στην αρχή, αλλά είχε θέληση να μάθει από τα λάθη του και να εξελιχθεί. Ο Κωνσταντέλιας είναι μία άλλη περίπτωση, που κι αυτός είχε τη δική του προσωπικότητα, με ένα μυαλό που ενδεχομένως να μην ήταν τόσο απλό, γι΄αυτό και ήταν μία ιδιοφυΐα στο γήπεδο και μπορούσε να πάρει τις αποφάσεις του στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να “ενδιαφέρεται”. Έπρεπε να υποφέρουμε κι εμείς κι αυτός, επειδή η νοοτροπία που έχει για το ποδόσφαιρο, είναι διαφορετική γενικότερα, αλλά έχει κερδίσει το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί.

Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις καταστάσεις αυτές με άλλα πράγματα που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη στρατηγική της Ελλάδας, όπου τα ρόστερ και οι ομάδες δεν είναι έτοιμες στο σημείο που θα πάνε για πόλεμο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το δικό μας πρωτάθλημα με τη Γαλλία ή την Ιταλία, με ομάδες που παίζουν τέλη Αυγούστου για τα πρωταθλήματά τους και δεν έχουν προκριματικά.  Ακόμη κι αν χάσουν βαθμούς, έχουν το χρόνο να το καλύψουν αυτό. Τη σεζόν 2022/23 είχα πει ότι η δουλειά που γίνεται και τα λάθη που γίνονται θα φανούν την επόμενη χρονιά και ουσιαστικά μετά ήρθε το θαύμα. Γιατί αυτό ήταν. Εκείνη τη στιγμή δε θα τολμούσα ποτέ να μιλήσω για το πρωτάθλημα που κερδίσαμε την επόμενη σεζόν. Θα πρέπει να παλέψουμε για να πάμε στην αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή διοργάνωση και νομίζω πως έχω κερδίσει το δικαίωμα να μιλάω και να λέω την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση η δουλειά που έγινε από τη διοίκηση, τους παίκτες, από εμάς ήταν πολύ σημαντική, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε και ως προς τι, όσον αφορά στο πόσο έτοιμες είναι η ομάδες και την στρατηγική που ακολουθούν. Θα πρέπει να παλέψουμε πάρα πολύ. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό και μετά φέρνει τη νίκη. Δεν έχει σημασία αν ένας παίκτης είναι νέος, μικρός, μεγάλος ή κοντά στο… νεκροταφείο. Ό,τι και να γίνει, θα πρέπει να παλέψουμε“.

Για το πώς αισθάνεται ο ίδιος:Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ο Λουτσέσκου είναι ένας μαχητής αυτή τη στιγμή“.

Για τη συνέχεια και την πρόκριση:Πιστεύω ότι οι παίκτες θα πρέπει να είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός από τη Μάλμε, αλλά με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να πάρουν και αυτοπεποίθηση. Αντιμετωπίσαμε μία ομάδα που ήταν πιο έτοιμη από εμάς από πολλές απόψεις, αλλά μέχρι το 95′ είχαμε την πρόκριση στα χέρια μας, χωρίς να απειληθούμε ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Θα πρέπει να παλέψουμε και αυτό κάναμε και πέρυσι, αυτό συμβαίνει και με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε το θαύμα. Αυτό πρέπει να κάνουμε ξανά και το αν θα γίνει αύριο ή σε έναν ή δύο μήνες είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε κι αυτό που είμαστε. Θα πρέπει να προσαρμοστούν κι αυτοί και θα πρέπει να παλέψει ο καθένας με τον δικό του εαυτό και να πάρει το μέγιστο που μπορεί από αυτόν αυτή τη στιγμή”.