Ο Τσάβι είναι από τους προπονητές που δεν φοβάται να πετάξει στη... φωτιά ανήλικους παίκτες των Καταλανών και μέχρι στιγμής του έχουν βγει. Ο Λαμίν Γιαμάλ, ο Φερμίν, ο Μαρκ Γκίου και ο επόμενος, ποιος; Λογικά, ο Μαρκ Μπερνάλ. Γεννήθηκαν μεταξύ 2006 και 2007, αλλά έχουν μια τόλμη που κάνει τη διαφορά.

Άλλωστε, ο Ισπανός τεχνικός ήταν ξεκάθαρος πως τα πολλά υποσχόμενα παιδιά που προέρχονται από την Ακαδημία, ακόμη και από την ομάδα U19, είναι έτοιμα να επηρεάσουν την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Έτοιμος για την πρώτη ομάδα

Το τελευταίο διάστημα η άνοδος στην πρώτη ομάδα είναι κάτι σύνηθες. Είναι ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα. Πολλοί παίκτες της La Masia αγωνίζονται σε κατηγορίες πολύ πάνω από την ηλικία τους και ήδη υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που πηγαίνουν απευθείας από την U19 στην πρώτη ομάδα. Ο 16χρονος Μαρκ Μπερνάλ αναπτύσσεται πάρα πολύ υπό τις οδηγίες του Ράφα Μάρκες στην ομάδα Β και είναι έτοιμος να ανέβει στην πρώτη ομάδα.

Έγραψε ιστορία

Την περασμένη αγωνιστική έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της 1ºRFEF (ισπανική τρίτη κατηγορία) και μόλις στα 16 του (16 ετών, 4 μηνών και 26 ημερών) έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία αυτή τη σεζόν. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις για τις δυνατότητές του, μετά τις εμφανίσεις του στα τελευταία παιχνίδια.

Με τον τρόπο που κινείται, μπορεί να μοιάζει με παίκτη που του λείπει η φινέτσα, σαν να προσαρμόζεται ακόμα σε ένα ενήλικο σώμα. Θυμηθείτε το όνομά του, επειδή θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Ο γεννημένος το 2007 είναι άλλο ένα από τα μεγάλα ταλέντα των μπλαουγκράνα. Ο Τσάβι τον παρακολουθεί στενά, αλλά και το προπονητικό του επιτελείο με σκοπό ένα πιθανό ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Ψηλός και χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια

Ο Μαρκ Μπερνάλ πήγε στη La Masía όταν ήταν μόλις 6 ετών και ξεχώριζε για το αριστερό του πόδι και το μέγεθός του (έχει ύψος 1,88μ.). Τράβηξε την προσοχή των σκάουτερ σε ένα τουρνουά όταν έπαιζε με νεότερους από αυτόν στη Μανρέσα, σημειώνοντας χατ τρικ στον τελικό εναντίον της Εσπανιόλ. Από εκεί και πέρα, μια μετέωρη καριέρα ως μπλαουγκράνα τον οδήγησε να χτυπήσει το καμπανάκι για την πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών. 

Είναι ένας μέσος με αμυντικό και αριστεροπόδαρο προφίλ , αν και ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τέλεια και τα δύο πόδια.