Ούτε ο θρυλικός Ρόμπαξ στις περιπέτειες του Μίκι Μάους δεν έτρωγε τα καπέλα του με τόση μανία σαν αυτή με την οποία... τρωγόμαστε όλοι μας με τα ρούχα μας, όποτε συζητάμε στα καφενεία και τα γραφεία για τον Μανιάτη, τον Σαλπιγγίδη ή τον Μανωλά;

Εισπράττω εδώ και μέρες μια γενική μουρμούρα για την εικόνα της Εθνικής μας στα φιλικά προετοιμασίας εν όψει του εναρκτήριου αγώνα με την Κολομβία. «Θα μπορούσαν να κυκλοφορούν και σε μορφή... ηρεμιστικού χαπιού» λέει ο ένας, «με Κατσουράνη δεν πάμε πουθενά» πετάει ο άλλος τη δική του εξυπνάδα.

Συγχωρέστε με, αλλά αν εμείς μεμψιμοιρούμε με το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τι να πουν οι δόλιοι οι Αγγλοι που βλέπουν τα «λιοντάρια» τους να θυμίζουν τα... λιονταράκια του κυρ-Ηλία; (έτσι για να θυμηθούμε και τις τηλεοπτικές μέρες της δεκαετίας του '80, όταν η Εθνική μας απουσίαζε παραδοσιακά από τη μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου)...

Τι να πουν και οι οικοδεσπότες Βραζιλιάνοι που είδαν τον Νεϊμάρ και την παρέα του να σέρνονται στην πρόβα τζενεράλε με τους Σέρβους και να υποχρεώνουν τους συμπατριώτες τους να τους σφυρίζουν από το ημίωρο του αγώνα;

Με την άμμο στην κλεψύδρα να λιγοστεύει, οφείλουμε αν μη τι άλλο να παραδεχτούμε ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον βαθμό ετοιμότητας, η εθνική μας ομάδα συγκαταλέγεται στις φιναλίστ που δείχνουν ικανές να εκπληρώσουν τις προσδοκίες εκατομμυρίων υποστηρικτών τους.

Μια ομάδα με ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, ένα συγκρότημα που καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του προσέθετε καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι του. «ΟΚ», ούτε Βραζιλία θα γίνουμε ποτέ ούτε το βάρος της φανέλας της εθνικής Αγγλίας θα αποκτήσει ποτέ η δική μας με τη γαλανόλευκη στο στήθος.

Εχω την αίσθηση όμως ότι στην αφετηρία του Μουντιάλ, ο Σάντος και οι παίκτες του δείχνουν να βαδίζουν σταθερά σε ένα συγκεκριμένο πλάνο και μοιάζουν να χτίζουν ένα οικοδόμημα που στηρίζεται σε πολύ πιο γερά θεμέλια από αυτά που είναι δομημένα ?για παράδειγμα- τα αντίστοιχα του Σκολάρι ή του Χόντγκσον.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς θα... προχωράμε και όλοι οι αντίπαλοί μας θα υποχωρούν όπως συνέβαινε μια φορά κι έναν καιρό στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η διάκριση σε ένα Μουντιάλ εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές παραμέτρους και όχι μόνο από τον βαθμό ετοιμότητας της κάθε ομάδας. Οπως και να 'χει σύντομα όλες αυτές οι φιλολογικές συζητήσεις περνούν στο περιθώριο και οι απαντήσεις για τη δυναμική των 32 φιναλίστ θα αρχίσουν να δίνονται στα γήπεδα.

Πηγή: Goal