Για μία ακόμα χρονιά, ο ορισμός του φετινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας έχει αποκτήσει χαρακτήρα… σίριαλ. Έχουμε φτάσει μέσα Μαΐου και ακόμα ο Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος, δεν γνωρίζει την τοποθεσία που θα παιχτεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού της χώρας. Ιδιαίτερα οι οπαδοί των δύο φιναλίστ, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι από τη μία κάθε λίγο και λιγάκι πληροφορούνται και μία διαφορετική έδρα για το παιχνίδι και από την άλλη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν το ματς θα γίνει με την παρουσία τους ή με περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων, το οποίο είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Και όμως, στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτή η εναλλαγή τοποθεσιών, έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό ταξίδι με το Magic Bus, ξεκινώντας από το Λονδίνο, όπως αναφέρει και το γνωστό τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1985 το συγκρότημα «ΤΡΥΠΕΣ», αλλά οι άλλοι σταθμοί δεν είναι το Άμστερνταμ ή το Βερολίνο.

Σας είχαμε αναφέρει άλλωστε σε εκτενές ρεπορτάζ, εδώ στο Sportdog, την πιθανότητα που υπήρχε, το παιχνίδι να διεξαχθεί στο ιστορικό «Σέλχαρστ Παρκ», στο Νότιο Νόργουντ του Λονδίνου, που είναι η έδρα της Κρίσταλ Πάλλας. Μάλιστα αν γινόταν εκεί, τα κέρδη θα ήταν σημαντικά, γύρω στα 2,5 εκατ.Ευρώ και η κάθε φιναλίστ θα έπαιρνε 700.000 Ευρώ έκαστος.

Η βρετανική πρωτεύουσα έπεφτε λίγο μακριά. Ίσως να ήταν και όνειρο θερινής νυκτός για κάποιους οπαδούς. Οπότε η επόμενη εναλλακτική λύση μας προσγείωσε στην ελληνική πραγματικότητα και δη αυτήν του Πανθεσσαλικού. Βλέπετε, η προκήρυξη του θεσμού φέτος, έδινε δύο επιλογές. Βόλος ή εξωτερικό.

Η ΕΠΟ όμως ήθελε να εξαντλήσει τα περιθώρια για τελικό εκτός συνόρων. Στις αρχές Απρίλιου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας προϊδέαζε με δηλώσεις του για το ενδεχόμενο της Λευκωσίας, στην Κύπρο. Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μεγαλονήσου πρότεινε η ίδια τη φιλοξενία του παιχνιδιού στην πρωτεύουσα της χώρας, το βόρειο κομμάτι της οποίας βρίσκεται παράνομα υπό τουρκική κατοχή από το 1974.

Η Κυπριακή Αστυνομία έβαζε όμως όρους για τη διεξαγωγή του αγώνα στο ΓΣΠ. Πρώτον ο αριθμός των οπαδών από τις δύο ομάδες θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, δηλαδή 1000 προσκλήσεις για κάθε ομάδα. Δεύτερον ζητούσαν οι οπαδοί να διανυκτερεύσουν σε ξεχωριστές πόλεις και τρίτον η διακίνηση των εισιτηρίων να γίνει μόνο σε κατόχους κάρτας φιλάθλου του ΚΟΑ. Στη συνέχεια οι Κύπριοι, ζητούσαν εγγυήσεις από την Ελλάδα και αφού μας έβαλαν φιτιλιές, στη συνέχεια μας είπαν, ότι δεν μπορεί να γίνει τελικός εκεί.

Έτσι επιστρέψαμε στην περίπτωση του Πανθεσσαλικού. Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είχε αντιρρήσεις και με τα δίκια του ο άνθρωπος. Σου λέει, δεν μπορώ να δώσω το γήπεδο σε ΑΕΚτζήδες και ΠΑΟΚτζήδες, οι οποίοι το 2017 μετέτρεψαν τον ίδιο χώρο σε… Βαγδάτη. Έτσι έβαλε προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που δεν ήθελε ο ΠΑΟΚ, που ήθελε κοντά τους οπαδούς του.

Και αφού ο Μπέος δεν έδινε το Πανθεσσαλικό, έπεσε στο τραπέζι η περίπτωση του ΟΑΚΑ, που είναι και το ασφαλέστερο γήπεδο στην Ελλάδα, για την παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ όμως είχε πάλι θέματα. Γιατί οι οπαδοί του, που τραγουδούν, ότι κάνουν χιλιόμετρα συνεχώς για πάρτη του, σε τέτοιες μαζικές μετακινήσεις, δεν βρίσκουν πούλμαν να τους μεταφέρουν. Οι λόγοι είναι προφανείς, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων φοβούνται μη μείνουν ξεκρέμαστοι και δεν πληρωθούν. Επίσης είναι διστακτικοί και εξαιτίας πιθανών ζημιών (από επεισόδια ή άλλους λόγους). Αυτοί που δέχονται να κατεβάσουν τους ΠΑΟΚτσήδες στην Αθήνα επιστρατεύουν σακαράκες και ο κόσμος μέχρι να φτάσει στο Κλεινόν Άστυ, αγανακτεί και κάνει μπάνιο στον ιδρώτα του, αφού πολλά οχήματα στερούνται κλιματισμού.

Μέγας μάγκας ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, ο ιδρυτής και εμβληματικός αρχηγός της Original, που είχε πάντα τους πουλματζήδες πληρωμένους και κάλυπτε όλα τα σπασμένα, με αποτέλεσμα να μην του χαλάνε χατίρι για εκδρομή, ακόμα και με προορισμό εμπόλεμη ζώνη (βλέπε Βελιγράδι το 1999).

