Με ήττα μπήκε ο Ολυμπιακός στη League Phase του Europa League, καθώς "λύγισε" από τη Λυόν στη Γαλλία με 2-0.

Οι Ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν για πρώτη φορά με τριάδα στην άμυνα και πλήρωσαν την έλλειψη ομοιογένειας, με τους Γάλλους να τους πιέζουν ασφυκτικά κατά διαστήματα και τελικά να δικαιώνονται, σκοράροντας δύο φορές με Τσερκί (65') και Μπενραχμά (71').

Πάντως, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φύγει με αποτέλεσμα από τη "Groupama Arena", αφού προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά κενά των Γάλλων και θα μπορούσε είτε να προηγηθεί στην τεράστια ευκαιρία του Γιάρεμτσουκ στο 50' είτε να ισοφαρίσει με την ασύλληπτη έμπνευση του Κωστούλα με ανάποδο ψαλίδι στο 70'. Στο 88' οι Πειραιώτες σκόραραν με αυτογκόλ του Τσαλέτα-Τσαρ, ωστόσο το τέρμα ακυρώθηκε για οριακό οφσάιντ μετά από παρέμβαση του VAR.

Επόμενη αποστολή για τον Ολυμπιακό στο Europa League είναι το εντός έδρας παιχνίδι με τη Μπράγκα στις 3 Οκτωβρίου.

Έτσι παρατάχθηκαν

Εξαιτίας των απουσιών, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι τον Ολυμπιακό με σύστημα 3-5-2. Ο Τζολάκης κάθισε κάτω από τα δοκάρια, με την τριάδα Κάρμο, Πιρόλα, Ρέτσου στο κέντρο της άμυνας, τον Ροντινέι σε ρόλο μπακ-χαφ στα δεξιά και τον Ορτέγκα στα αριστερά. Γκαρθία, Έσε και Τσικίνιο πήραν θέση στον άξονα, ενώ οι Ελ Κααμπί και Γιάρεμτσουκ αποτέλεσαν το επιθετικό δίδυμο.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Σαζ κατέβασε τη Λυόν με σχηματισμό 4-3-3. Τερματοφύλακας ήταν ο Περί, δίδυμο στόπερ οι Τσαλέτα-Τσαρ και Μάτα, δεξί μπακ ο Μέιτλαντ-Νάιλς και αριστερό ο Ταγλιαφίκο. Μάτιτς, Τολισό και Τσερκί κινήθηκαν στον άξονα, οι Νουαμά, Φοφανά στα άκρα της επίθεσης και ο Λακαζέτ στην κορυφή.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Λυόν μπήκε δυνατά στο γήπεδο θέλοντας να εκμεταλλευτεί την έδρα της αλλά και τον χρόνο προσαρμογής που θα χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για να συνηθίσει το νέο σχηματισμό του. Οι Γάλλοι πολιόρκησαν τα ερυθρόλευκα καρέ στο πρώτο πεντάλεπτο και απείλησαν για πρώτη φορά στο 3' με το δυνατό σουτ του Λακαζέτ να περνά άουτ.

