Το αν ίσχυε τελικά αυτό, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να αποδείξει. Αυτό που ισχύει όμως σίγουρα, είναι πως κάθε 2 χρόνια, το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων εκτοξεύεται είτε λόγω των απανταχού πρωταθλημάτων ανα ήπειρο είτε λόγω της μεγάλης γιορτής του Μουντιάλ.

Φέτος το καλοκαίρι είναι η σειρά της Βραζιλίας να μεγαλουργήσει μέσα από το Μουντιάλ. Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου θα είναι στραμένο στη χώρα της σάμπα για ένα μήνα περίπου. Η μεγάλη γιορτή θα φέρει κοντά ποδοσφαιριστές, θεατές, τηλεθεατές, διαφημιστές και φυσικά την τηλεόραση, προσπαθώντας ο καθένας από τους παραπάνω να αυξήσει το κέρδος του. Άλλος σε συναισθηματικό τομέα, μέσω της συγκίνησης που μπορεί να προσφέρει ένας αγώνας Μουντιάλ και άλλος σε οικονομικό τομέα.

Στο δεύτερο αυτό τομέα περιλαμβάνεται φυσικά και η διοργανώτρια αρχή, η ΦΙΦΑ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ΦΙΦΑ εκτιμά πως η εμπορική αξία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανέρχεται στα 5 δις Δολλάρια. Μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως τα 4 από αυτά θα καταλήξουν στα ταμεία της. Από πού προέρχονται όμως όλα αυτά τα χρήματα; Φυσικά από τους άμεσα εμπλεκόμενους, θεατές, κατασκευαστές, διαφημιζόμενους και την τηλεόραση. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει φτάσει σήμερα να είναι ένας δίαυλος μεταφοράς κεφαλαίων, επενδύσεων και επίδειξης ισχύος. Όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι και το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί εφαλτήριο για την χώρα διοργάνωσης. Μην ξεχνάμε το 2008 την Κίνα, η οποία μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων κατάφερε να εκτινάξει την εμπορικότητά της ανα τον κόσμο, φτάνοντας σήμερα να είναι παγκόσμια δύναμη στην εμπορική εκμετάλλευση και στις εξαγωγές.

Κάτι παρόμοιο προσπαθεί τώρα να κάνει και η Βραζιλία. Έχοντας τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο αυτή τη στιγμή, καθώς και 65 εκατομμύρια άτομα κάτω των 24 χρονών, κοινώς το 1/3 του συνολικού πλυθησμού, η χώρα του καφέ προσπαθεί μέσω του Μουντιάλ φέτος αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 να αποτελέσει το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα επόμενα χρόνια.

Και Μουντιάλ και Ολυμπιακούς Αγώνες;

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου μιαδεκαετία, η Βραζιλία φάνηκε να είναι το ̎Next Big Thing ̎ στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Μια χώρα που έχει περάσει μεγάλη φτώχεια, διαθέτοντας πολύ φτηνά εργατικά και μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας, η Βραζιλία φάνταζε το ιδανικό μέρος για νέες επενδύσεις. Κάτι τέτοιο είδε και η ΦΙΦΑ, η οποία σε συνδυασμό φυσικά με τη ΔΟΕ, αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος τους στην ανάληψη των δύο αυτών διοργανώσεων. Πώς όμως παίρνεται μια τέτοια απόφαση; Εξετάζοντας φυσικά κάποιους δείκτες που αφορούν τις αποδόσεις κεφαλαίων. Κοινώς, τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η ΔΟΕ, αποφάσισαν να ρίξουν τα χρήματά τους στη Βραζιλία, γιατί αυτή η ̎μετοχή ̎ φαινόταν να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Βέβαια, σε μια τέτοια εξέταση δεικτών, ποτέ δεν εξετάζονται οι πραγματικές επιπτώσεις στον πληθυσμό. Δεν εξετάζονται δηλαδή αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η φτώχεια, αν θα βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης, ποιες θα είναι οι απολαβές του εργατικού δυναμικού, αν τα έργα θα πληρούν τις προυποθέσεις ασφαλείας για τους εργάτες, αν θα βοηθήσουν ή όχι τον λαό. Το μόνο που αρκεί είναι κάποιες εκθέσεις από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ακόμα και από τους πρωθυπουργούς ή τους προέδρους των εκάστοτε χωρών, οι οποίοι να εξασφαλίζουν πως η επένδυση είναι ασφαλής και προσοδοφόρα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, τη ΦΙΦΑ στη προκειμένη περίπτωση, είναι η αύξηση των εσόδων και φυσικά των κερδών. Κοινώς, τα 4 δις που πρόκειται να εισπράξει μετά το πέρας της διοργάνωσης.

Και αν σκεφτεί κανείς πως το 1982 στην Ισπανία, τα έσοδα ήταν μόλις 180 εκατομμύρια Δολλάρια, γίνεται εύκολα κατανοητό τα παιχνίδια διαφθοράς που μπορεί να παίζονται σήμερα. Απλά να αναφέρουμε πως ο προυπολογισμός για το Μουντιάλ της Βραζιλίας είχε οριστεί στα 14 Δις Δολλάρια, ο οποίος μέχρι τέλη Απριλίου και λόγω κάποιων προβλήματων στις κατασκευές αλλά και λόγω της διαφθοράς, είχε εκτοξευθεί στα 22 Δις. Από αυτά τα χρήματα, τα οποία φυσικά και πρέρχονται από τα κρατικά ταμεία, τα 5 Δις, ίσως και λιγότερα, είναι αυτά που πραγματικά θα φέρουν αλλάγές στη ζωή της χώρας. Αυτό το όργιο διαφθοράς και κερδοφορίας βλέπουν και οι Βραζιλιάνοι και έχουν βγει στους δρόμους. Πώς να τους κατηγορίσει κανείς άλλωστε;

ΠΗΓΗ: Overlap.gr