Εξαιρετικά δύσκολη είναι η συνεννόηση στο Αρακαζού με τους, φιλόξενους κατά τα άλλα, κατοίκους της βραζιλιάνικης πόλης όπου έχει στηθεί η έδρα της Εθνικής ομάδας.

Γίνονται χαλί να τους πατήσεις προκειμένου να σε εξυπηρετήσουν, είναι φιλότιμοι και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, ωστόσο όλα αυτά πραγματοποιούνται αφού πρώτα μεσολαβήσει συζήτηση αρκετών λεπτών και να καταλάβουν τι ακριβώς θέλεις.

Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν μιλάει αγγλικά. Ούτε τα βασικά, δηλαδή, αυτά που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε για να πιούμε έναν καφέ, να αγοράσουμε ένα μπουκάλι νερό κ.λ.π.

Είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι για να γίνει η δουλειά σου. Ενας τρόπος είναι να περάσεις από το κομπιούτερ της ρεσεψιόν να επιστρατεύσεις το «μεταφραστήρι» της ιστοσελίδας Google, να γράψεις τη λέξη «κλειδί» - δηλαδή αυτό που θέλεις – στα αγγλικά και κατόπιν να ζητήσεις την μετάφραση στα πορτογαλικά. Το βλέπει ο ρεσεψιονίστ δίνει την παραγγελία και κάπως έτσι…εντολή εξετελέσθη.

Άλλος τρόπος είναι να σταθείς τυχερός και κάποιος από τους επισκέπτες ή τους πελάτες του ξενοδοχείου, που γνωρίζει αγγλικά να βρεθεί «την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση» να διαπιστώσει το πρόβλημα και να επέμβει προκειμένου να δώσει λύση.

Τις πρώτες αυτές ώρες της διαμονής στην περιοχή έχουν καταγραφεί διάφορα κωμικά περιστατικά που προέκυψαν από την αδυναμία επικοινωνίας με τους συμπαθείς ντόπιους. Συμβάντα που όσο και αν φέρνουν την υπομονή στα όριά της, τελικά τα αντιμετωπίζεις με χιούμορ βλέποντας την καλοσύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Δεν μπορείς να τους κρατήσεις κακία, όσο και αν εκνευριστείς.

Για επίλογο σας αναφέρω ένα-δυο παραδείγματα: Το πρώτο βράδυ της παραμονής στο Αρακαζού, στο δωμάτιο ενός ταλαιπωρημένου και πεινασμένου από το μακρύ ταξίδι δημοσιογράφου από την Ελλάδα, σημειώθηκε το εξής περιστατικό. Σήκωσε το τηλέφωνο και παρήγγειλε ένα φιλέτο.

Μετά από λίγα λεπτά κτύπησε η πόρτα του δωματίου και όταν την άνοιξε αντίκρισε στα χέρια του σερβιτόρου ένα μπέργκερ. Έστω και έτσι ικανοποίησε την πείνα του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με συνάδελφό του, ο οποίος θέλοντας να δειπνήσει με κάτι ελαφρύ, ζήτησε από την ρεσεψιόν να…μεσολαβήσει στο “room service” προκειμένου να φάει μια σαλάτα. Ο δίσκος που έφτασε στο δωμάτιο του είχε πάνω ένα ποτήρι με χυμό!

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με ηρεμία θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν και χειρότερα…

Πηγή: Goal