Από τη συμπλήρωση 10 λεπτών και έπειτα ο Ολυμπιακός κατάφερε να ισορροπήσει το ματς. Η πρώτη του αξιοσημείωτο ευκαιρία έλαβε χώρα στο 21', όταν ο Ροντινέι βρήκε τον Τσικίνιο, αυτός γύρισε παράλληλα την μπάλα και ο Περί αναγκάστηκε να απομακρύνει δύσκολα στην περιοχή της Λυόν. Στο 26' ο Τζολάκης είπε "όχι" σε δυνατό σουτ του Λακαζέτ από πλάγια θέση κρατώντας το μηδέν για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στο 32' μετά από εντυπωσιακή ατομική ενέργεια και αριστερό σουτ του Ροντινέι, που αποκρούστηκε δύσκολα από τον Περί.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με νέα πολιορκία της Λυόν, αλλά ο Ολυμπιακό βγήκε αλώβητος. Στο 42' ο Φοφανά άνοιξε το κοντρόλ μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού και τον πρόλαβε τελευταία στιγμή πριν σουτάρει ο Ρέτσος, ενώ στο 44' ο Τζολάκης έδιωξε το πολύ δυνατό γύρισμα του Λακαζέτ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τρόπο που δεν βόλευε τον Ολυμπιακό, καθώς η Λυόν έδωσε πολύ γρήγορο ρυθμό στο ματς και άρχισε να πατά πολύ συχνά στην περιοχή των Πειραιωτών. Στο 48' το δοκάρι γλίτωσε τον Ολυμπιακό μετά από δυνατό σουτ του Λακαζέτ που άλλαξε πορεία στον Πιρόλα.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Ολυμπιακός λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ στο 50', καθώς ο Γκαρθία έκανε τρομερή κάθετη πάσα στον Ορτέγκα, αυτός γύρισε την μπάλα και, ο Γιάρεμτσουκ έκανε την προβολή από τη μικρή περιοχή και ο Ελ Κααμπί άθελά του έγινε... αμυντικός και έδιωξε την μπάλα πριν φτάσει στην εστία, αφού κόντραρε πάνω του!

Στο 60' ο Ελ Κααμπί δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα από το ύψος του πέναλτι μετά από σέντρα του Ροντινέι και στο 64' ο Τολισό νικήθηκε από τον Τζολάκη σε τετ α τετ.

Στο 65' οι Ερυθρόλευκοι λύγισαν από την πίεση και έμειναν πίσω στο σκορ. Ο Τσερκί έγινε αποδέκτης της μπάλας στη μεγάλη περιοχή, ελίχθηκε δίχως κανείς να μπορέσει να τον ανακόψει και με δυνατό σουτ από πλάγια θέση νίκησε τον Τζολάκη για το 1-0 της Λυόν. Στο 70' ο νεαρός Κωστούλας έφτασε κοντά στο γκολ... της ζωής του μα τρομερό ανάποδο ψαλίδι, που πέρασε λίγο άουτ. Αφού δεν ήρθε η ισοφάριση, μία αμυντική αδράνεια κόστισε στον Ολυμπιακό στο αμέσως επόμενο λεπτό. Η Λυόν βγήκε στην κόντρα, ο Ζαχά πέρασε στον Μπενραχμά, αυτός πλάσαρε με την μπάλα να βρίσκει λίγο στον Κάρμο και να μπερδεύει τον Τζολάκη καταλήγοντας στα δίχτυα του για το 2-0.

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να βρίσκει το... φιλί της ζωής στο 88', όταν ο Γουίλιαν έβγαλε τη σέντρα και ο Τσαλέτα-Τσαρ πέτυχε απίθανο αυτογκόλ με κεφαλιά. Ωστόσο, ο VAR παρενέβη και διαπίστωσε πως ο Γουίλιαν ξεκίνησε τη φάση από οριακή θέση οφσάιντ, ακυρώνοντας το γκολ και σβήνοντας ολοκληρωτικά τις όποιες ελπίδες των Ερυθρολεύκων να κυνηγήσουν την ισοφάριση.

Οι συνθέσεις:

ΛΥΟΝ (Πιέρ Σαζ): Περί, Μέιτλαντ-Νάιλς, Ομάρι, Τσαλέτα-Τσαρ, Ταλιαφίκο, Μάτιτς (67΄ Τέσμαν), Τολισό, Νουαμά, Σερκί (67΄ Μπενραχμά), Φοφανά (67΄ Ζαχά), Λακαζέτ (75΄ Μικαουτάτζε)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουϊς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ρέτσος (83΄Ντόι), Κάρμο, Πιρόλα (68΄ Στάμενιτς), Ροντινέι, Τσικίνιο (83΄ Φέλντε), Ντάνι Γκαρθία (68΄ Γουϊλιαν), Εσε, Ορτέγκα, Γιάρεμτσουκ (60΄ Κωστούλας), Ελ Κααμπί