Του Θανάση Κελαντώνη

Την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Βραζιλία το 2002 τη θυμούνται όλοι. Τη διαιτησία του Νοτιοκορεάτη Γιουνγκ Ζου Κιμ στο εναρκτήριο παιχνίδι της στο τουρνουά, στο 2-1 επί της Τουρκίας, ελάχιστοι. Φρονούμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί, ανεξαρτήτως έκβασης του τρέχοντος Μουντιάλ, και με τη διαιτησία του Γιουίτσι Νισιμούρα στο προχθεσινό παιχνίδι της «σελεσάο» με την Κροατία.

Σε μερικές εβδομάδες ουδείς θα ασχολείται μαζί του. Ετσι και εδώ. Προτιμήσαμε να κοιτάξουμε στο μέλλον και να αναρωτηθούμε τι μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο αν κυριαρχήσουν σε αυτό οι κανονισμοί του μπάσκετ. Το προέτρεψε ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Κροατίας, Νίκο Κόβατς, με επικριτική διάθεση φυσικά, με την ατάκα «ας το γυρίσουμε στο μπάσκετ», το προσεγγίζουμε εμείς.

Επίθεση 48 δευτερολέπτων

Σας εκνευρίζουν ή σας γοητεύουν οι ομάδες που διατηρούν την μπάλα στα πόδια τους για μεγάλο διάστημα; Κανένα πρόβλημα. Στη φανταστική εφαρμογή των κανονισμών, κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της σαράντα οκτώ δευτερόλεπτα ώστε να εκδηλώσει την επίθεσή της. Αν δεν το κάνει, χάνει την κατοχή της. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήδη ετοιμάζεται να αλλάξει επάγγελμα και ο Ζοσέ Μουρίνιο αναρωτιέται «και πώς θα κάνω τώρα παιχνίδι υπομονής;».

Το οφσάιντ απλά καταργείται. Τα δύο… πέναλτι

Σε περίπτωση που αμυντικός υποπέσει σε φάουλ σε αντίπαλο που βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ, ανεξάρτητα απ' το αν αυτός είναι εντός ή εκτός μεγάλης περιοχής, παραχωρεί στην αντίπαλο το δικαίωμα εκτέλεσης δύο πέναλτι, κατά τις δύο ελεύθερες βολές. Εναλλακτικά, μπορούμε να θυμηθούμε τις «μία συν μία» βολές του μπάσκετ. Αν υπάρξει ευστοχία στο πρώτο πέναλτι, να εκτελείται και δεύτερο. Over 18,5 είπατε;

Στα εφτά φάουλ, αποβάλλεσαι

Ποδοσφαιριστής που θα συμπληρώσει εφτά φάουλ κατά τη διάρκεια αναμέτρησης αποβάλλεται με δικαίωμα αντικατάστασης. Ο πάγκος των ομάδων προσαρμόζεται στην αναλογία του 5 (παίζουν) - 7 (αναπληρωματικοί) και έτσι θα έχουμε 11 (που θα παίζουν) και 15 (στον πάγκο). Οι ιδιοκτήτες πολλών συλλόγων ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να κηρύξουν πτώχευση για το ρόστερ που θα πρέπει να συντηρούν.

Μπρος πίσω λοιπόν

Είστε π.χ. ο Ζινεντίν Ζιντάν. Βρίσκεστε λίγο μετά τη σέντρα, με «χορευτική» κίνηση προς τα πίσω, απελευθερώνεστε απ' το μαρκάρισμα του αντιπάλου σας και βγάζετε κάθετη πάσα κλάσης δημιουργώντας ευκαιρία για γκολ. Αμ δε. Το σφύριγμα έχει ήδη ακουστεί, έχετε υποπέσει στην παράβαση του μπρος-πίσω. Ξενερώσατε ε;

Το τρίποντο

Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής σκοράρει με σουτ εκτός μεγάλης περιοχής, δεν έχει σημειώσει γκολ, αλλά δύο γκολ. Αν δε, του γίνει φάουλ σε προσπάθειά του να σουτάρει από απόσταση, η ομάδα του κερδίζει πάλι το δικαίωμα εκτέλεσης δύο πέναλτι. Αν το φάουλ του γίνει εντός αντίπαλης μεγάλης περιοχής, αλλά όχι σε προφανή θέση για γκολ, η ομάδα του κερδίζει ένα πέναλτι.

Η τεχνική ποινή

Μιλήσατε απρεπώς; Χτυπήσατε την μπάλα στο έδαφος; Διαμαρτυρηθήκατε στον διαιτητή; Χρεώνεστε με τεχνική ποινή και η αντίπαλη ομάδα έχει το δικαίωμα να εκτελέσει ελεύθερο χτύπημα, σε απόσταση δέκα μέτρων πιο κοντά στην εστία της ομάδας σας απ' το σημείο της απαράδεκτης συμπεριφοράς σας. Εναλλακτικά, καθώς ο κανονισμός ομοιάζει έτσι και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, η αντίπαλη ομάδα κερδίζει το δικαίωμα εκτέλεσης φάουλ, δέκα μέτρα μακριά απ' τη μεγάλη περιοχή σας και μετά απ' αυτό, έχει ξανά την κατοχή της μπάλας. Χάσαμε την μπάλα είπατε;

Το φάουλ

Προκειμένου ως ποδόσφαιρο να αποδείξουμε πως όχι απλά αντιγράφουμε, αλλά και εξελίσσουμε, δίνουμε τέλος στις καταστάσεις που το σφύριγμα για φάουλ επαφίεται στην κρίση του διαιτητή. Οποιαδήποτε επαφή με τον αντίπαλο, θα είναι φάουλ. Συνάμα, εξετάζεται η αύξηση των διαστάσεων του γηπέδου και των τερμάτων προκειμένου στις καταστάσεις συνωστισμού στις μεγάλες περιοχές (π.χ. στα κόρνερ), να έχουν οι ποδοσφαιριστές την άνεσή τους, τον χώρο τους, ώστε να μην ακουμπάνε ο ένας τον άλλον. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ αισθάνεται δικαιωμένη για το φιλέ της. Μη με ακουμπάς σου λέω.

Τέταρτη επαφή ίσον βήματα

Κάθε ποδοσφαιριστής που παίρνει την μπάλα έχει δικαίωμα να έρθει σε επαφή μαζί της τρεις φορές ώσπου να σουτάρει ή να πασάρει. Σε περίπτωση τέταρτης, σφυρίζονται βήματα (σ.σ. ναι, ομοιάζει λίγο και με το Subbuteo αυτό) και χάνεται η κατοχή. Το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα απέναντι στην Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ, οι λιγότεροι τεχνίτες ποδοσφαιριστές, πανηγυρίζουν.

Το τάιμ άουτ

Η ομάδα σας κερδίζει φάουλ. Εχετε την αντίληψη να «δείτε» την κίνηση του συμπαίκτη σας στον χώρο, να το εκτελέσετε γρήγορα, αλλά νόμιμα, πριν από την οργάνωση της αντίπαλης άμυνας και να δημιουργήσετε ευνοϊκή προϋπόθεση επίθεσης. Αμ δε. Ο αντίπαλος προπονητής έχει ήδη καλέσει τάιμ άουτ και το… πουλάκι πέταξε. Εκνευριστικό είπατε;

Πηγή: Goal