Αντρές Ινιέστα: Ο Αντρές Ινιέστα ανακοίνωσε χθες (7/10), όπως είχε προγραμματίσει μέσω των social media- ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 40 ετών, μετά από μια λαμπερή καριέρα γεμάτη τρόπαια που διήρκεσε 24 χρόνια. «Το παιχνίδι συνεχίζεται», αποκάλεσε το βίντεο ανακοίνωσής του, που δημοσιεύτηκε σήμερα (7/10) όπως είχε προγραμματιστεί στο Instagram. 

Ο Αντρές Ινιέστα
AP

Σήμερα (8/10), σε συνέντευξη Τύπου ένας δακρυσμένος Ινιέστα, είπε: 

«Παρακαλώ επιτρέψτε μου να είμαι λίγο συναισθηματικός σήμερα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα. Δεν το φανταζόμουν ποτέ. Ναι, όλα αυτά τα δάκρυα που χύσαμε αυτές τις μέρες είναι δάκρυα συγκίνησης, περηφάνιας. Δεν είναι δάκρυα λύπης. Είναι τα δάκρυα αυτού του αγοριού από μια μικρή πόλη όπως η Φουενταλμπίγια, που είχε το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής και το πέτυχε μετά από πολύ σκληρή δουλειά, θυσίες και πάντα προσπαθώντας να μην τα παρατήσω ποτέ, βασικές αξίες στη ζωή μου. Νιώθω πολύ περήφανος για αυτό το μονοπάτι, με όλους τους ανθρώπους που με έχουν συνοδεύσει».

Ο  Ινιέστα έκανε 131 εμφανίσεις για την Ισπανία, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 για να κερδίσει η χώρα του την Ολλανδία καθώς σήκωσε τον παγκόσμιο τίτλο για πρώτη φορά.

Διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ισπανίας του 2008 για να ξεπεράσει μια «ξηρασία» από τρόπαια 44 ετών και αναδείχθηκε παίκτης του τουρνουά όταν υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο το 2012,Γεννημένος στο μικροσκοπικό χωριό Φουαντεαλμπίγια, λιγότερο από μία ώρα οδικώς νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Μαδρίτη, ο Ινιέστα εντάχθηκε στην ακαδημία νέων της Μπαρτσελόνα «La Masia» σε ηλικία 12 ετών και έκανε 674 εμφανίσεις για την ισπανική ομάδα,  ενώ ήταν αρχηγός για τρεις σεζόν.

Έναν χρόνο πριν γίνει ο τελικός ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, ο Ινιέστα έκανε τα μαγικά του σε έναν ημιτελικό Champions League εναντίον της Τσέλσι.Το σουτ του στις καθυστερήσεις εξασφάλισε στην Μπαρτσελόνα τον τελικό, όπου στη συνέχεια ήρθε ο πρώτος θρίαμβος του Πεπ Γκουαρντιόλα στο Champions League ως προπονητής.

Ο Ινιέστα κέρδισε εννέα τίτλους LaLiga με την Μπαρτσελόνα, τέσσερις τίτλους Champions League, έξι Κύπελλα Ισπανίας, δύο Σούπερ Καπ UEFA και τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων της FIFA, πολλά από αυτά μαζί με τον Τσάβι.

«Ένας από τους πιο μαγικούς συμπαίκτες και έναν από αυτούς που μου άρεσε περισσότερο να παίζουμε μαζί, ο Αντρές Ινιέστα, η μπάλα θα σου λείψει και σε εμάς το ίδιο! Σου εύχομαι τα καλύτερα, είσαι φαινόμενο», ο πρώην συμπαίκτης της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι. έγραψε στα social media.

Δεύτερος στη «Χρυσή Μπάλα» του 2010 πίσω από τον Μέσι, ο Ινιέστα μετά τις υπέροχες περιόδους του με την Ισπανία και την Μπαρτσελόνα το 2018 και μετακόμισε στην Ιαπωνία για να παίξει στη Βίσελ Κόμπε.

Ο Αντρές Ινιέστα
AP