Champions League: Ένα από τα παιχνίδια που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα των αναμετρήσεων της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League, δεν είναι άλλο από αυτό της Μπενφίκα με την Μπαρτσελόνα. Ο λόγος δεν είναι απλά η κακή κατάσταση των Καταλανών, σε αντίθεση με την σούπερ φόρμα των Αετών που μπορούν να κάνουν ένα ανοιχτό παιχνίδι, αλλά για την ιστορία που κρύβει πίσω του, ενώ δύο… μύθοι το ακολουθούν ακόμα και σήμερα…

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, στο 1960, το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν μια υπόθεση… αποκλειστική της Ρεάλ Μαδρίτης, μιας και από το 1955 μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή είχε κατακτήσει πέντε συνεχόμενες φορές τον τίτλο προκαλώντας πραγματικά τον… τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την σεζόν 60-61 εκτός από τη Βασίλισσα που ξεκινούσε σαν φαβορί δύο ομάδες είχαν σαν στόχο να φτάσουν αυτές στην κορυφή. Από την μια η Μπαρτσελόνα, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της περασμένης χρονιάς και έχοντας παίκτες σαν τον εμβληματικό τερματοφύλακα Ράμαλετς, τον Κούμπαλα, τον Σουάρες, τον Τσίμπορ, τον Κότσεσι και πολλούς άλλους ήξεραν πως μπορούν να αμφισβητήσουν τα… πρωτιά της μισητής αντιπάλου της.

Από την άλλη, μια ομάδα έκπληξη, η Μπενφίκα που υπό την καθοδήγηση του Ούγγρου Μπέλα Γκούντμαν, που το 1967 βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ενσάρκωνε κάτι νέο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Ούγγρος τεχνικός χρησιμοποιώντας ένα άκρως επιθετικό σύστημα 4-2-4 και έχοντας στις τάξεις του ποδοσφαιριστές όπως όπως τον Χοσέ Άγκουας, τον Μάριο Κλόλουμν, τον Ζοσέ Αουγκούστο ή αλλιώς τον Σαντάνα, ήθελαν να δείξουν πως μια νέα εποχή είχε ξεκινήσει.

Η μεγάλη έκπληξη θα γίνει στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, όταν η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Μπλαουγκράνα να καταφέρνουν να ρίξουν από τον… θρόνο της την Βασίλισσα. Οι Καταλανοί θα πάρουν 2-2 στην Μαδρίτη και θα ολοκληρώσουν το… σοκ στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, νικώντας με 2-1 στο Καμπ Νόου αποκλείοντας με συνολικό σκορ 4-3 την πέντε συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια. Από την άλλη η Μπενφίκα στον ίδιο γύρο θα προκριθεί επί της Ούιπεστ με 7-4.

Οι Πορτογάλοι θα περάσουν κατά σειρά τα εμπόδια των Άαρχους (7-2) και Ραπίντ Βιέννης (4-1) για να φτάσουν στον μεγάλο τελικό της Βέρνης. Με την σειρά τους οι Μπαλουγκράνα θα προκριθούν αρχικά επί της πρωταθλήτριας Τσεχοσλοβακίας Σπάρτακ Χράντετς με 5-1 συνολικό σκορ, ενώ στα ημιτελικά σε μια απίστευτη τιτανομαχία θα περάσουν το Αμβούργο μετά από αγώνα μπαράζ, οι δύο πρώτοι αγώνες είχαν έρθει 1-0, 1-2 και δεν ίσχυε το εκτός έδρας γκολ, κερδίζοντας με 1-0.

