Βέβαια, η διοργάνωση έχει και αντίκτυπο στη ζωή της χώρας. Καινούργια γήπεδα, ανάπτυξη και φυσικά τα μεγάλα έσοδα είναι αυτά που κάνουν την διαφορά. Είναι όμως τόσο ουτοπικά τα πράγματα; Για πολλούς όχι.

Στο Πόρτο Αλέγκρε, μια πόλη στη νότια πλευρά της χώρας, εκεί που κάποτε ήταν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, τώρα έχει φτιαχτεί αυτοκινητόδρομος. Παράλληλα, κάποτε εκεί ζούσαν και χιλιάδες φτωχοί Βραζιλιάνοι σε παραγκουπόλεις. Πάνε και αυτοί. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στο όνομα του Μουντιάλ και της ανάπτυξης. Και αυτό φυσικά είναι μόνο ένα παράδειγμα. Σαν κι αυτό υπάρχουν και άλλα πολλά. Ο φρενήρης ρυθμός κατασκευής μεγάλων δρόμων, που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κόσμου, οι ανακατασκευές αεροδρομίων και δεκάδες άλλα πρότζεκτ, έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα και την ζωή στη Βραιλία.

Ο αντίκτυπος φυσικά γίνεται αισθητός πιο έντονα στις φτωχότερες πόλεις της χώρας, όπως το Πόρτο Αλέγκρε. Εκεί οι κάτοικοι βιώνουν το Μουντιάλ όχι σαν γιορτή, αλλά σαν ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συνώνυμο με εξώσεις, μετακομίσεις και κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με ακτιβιστές, περίπου 250.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακομίσουν αλλού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει φυσικά εδώ και πολλά χρόνια και μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και μετά το Μουντιάλ. Άλλωστε η Βραζιλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Βέβαια, πολλοί Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι επιμένουν πως αυτές οι μετακινήσεις μάζας πλυθησμών δεν οφείλεται στο Μουντιάλ. Ωστόσο, ανεξάρτητοι ερευνητές, βασιζόμενοι σε προσωπικές μαρτυρίες και ενδείξεις, δείχνουν την αλήθεια. Κάτοικοι της φτωχής περιοχής Σάντα Τερέζα, όπως και άλλων φτωχών περιοχών δεν έχουν αμφιβολία πως οι εξώσεις είναι σε εξέλιξη, αφού χάνουν συνέχεια γείτονες και ανοιχτό χώρο. ̎Σπάει ένας κύκλος φιλίας, ένας εθιμοτυπικός κύκλος. Μας καταστρέφουν ̎ τονίζει ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Cristopher Gaffney, επισκέπτη καθηγητή Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Ρίο, η Βραζιλία ανακυρήσεται μακράν ο πρωταθλητής των βίαιων μετακινήσεων πλυθησμών. ̎Είναι σίγουρα το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που έχει γίνει ποτέ, με δεκάδες φιλόδοξα σχέδια ̎, τονίζει. Άλλωστε, τόσο το Μουντιάλ όσο και οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η τελευταία δικαιολογία από τις αρχές της Βραζιλίας για τον καθαρισμό των γειτονιών. Και, πληροφοριακά μόνο, σε αυτές τις φτωχογειτονιές ζουν πάνω από 11 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι! Οπότε, όπως είναι λογικό, η πίεση των αρχών αυξάνεται με στόχο όλα να είναι έτοιμα να υποδεχτούν αυτά τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Ο βαθμός των μετακινήσεων μαζών από το Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι τόσο μεγάλος που μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε μια εκστρατεία με όνομα ̎Αρκετά με τις αναγκαστικές εξώσεις ̎, αφου διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων όσον αφορά τα δικαιώματα στέγασης στην πόλη. Ένα δίκτυο Βραζιλιάνων ακτιβιστών, η Εθνική Συμμαχία του Λαού για το Παγκόσμιο Κύπελλο, προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πέρυσι σε μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, 32.000 άνθρωποι στο Πόρτο Αλέγκρε θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της έξωσης λόγω των εργασιών για το Μουντιάλ και 1.500 οικογένειες θα επηρρεαστούν από την δημιουργία του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή. Και βέβαια μιλάμε για μια πόλη που είναι η δέκατη μεγαλύτερη της Βραζιλίας, με μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων κατοίκων και με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως παράγει έργο. 22.000 Δολλάρια δίνονται σε κάθε οικογένεια που αναγκάζεται να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή. Αρκούν όμως αυτά τα χρήματα για την αγορά σπιτιού σε μια χώρα που οι κατοικίες λόγω ανάπτυξης οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη; Μήπως απλά με τον τρόπο αυτό μετακινούν τις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές σε άλλα σημεία, μη γιατρεύοντας το πρόβλημα, αλλά καλύπτοντάς το προσωρινά; Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το οποίο φυσικά θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: overlap.gr