Ο ΠΑΟΚ πρότεινε και Θεσσαλονίκη, να γίνει ο τελικός, αλλά κανένα γήπεδο δεν θεωρήθηκε κατάλληλο. Η εικόνα της χώρας φυσικά αμαυρώθηκε για μία ακόμα φορά, αφού δείχνει φυσιογνωμια κράτους ακατάλληλου για τη φιλοξενία ενός τελικού Κυπέλλου. Το ματς παρέμενε στον αέρα για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με τον Αχιλλέα Μπέο να τρολάρει όλο το ποδοσφαιρικό σύστημα. «Τους βλέπω να ταλαιπωρούνται, τους λυπάμαι και σκέπτομαι μήπως…» ανέφερε ο κατά γενική ομολογία καλύτερος Έλληνας δήμαρχος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση, εξαιτίας των κορυφαίων ποδοσφαιρικών του ατακών, ιδιαίτερα αυτές με τις οποίες έριχνε χυλόπιτες για τον τελικό.

Ακολούθως ο δήμαρχος Μυτιλήνης πήρε τη σκυτάλη και αυτοπροτάθηκε σαν ελεύθερος παίκτης που θέλει να πάρει μεταγραφή! Έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ και πρότεινε να γίνει ο τελικός στη χώρα της Λέσβου. Στο γήπεδο που έπαιζε η Καλλονή, όταν ήταν στη Super League δηλαδή. Ο Τάκης Μπαλτάκος πάντως δεν πρέπει να το πολυσυζήτησε το θέμα, κατήγγειλε πάντως τις προηγούμενες ημέρες, ότι υπάρχει μία προσπάθεια παρεμποδισμού του έργου της ΕΠΟ, προβάλλοντας τον φόβο των επεισοδίων.

Έπαιξαν έδρες ομάδων της Super League, όπως οι Ζωσιμάδες των Ιωαννίνων και η Λαμία. Τη Δευτέρα (7/5) φαβορί ήταν το Αγρίνιο, ενώ μια μέρα μετά απομακρυνθήκαμε από αυτήν την επιλογή και ξαναμπήκαμε στις ράγες της αναζήτησης γηπέδου εκτός Ελλάδας.

Νέα πόρτα από Κύπρο και στροφή στα Βαλκάνια

Η Κύπρος όμως μας έριξε νέα πόρτα και έτσι στραφήκαμε στα Βαλκάνια! Το πρώτο σενάριο που ακούστηκε ήταν το Βελιγράδι και η δεύτερη επιλογή της ΕΠΟ ήταν τα Τίρανα. Για να πούμε την πάσα αλήθεια, η σερβική πρωτεύουσα θα αποτελούσε δίκοπο μαχαίρι. Γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς της Παρτιζάν, η νέα γενιά των οποίων έχει ξεχάσει το ταξίδι του ’99 των φίλων της ΑΕΚ εν μέσω νατοϊκών βομβαρδισμών και δεν έχουν ξηγηθεί σωστά, που λέει ο λαός. Από την άλλη η αλβανική πρωτεύουσα, αφού δεν μπορούμε εμείς, ως Έλληνες, να διεξάγουμε έναν τελικό, θα μπορούσε να καταστεί μία καλή επιλογή. Εξάλλου έχει και νέο γήπεδο, το οποίο φιλοξένησε το 2022 τον πρώτο τελικό του νεοσύστατου Europa Conference League. Πάντως η Κωνσταντινούπολη, που ακούστηκε ως λύση στα μέσα Απριλίου, λόγω της καταγωγής των δύο ομάδων από την Πόλη, δεν προτιμήθηκε. Εκτός, ότι στην Τουρκία έχουν εκλογές (όπως στην Ελλάδα, γι'αυτό γίνεται τόσο μεγάλο ζήτημα η διεξαγωγή του τελικού), το κλίμα στη γειτονική χώρα μυρίζει μπαρούτι.

Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους, κάνοντας λόγο για πολιτικό πραξικόπημα από τους δυτικούς, ενώ ο αντίπαλός του, Κιλιντσντάρογλου, συμβούλεψε τον κόσμο, το βράδυ της 14ης Μαΐου να μη βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσει και να παραμείνει στα σπίτια του, γιατί το καθεστώς μπορεί να προκαλέσει προβοκάτσια, για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα…

Πάντως μέχρι τις 24 Μαΐου που είναι η ημερομηνία που ορίστηκε να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν αποκλείεται το Magic Bus του ελληνικού ποδοσφαίρου, να μας ταξιδέψει και σε άλλους προορισμούς, έστω και νοητά. Εξάλλου οι εκδρομές αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο των οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι έχουν στερηθεί εδώ και δεκαετίες τις μετακινήσεις. Διψούν για τέτοια ματς, αλλά ούτε οι ίδιοι, ούτε οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, για να ξαναγίνουν πραγματικότητα.

ΥΓ: Όταν αποφασίσουμε που θα παιχτεί ο τελικός, απαιτείται να προσκληθεί ο Γιάννης Αγγελάκας να τραγουδήσει το θρυλικό τραγούδι. Το ποδόσφαιρο προσφέρεται για ροκ καταστάσεις και οι οπαδοί ανεξαρτήτου ομάδας είναι… ταξιδιάρες ψυχές. Ο καλλιτέχνης μπορεί να είναι δηλωμένος οπαδός του ΠΑΟΚ, αλλά η φωνή του ενώνει σίγουρα όλο τον οπαδικό κόσμο.