Ο μεγάλος τελικός του Wankdorf Stadium ήταν προγραμματισμένος για τις 31 Μαΐου 1961, με τους Μπλαουγκράνα να είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι από στην Μπενφίκα. Και μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως τα πάντα τελείωναν όταν στο 20' ο Κόστιτς έδινε το προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα…. Και από εκείνο το σημείο ξεκινάει κάτι… μεταφυσικό! Ο τερματοφύλακας των Καταλανών, ήρωας μέχρι εκείνο το σημείο, Ράμαλετς κάνει ένα τεράστιο λάθος δίνοντας το δικαίωμα στο Άγκουας να ισοφαρίσει δέκα λεπτά μετά. Πριν καλά καλά προλάβουν να καταλάβουν τι συνέβη ο παίκτης των Μπλαουγκράνα Γκενσάνα θα προσπαθήσει να γυρίσει την μπάλα με κεφαλιά στον τερματοφύλακά του, όμως ο Ράμαλετς, θαμπωμένος από τον ήλιο, θα την αφήσει να περάσει και στο 32' η Μπενφίκα θα πάρει το προβάδισμα με 2-1.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Κολούνα θα κάνει το 3-1 στο 55' προκαλώντας σοκ στους πάντες. Από εκείνο το σημείο και μετά οι παίκτες της Μπαρτσελόνα θα είναι καταιγιστικοί… Θα κλείσουν τους Πορτογάλους στα καρέ τους και θα χάνουν την μια ευκαιρία μετά την άλλη… Τέσσερις φορές οι προσπάθειές τους θα σταματήσουν στο δοκάρι και παρά την μείωση του σκορ στο 75' με τον Τσίμπορ το τελικό σφύριγμα θα δώσει στην Μπενφίκα το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους και θα είναι τελικά αυτοί που θα πάρουν τα σκήπτρα από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο τελικός αυτός εκτός από την τεράστια επιτυχία των Αετών και του εκπληκτικού ποδοσφαίρου που έπαιζαν άφησαν κάτι ακόμα στο άθλημα. Μετά το τέλος της διοργάνωσης, η UEFA προχώρησε σε μια τεράστια αλλαγή που μας ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τα τετράγωνα μέχρι τότε δοκάρια του τέρματος, με κυλινδρικά. Η αιτία ήταν ότι στην πρώτη περίπτωση όταν η μπάλα χτυπούσε στο δοκάρι δεν μπορούσε να γυρίσει με δύναμη πίσω, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τον τερματοφύλακα, ενώ πλέον τα κυλινδρικά θα βοηθούν τους επιθετικούς να απειλήσουν μετά από… ριμπάουντ ανταμείβοντας με αυτόν τον τρόπο το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο δεύτερος… μύθος δεν έχει να κάνει τόσο με το άθλημα αλλά μια… κατάρα που ακολουθεί ακόμα και σήμερα τους Αετούς της Λισαβόνας. Η επόμενη σεζόν θα βρει την Μπενφίκα και πάλι να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, σε Ευρώπη και Πορτογαλία, μιας και έχει στο ρόστερ της πλέον και τον Εουσέμπιο και θα φτάσει ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Άμστερνταμ. Εκεί θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου παρά το γεγονός ότι θα προηγηθεί, θα δει τους Αετούς να τους διαλύουν με 5-3 και να κατακτούν τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Πλέον η Μπενφίκα ήταν και με την… βούλα η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και ο Μπέλα Γκούτμαν το ήξερε καλά. Ο Ούγγρος τεχνικός ξεκινάει διαπραγματεύσεις με την διοίκηση των Πορτογάλων για να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ζητώντας όμως μεγάλη αύξηση στις αποδοχές του, θεωρώντας τον εαυτό του τον καλύτερο προπονητή του κόσμου.

Η διοίκηση της Μπενφικά θα αρνηθεί και ο Γκούντμαν θα αποχωρήσει από την Λισαβόνα μέσα σε ένα πολύ άσχημο κλίμα. Αποχωρώντας ο έμπειρος προπονητής θα πει "Τα επόμενα 100 χρόνια η Μπενφίκα, να μην κατακτήσει ξανά Ευρωπαϊκό τίτλο", κάτι που κανείς δεν θα δώσει εκείνη την στιγμή σημασία, όμως αργότερα τόσο οι φίλοι όσο και οι άνθρωποι των Αετών θα καταλάβουν πως είχαν να κάνουν με μια… κατάρα. Από την στιγμή εκείνη οι Πορτογάλοι θα φτάσουν τρεις φορές σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το '63, το '65 και το '68, όμως θα χάσουν ισάριθμες φορές από Μίλαν, Ίντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσει ένας τελικός το '83, για το Κύπελλο UEFA, όπου και πάλι οι Πορτογάλοι θα φύγουν ηττημένοι από την Αντέρλεχτ (0-1,1-1) ενώ ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα στο φινάλε του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το '88, όταν θα χάσουν στα πέναλτι με 6-5 από την Αϊντχόφεν (κ.α. 0-0). Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε το 1990, όταν στην ίδια διοργάνωση θα χάσουν με 1-0 από την Μίλαν, αλλά ούτε στους συνεχόμενους τελικούς του 2013 και 20114 για το Europa League, όταν η Μπενφίκα θα χάσει από Τσέλσι (1-2) και Σεβίλλη στα πέναλτι με 4-2 (κ.α. 0-0).

Για να καταλάβουμε πόσο πιστεύουν στην… κατάρα οι Πορτογάλοι αξίζει να πούμε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Μίλαν το 1990 γίνεται στην Βιέννη, μέρος που υπάρχει ο τάφος του Μπέλα Γκούντμαν που είχε φύγει από τη ζωή το 1981. Οι άνθρωποι της διοίκησης των Αετών αποφασίζουν να λύσουν την… κατάρα και στέλνουν τον Εουσέμπιο να αφήσει λουλούδια στον τάφο του προπονητή τους και να του ζητήσει να άρει τα… μάγια από την ομάδα, ενώ το ίδιο κάνουν και χιλιάδες οπαδοί της ομάδας που πάνε στην Αυστρία για τον τελικό. Τελικά όλα ήταν μάταια και οι πάντες στην Μπενφίκα ξέρουν πως θα πρέπει να περιμένουν ακόμα 41 χρόνια για να δουν τους Αετούς ξανά στην κορυφή της Ευρώπης…