Facebook Pixel Αϊτόρ Θαμπαλέτα: Ο «Άλκης Καμπανός» της Σοσιεδάδ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-18 13:07:00

Ο "Άλκης Καμπανός" της Σοσιεδάδ: Η "οργανωμένη" εκδίκηση και η δολοφονία με μαχαίρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ τίμησε τη μνήμη του φιλάθλου της, Αϊτόρ Θαμπαλέτα, στην αναμέτρηση της 17ης αγωνιστικής της LaLiga, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 25 χρόνια από οπαδό της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1998, ένας φίλαθλος των Βάσκων μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην καρδιά σε ηλικία 28 ετών, στη Μαδρίτη, κοντά στην περιοχή του σταδίου «Βιθέντε Καλντερόν». Οι Μαδριλένοι πάντα είχαν κόντρα με τους Βάσκους και η αναμέτρηση της Ατλέτικο με τη Σοσιεδάδ ήταν η αφορμή για να κάνουν κακό.

Η συμβουλή του αστυνομικού τους έστειλε στους ultras

Ο Αϊτόρ είχε πάει με πούλμαν στη πρωτεύουσα της Ισπανίας και λίγο πριν από τη θανατηφόρα επίθεση, είχε ήδη δεχτεί επίθεση μαζί με την κοπέλα του στο Bar Αλέγκρε, ένα μέρος κοντά στη βόρεια καμπύλη του γηπέδου που τους σύστησε ένας δημοτικός αστυνομικός. Οι Βάσκοι είχαν ρωτήσει που μπορούν να πιουν κάτι πριν πάνε να δουν τον αγώνα και ο αστυνομικός τους έστειλε σε ένα μαγαζί που κοντά σύχναζαν οι ultras της Ατλέτικο. 

Μια αντιπαράθεση δεν άργησε να έρθει στο μπαρ και έληξε με μια γροθιά στον Αϊτόρ που έκανε το καπέλο που φορούσε να πέσει στο πάτωμα. Η κοπέλα του, Βερόνικα, του ζήτησε να φύγει και να ξεχάσει το περιστατικό, αλλά δεν ήταν δυνατό.

Προστάτεψε ένα παιδάκι και μετά μαχαιρώθηκε στην καρδιά

Μετά την έξοδο από το μπαρ, πολλά άτομα κατέβηκαν από ένα αυτοκίνητο έτοιμοι για τα πάντα. Οι φίλοι του Αϊτόρ Θαμπαλέτα έτρεξαν, αλλά αυτός καθυστέρησε για να βοηθήσει μια μητέρα που ήταν με τον μικρό γιο της (6 ετών). Κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά οι ultras περικύκλωσαν τον Αϊτόρ και ο Ρικάρντο Γκουέρα τον μαχαίρωσε θανάσιμα με μια λεπίδα μαχαιριού 9 εκατοστών, όταν ήταν στην αγκαλιά της κοπέλας του. Ο 28χρονος πέθανε στις 3 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο.

Η «οργανωμένη» εκδίκηση

Η επίθεση των οπαδών της Ατλέτικο ήταν για εκδίκηση γιατί μέσα στη χρονιά είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες από οπαδούς της Σοσιεδάδ σε ένα ματς για το Κύπελλο. Ο θάνατος του Θαμπαλέτα ήταν η τελική πράξη ενός κυνηγιού που οργανώθηκε εκείνη τη μοιραία 8η Δεκεμβρίου. 

Ο δράστης καταδικάστηκε 17 χρόνια φυλάκιση και να δώσει 30 εκατομμύρια πεσέτες ως αποζημίωση, 20 για τους γονείς και 10 για την σύντροφο του Αϊτόρ, αλλά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ. Μάλιστα, ο δολοφόνος που είχε βεβαρημένο παρελθόν όταν άκουσε την ποινή του έδειχνε με περηφάνια τις χειροπέδες του.

Ο φασίστας Ρικάρντο Γκουέρα αποφυλακίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 αφού εξέτισε πολλές ποινές και επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος.

«Μη φοράς τη φανέλα της ομάδας γιατί μπορεί κάτι να συμβεί»

Μπορεί να πέρασαν 25 χρόνια, αλλά κανείς στο Σαν Σεμπαστιάν δεν έχει ξεχάσει τον Aitor Zabaleta και δεν πρόκειται να σβήσει από τη μνήμη των οπαδών των Βάσκων. Μάλιστα, υπάρχει μνημείο έξω από τη θύρα 14 του «Reale Arena». Στο παιχνίδι με τη Μπέτις, οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Σοσιεδάδ βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας μια φανέλα με το όνομα και τον αριθμό του Αϊτόρ Θαμπαλέτα.

Επίσης, ο προπονητής της Ρεάλ, ο Ιμανόλ μίλησε για τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ισπανία, λέγοντας: «Πολλοί από εμάς έχουμε παιδιά και τι μπορεί να σημαίνει αν το παιδί σας πάει να παρακολουθήσει τον αγώνα της Ρεάλ και δεν επιστρέψει. Πόσο υποφέρει αυτή η οικογένεια κάθε φορά που παίζει η Ρεάλ. Σίγουρα κάθε φορά που παίζει η Ρεάλ Σοσιεδάδ θυμάται τον Αϊτόρ. Υπήρξαν αρκετοί αγώνες στους οποίους έχω πει στον γιο μου: "Μη φοράς τη φανέλα της Ρεάλ γιατί μπορεί κάτι να συμβεί". Και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό», ανέφερε ο Βάσκος τεχνικός

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags