Ύστερα από 13χρόνια στο τιμόνι της ομάδας, αλλά και περισσότερα από 10δις ευρώ πεταμένα στα σκουπίδια, ο Εμίρης του Κατάρ, Αλ Κελαϊφί επιτέλους συνειδητοποίησε ότι μία ομάδα δεν χτίζεται πάνω σε εύθραυστες ντίβες, αλλά σε εργατικούς και ταπεινούς παίκτες. Στην αρχή ήταν διστακτικός, έως κάθετος, μετά όμως κάθισε και άκουσε τα επιχειρήματα του Λουϊς Ενρίκε και κατάλαβε ότι το είχε παρακάνει.

 

 «Τις ντίβες δεν πρέπει να τις κακομαθαίνεις με βουνά από χρήματα, αλλά να τις εκπαιδεύεις, υπομονετικά με μπαστούνι και καρότο» του είχε ξεκαθαρίσει ο Ισπανός προπονητής, ένας από τους ελάχιστους που, τεκμηριώνοντας το πιστεύω του δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα ούτε ν’ αφήνει στον πάγκο ολόκληρο Μέσι, επί εποχών Μπαρτσελόνα, ούτε και πέρυσι τον Εμπαπέ. Τον τελευταίο (και πλέον αχάριστο), μετά τους Μέσι και Νεϊμάρ των «Τριών Τενόρων» που πριν φύγει για τη Μαδρίτη πρόλαβε να καταθέσει και νέα αγωγή στον Εμίρη απαιτώντας του αναδρομικά 55εκ. ευρώ.

 Μετά, λοιπόν τους διαφόρους Ροναλντίνιο, Λεονάρντο, Μπέκαμ, Ιμπραχίμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Καβάνι, Παστόρε, Μπουφόν, Ντι Μαρία ή τους «Τρεις Τενόρους» η Παρί είχε ανάγκη από μία καθολική αλλαγή σελίδας. Από μία νέα «Γαλλική Επανάσταση» για να μπορέσει ν’ αποβάλλει το ό,τιδήποτε σάπιο και να ξαναχτίσει το μέλλον της πάνω σε περισσότερο υγιή και σταθερά θεμέλια.  Τώρα, εάν θα το καταφέρει ή όχι θα το αποδείξει μόνο η Ιστορία. 

 Η αλήθεια είναι, πως οι οπαδοί της παραμένουν ακόμη σκεπτικοί, απαισιόδοξοι και κυρίως διχασμένοι. Οι μισοί πιστεύουν ότι οι Ντεμπελέ, Κόλο Μουάνι, Μπαρκολά, Ζαϊρέ- Εμερί, Πάτσο, Νέβες, Ντουέ, Ασένσιο ή Κανγκ- Ιν δεν έχουν ούτε το πρεστίζ, ούτε και το ταλέντο των προκατόχων τους. Ενώ οι άλλοι μισοί, απλά υπενθυμίζουν στους… υπόλοιπους μισούς ότι στα τελευταία 13 χρόνια τα λεγόμενα «μεγάλα αστέρια» κατάφεραν να κατακτήσουν μόνο 10 πρωταθλήματα και άλλα τόσα Σούπερ-Καπ Γαλλίας, 10 Κύπελλα και 7 Λιγκ- Καπ. Αποτυγχάνοντας, παταγωδώς (μ’ έναν χαμένο τελικό και δύο ημιτελικούς σε 5 χρόνια) στο κυνήγι του Champions League, το μοναδικό όνειρο για το οποίο ο Εμίρης είχε ξεσαλώσει στις μεταγραφικές περιόδους.

 

 Είναι ακόμη πολύ νωρίς για τις όποιες προβλέψεις ή εκτιμήσεις, αλλά το βέβαιο είναι πως η νέα Παρί Σεν Ζερμέν έχει ήδη μπει μ’ έναν εκρηκτικό τρόπο στο φετινό πρωτάθλημα: με 2 στις 2 νίκες (1-4 τη Λε Χαβρ, 6-0 τη Μονπελιέ), με 10-1 γκολ που την εκτόξευσαν στην κορυφή, μαζί με τις Λιλ, Μονακό, Λανς οι οποίες, μαζί με τη Ναντ δεν έχουν ακόμη δεχτεί γκολ. Και όταν μία ομάδα έχει τέτοιο ξεκίνημα, ε, δεν πειράζει που δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλα, αλλά και αχάριστα ονόματα.