Ρεάλ Μαδρίτης: Η Ρεάλ Μαδρίτης καταδίκασε σήμερα (27/10) την ρατσιστική συμπεριφορά αρκετών από τους οπαδούς της, εναντίον των παικτών της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ και Αλεχάντρο Μπαλντέ, κατά την διάρκεια του Clasico στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, που έληξε με θριαμβευτική νίκη 4-0 των Καταλανών.

Παίκτες της Μπαρτσελόνα
AP

«Η Ρεάλ Μαδρίτης καταδικάζει σθεναρά κάθε είδους ρατσιστική, ξενοφοβική ή βίαιη συμπεριφορά στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό και λυπάται βαθύτατα για τις προσβολές που παρατηρήθηκαν εχθές το βράδυ από κάποιους οπαδούς σε μια από τις γωνιές του γηπέδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάρτηση των Μαδριλένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρωταθλητές Ισπανίας, διαβεβαίωσαν παράλληλα, ότι «άνοιξαν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών αυτών των αποτρόπαιων και απεχθών προσβολών, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα πειθαρχικά και νομικά μέτρα».

Η Ισπανική Football League, που επίσης καταδίκασε τις «ρατσιστικές προσβολές και χειρονομίες που δέχθηκαν οι Καταλανοί παίκτες», ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία και επαναλαμβάνει την δέσμευσή της για «εξάλειψη κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς εντός και εκτός των γηπέδων».

Σημειώνεται, ότι παρά τα μέτρα που έλαβε η La Liga και τις ολοένα και πιο αυστηρές κυρώσεις από συλλόγους και Αρχές, το ισπανικό ποδόσφαιρο εξακολουθεί να μην μπορεί να απαλλαγεί από τον ρατσισμό στα γήπεδά του.

Οντας το πρόσωπο στον αγώνα κατά του ρατσισμού, ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, ήταν ο πιο συχνός στόχος από την άφιξή του στην Ισπανία το 2018, αλλά μόνο μερικά από αυτά τα περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα, να επιβληθούν κυρώσεις.

Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερα άτομα που συμμετείχαν σε ρατσιστική επίθεση εναντίον του Βραζιλιάνου διεθνή πριν από το ντέρμπι της Μαδρίτης μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο στις 29 Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν για υποκίνηση μίσους, αφού κάλεσαν τους οπαδούς του Colchoneros να έλθουν στον αγώνα με μάσκες για να μπορούν να τον προσβάλλουν χωρίς να είναι εφικτή η αναγνώριση τους.

Τον Ιούνιο του 2023, τέσσερις οπαδοί της Ultra Atlético, κατηγορούμενοι ότι κρέμασαν μία κούκλα που έμοιαζε με τον Βινίσιους Τζούνιορ από μια γέφυρα στην ισπανική πρωτεύουσα, αποκλείσθηκαν από τις ισπανικές Αρχές από τα γήπεδα για δύο χρόνια, ενώ η ποινική δίωξη που κινήθηκε εναντίον τους, συνεχίζεται.

Στις 26 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ένας οπαδός της Μαγιόρκα καταδικάσθηκε σε 12 μήνες φυλάκιση και τρία χρόνια αποκλεισμό από τα γήπεδα για ρατσιστικές προσβολές που στόχευαν τον αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς και τον πρώην παίκτη της Βιγιαρεάλ, Σαμουέλ Τσουκβουέζε.

Αυτή ήταν η τρίτη ποινική καταδίκη που εκδόθηκε τους τελευταίους μήνες για ρατσιστικές προσβολές εναντίον παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένου του «Βίνι».

Στις 10 Ιουνίου, τρεις οπαδοί της Βαλένθια καταδικάσθηκαν σε οκτώ μήνες φυλάκιση για ρατσιστικές προσβολές στο γήπεδο της ομάδας τους τον Μάιο του 2023, στοχεύοντας επίσης τον Βραζιλιάνο επιθετικό.