Ο τελικός του 1973, λοιπόν, της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία “συγχωνεύθηκε” με το άλλοτε Kύπελλο UEFA το 2000, ήταν προγραμματισμένος να γίνει στο στάδιο Καυτατζόγλειο της Θεσσαλονίκης.
Η UEFA, κρατώντας την παράδοση που ήθελε το διαιτητή να είναι από τη χώρα που διεξάγεται ο τελικός, όρισε άρχοντα του αγώνα τον Έλληνα ρέφερι Χρήστο Μίχο, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας διαιτητής που έχει σφυρίξει τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μέχρι και σήμερα.
Η δύο φιναλίστ του Θεσμού ήταν η Μίλαν και η Λιντς.
Δυστυχώς, όμως, πρωταγωνιστής του τελικού έμελλε να είναι ο Έλληνας διαιτητή, ο οποίος με τις αποφάσεις του σφράγισε τη νίκη της Μίλαν.
Πρώτα έδωσε ανύπαρκτο φάουλ στους Ιταλούς, μόλις στο 4′, έξω από την περιοχή της Λιντς, από το οποίο προήλθε και το γκολ της Μίλαν. Ύστερα, αρνήθηκε πεισματικά να κατοχυρώσει 2 καθαρά πέναλτι υπέρ της Λιντς, ενώ, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άφησε και την αγγλική ομάδα με 10 παίχτες, όταν ο Χάντερ χτύπησε εν θερμώ τον Ριβιέρα της Μίλαν, μετά από βίαιο μαρκάρισμα του Ιταλού, στο οποίο δε δόθηκε ούτε φάουλ!
Τελικά ο αγώνας έληξε 1-0 υπέρ των Ιταλών, αλλά αυτό που έγινε στο στάδιο, δεν είχε προηγούμενο!
Όταν οι παίκτες της Μίλαν ξεκίνησαν να κάνουν τον “γύρο του θριάμβου”, οι Έλληνες οπαδοί αντέδρασαν με αποδοκιμασίες και αντικείμενα, έβριζαν τον (συμπατριώτη τους!) διαιτητή, ενώ φώναζαν “Σούπερ Λιντς” και ζητούσαν να βγει η αγγλική ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, οι Ροσονέρι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, ενώ τα Παγώνια επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο και αποθεώθηκαν από τον κόσμο σαν νικητές, κάνοντας κάτι σαν “γύρο του θριάμβου”!
Φυσικά, το τραγικό αυτό γεγονός δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητο από ον Τύπο της εποχής.
Έτσι, στην Ελλάδα τα ΜΜΕ μιλούσαν για ντροπή, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη έκαναν λόγο για διακωμώδηση του ποδοσφαίρου.
Τέλος, για να κατανοήσουμε πόσο βαθιά έχει χαραχτεί ο συγκεκριμένος τελικός στη συνείδηση των Άγγλων, ο ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κόρμπετ το 2009 προέβη σε ερώτηση προς το Μισέλ Πλατινί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο συγκεκριμένος τελικός, ενώ ζήτησε μέχρι και την αφαίρεση του τροπαίου από τη Μίλαν!
Φυσικά, δεν έγινε τίποτα. Γιατί μπορεί η UEFA να θεωρεί σημαντική προτεραιότητα την κάθαρση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως ο κανονισμός της ομοσπονδίας ορίζει πως, μετά το πέρας 10 ετών, παραγράφεται κάθε πειθαρχική παρέμβαση και έρευνα για δωροδοκία.
ΠΗΓΗ: angrybets.gr